Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Ett specialmynt på två euro ges ut 16.6.2014. Tove Jansson får eget specialmynt på två euro

Suomen Rahapaja Oy

Ett specialmynt på två euro ges ut 16.6.2014. Tove Jansson får eget specialmynt på två euro

Pressmeddelande.
Publicerad: 16.05.2014 kl. 10:07
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Det första specialmyntet på två euro år 2014 hedrar författaren, konstnären Tove Jansson. Specialmyntet ges ut den 16 juni. Inalles 1, 5 miljoner specialtvåor till minnet av Jansson sätts i omlopp.

Myntverket i Finland har tidigare präglat jubileumsmynt i silver åren 2014 och 2004 för att hedra Tove Jansson (9.8.1914–27.6.2001).

"Det är en stor ära att Tove har fått två jubileumsmynt och nu även ett specialmynt på två euro. Ingen kan längre ifrågasätta Tove Janssons position som en ansedd och välkänd bildkonstnär och författare. Ett bevis på detta är också det faktum att hon firas på ett så omfattande och mångsidigt sätt under jubileumsåret Tove100", säger Sophia Jansson, Tove Janssons brorsdotter och konstnärlig direktör vid Oy Moomin Characters Ltd.

I augusti har det förlöpt hundra år sedan Tove Janssons födelse. Bemärkelseåret firas i Finland och internationellt i form av olika evenemang under jubileumsåret Tove100.

Jansson är en av världens mest berömda finländska författare. Tove Jansson är bäst känd för de självständiga och envisa Mumintrollen med en mångfacetterad syn på världen.

Specialtvåan fås även som växelmynt

Specialmyntets nationella sida avbildar Tove Janssons självporträtt. Den här sidan av myntet har designats av Jari Lepistö. Specialmyntet har en likadan valörsida som nuvarande bruksmynt på två euro.

Tove Janssons specialtvåa präglas i inalles 1,5 miljoner exemplar, varav 11 000 som spegelblanka. Specialmynten är giltiga betalmedel i alla euroländer. Specialtvåan kan i bästa fall fås som växelmynt vid kontantbetalningar, men kan även skaffas i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare.

"Det första specialmyntet på två euro präglades i Finland år 2004. De har blivit eftertraktade samlarexemplar eftersom antalet mynt som gavs ut var litet. Specialmynten har blivit mäkta populära bland samlare i alla åldrar runtom i världen. Vissa samlare anser det viktigt att få myntet i form av växelmynt. Det är ändå lättare att få ett polerat och spegelblankt specialmynt till samlingen via mynthandlare eller Myntverket i Finland", säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Myntverket i Finland erbjuder specialmynt styckevis som spegelblanka i festförpackning (pris 24 €), i påsar med 10 nypräglade mynt i fabrikskvalitet (pris 41 €) och på rulle med 25 nypräglade specialmynt i fabrikskvalitet (pris 90 €).

Alla euroländer får ge ut två olika specialmynt per år. I Finland har det planerats att inalles två finländska specialmynt på två euro ges ut år 2014.

Närmare upplysningar:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland designar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Företaget ägs av finska staten. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 finns på adressen www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs