Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Ett specialmynt på två euro ges ut 10.11.2014. Harri Koskinen har designat specialmyntet på två euro

Suomen Rahapaja Oy

Ett specialmynt på två euro ges ut 10.11.2014. Harri Koskinen har designat specialmyntet på två euro

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.10.2014 kl. 13:23
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Årets andra finländska specialmynt på två euro ges ut den 10 november 2014. Specialmyntet har präglats för att hedra formgivaren Ilmari Tapiovaara. Inalles sätts en miljon av Tapiovaaras specialtvåor i omlopp. Specialmyntet har designats av Harri Koskinen, en av de mest hyllade formgivarna i Finland.

Formgivaren, inredningsarkitekten Ilmari Tapiovaara (1914–1999) hör till de främsta formgivarna i Finland. Han är välkänd för till exempel stolarna Domus och Mademoiselle.

llmari Tapiovaaras specialmynt har designats av Pro Finlandia-medaljören, formgivaren Harri Koskinen som hör till de mest ansedda nutida finländska formgivarna.

"Finländsk myntdesign har en klar och tydlig formgivning jämfört med internationell myntdesign. Specialtvåan i design av Harri Koskinen hör till en av de mest lysande stjärnorna bland finländska specialmynt. Specialmyntet på två euro innebär att alla finländare kan få en del av den mest ansedda konsten år 2014", säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

"Jag var väldigt glad över detta uppdrag eftersom design av bruksmynt är den bästa formen av industriell design. Utmaningen med att designa specialtvåor är att ikonaktigt illustrera en identifierbar avbild på ett minimalt utrymme", säger formgivaren Harri Koskinen.

I sin design av specialmyntet på två euro har Koskinen på ett fint sätt utnyttjat metallmyntets typiska tredimensionella uttryck. Specialmyntet illustrerar den för Tapiovaara så kännpaka pinnstolens fog.

"Helheten består av noga övervägda detaljer. Ilmari Tapiovaaras mångsidighet och kunnande gör honom till en av de absolut främsta någonsin inom finländsk industridesign", konstaterar Koskinen.

Specialmyntet på två euro har likheter med silvermyntet Ilmari Tapiovaara och inredningskonsten även i design av Harri Koskinen och som gavs ut i september.

Finland ger ut två specialmynt år 2014

Specialtvåan har en likadan valörsida som nuvarande bruksmynt på två euro. Ilmari Tapiovaaras specialtvåa präglas i inalles en miljon exemplar, varav 11 000 som spegelblanka. Specialmynten på två euro är giltiga betalningsmedel i alla euroländer.

Specialtvåan kan i bästa fall fås som växelmynt vid kontantbetalningar, men kan även skaffas i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare. Myntverket i Finland erbjuder specialmynt styckevis som spegelblanka i festförpackning (pris 24 €), i påsar med 10 nypräglade mynt i fabrikskvalitet (pris 41 €) och på rulle med 25 nypräglade specialmynt i fabrikskvalitet (pris 90 €).

Alla euroländer får ge ut två olika specialmynt per år. Finland publicerade i juni 2014 årets första specialmynt på två euro för att hedra Tove Jansson. Tove Janssons specialmynt i rulle är slutsålda hos Myntverket i Finland.

Närmare upplysningar:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 www.mint.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs