Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » EMMAn Nubben-julkaisu on Vuoden 2015 paras taidekirja

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMAn Nubben-julkaisu on Vuoden 2015 paras taidekirja

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2016 klo 08:00
Julkaisija: EMMA - Espoon modernin taiteen museo


EMMA - Espoon modernin taiteen museon Nubben - Lars-Gunnar Nordström -julkaisu valittiin 11.6.2016 tuomariston yksimielisellä päätöksellä vuoden 2015 parhaaksi taidekirjaksi Iittalan valtakunnallisilla taidekirjapäivillä. Kirja palkittiin Eliel Aspelin  -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos.

Kilpailussa jaettiin myös kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnan saivat Kiasman julkaisema Ismo Kajander: Anartisti sekä Suomen Taideyhdistyksen julkaisema Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen: Chaos & Beauty.

Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja, kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja, Riihimäen taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen ja Kalvolan kirjaston kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli. Sihteerinä toimi palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 21 taidekirjaa. Kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunki.

Nubben - Lars-Gunnar Nordström on taiteilijan elämää ja taidetta kartoittava julkaisu, joka liittyy taiteilijan tuotantoa esittelleeseen näyttelyyn EMMAssa 2015. Julkaisu on ensimmäinen Nordströmin taidetta kattavasti käsittelevä kirja. Se esittelee monipuolisesti taiteilijan henkilökuvaa, tuotantoa ja toimintaa taiteen kentällä. Kirjan on toimittanut EMMAn kokoelmaintendentti Henna Paunu ja kirjan kirjoittajina ovat olleet Oscar Ortiz-Nieminen, Erik Kruskopf, Serge Lemoine sekä Mauri Niemi. Kirja on toteutettu yhteistyössä Lars-Gunnar Nordström Säätiön kanssa.


Tuomariston arviot palkituista kirjoista:


Nubben - Lars-Gunnar Nordström. EMMA.

Lars-Gunnar Nordströmin taiteesta ja elämästä kertova kirja on aiheensa näköinen, komea ja helposti lähestyttävä kokonaisuus. Merkittävän kuvataiteilijan ja hänen edustamansa taidesuuntauksen esittely on raikas ja eheä aina aiheen käsittelystä visuaaliseen ilmiasuun.

Kirja toimii monella tasolla. Se kuvaa taiteilijan uraa, taidetta ja ajatuksia, mutta se tarjoaa myös ikkunan konstruktivismin ja modernin taiteen vaikutteiden, pyrkimysten ja vaikutusten ymmärtämiseen.

Erityisen nautittava on Erik Kruskopfin teksti, jossa taiteilijan ääni, ajattelutapa ja persoona tulevat avoimen mutkattomasti esiin. Tuntuu kuin kirjan lukija olisi itse ollut paikalla kuuntelemassa, kun taiteilija puhuu taiteestaan ja taidekäsityksistään.

Kirja on kookas, kiiltävä, selkeä ja värikäs kuin Nubbenin taideteokset. Graafinen suunnittelu on varmaa ja tyylikästä. Kuvavalinnat ovat kiinnostavia ja kuvat ovat laadukkaita kautta linjan. Teosten työstöstä kertovista kuvista ja työhuoneiden interiöörikuvista löytyy kiehtovia yksityiskohtia ja tunnelmia.

Vuoden 2015 taidekirjojen tasokkaasta joukosta Nubben nousi yksimielisesti kilpailuraadin suosikiksi. Hienon kirjan kautta pääsee tutustumaan Lars-Gunnariin, hänen ystäviinsä ja vilkkaaseen taiteilijaelämään sekä nauttimaan hänen teostensa kuvista.


Ismo Kajander: Anartisti. KIASMA.

Anartisti-kirja on osa taidemuseon näyttelyihin liittyvää tutkimus- ja tallennustyötä. Se kertoo omaa tietään kulkevan suomalaisen taiteen uudistajan näyttelystä, elämästä ja taiteesta hienostuneen vallattomasti.

Kirja tuo taiteilijan ajatukset ja teokset lähelle. Esinekoosteiden, kollaasien, installaatioiden, valokuvien ja performanssien kuvat kuljettavat kertomusta kevyesti ja taidokkaasti. Taiteilijan tie Turusta Helsinkiin ja edelleen maailmalle sekä vaikutteiden tuonti maailmalta Suomeen tarkentavat henkilökuvaa laaja-alaisesta avantgarden edustajasta.

Lukukokemusta hidastaa riemunkirjava taitto ja typografia. Suurennuslasi voisi helpottaa pienimpien kuvien ja tekstien tutkimista. Tummat kannet ja harmaa suojapaperi punaisen täplän kera antavat hieman harhaanjohtavan mielikuvan kirjan sisällöstä.

Teos on kokeileva, ajatuksia herättävä ja ilkikurinen – ja sopii siten saumattomasti  Ismo Kajanderin taiteilijakuvaan.


Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen: Chaos & Beauty.  Suomen Taideyhdistys.

Taiteilijapariskunnan retrospektiivisen näyttelyn yhteydessä tehty kirja kertoo elämän ja uran yhteen kietoutumisesta. Chaos & Beauty tuo tietoa teosten kehittymisestä ideasta lopulliseen muotoonsa ja tarjoaa elämyksiä vaikuttavien teoskuvien äärellä.

Lukija pääsee teosten sisään kuvien lisäksi niiden valmistelusta kertovien tarinoiden kautta. Materiaalilöydöt, tekniikkakokeilut ja sinnikäs teosten työstäminen eri elämänvaiheiden aikana taustoittavat teoksia. Kirjassa pääsevät esiin myös vain hetken olemassa olleet, valoilla ja varjoilla luodut aineettomat teokset.

Kirjan visuaalinen ulkoasu on tehty varmalla otteella ja tyylillä. Teoskuville on annettu tilaa ja ne suovat lukijalle vau-hetkiä.  Kansien värivalinta on yllättävä: harmaa ei vihjaa kirjan sisällöstä, jyrkkien kontrastien ja valojen ja varjojen vaihtelusta elämässä ja taideteoksissa.

Chaos & Beauty avaa oivaltavasti julkisten teosten ja installaatioiden luomisprosesseja. Se on ansiokasta perinteiselle kirjalle, varsinkin kun useissa esitellyissä taideteoksissa on kyseessä aikaan, liikkeeseen ja muutokseen perustuvasta ilmaisusta.


Lisätietoa:

Irmeli Isokivijärvi, palvelupäällikkö, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi p. +358 50 509 0067


Henna Paunu, intendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum p. +358 43 824 6354


Mauri Niemi, L-G Nordström Säätiön hallituksen puheenjohtaja
mauri.niemi@privatum.fi p. +358 400 418 296

 

Lehdistökuva: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/EMMA-Shop/SHO15_omatuote-7926.tif

Salasana: emmamuseum

 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen keskeisimmistä taidemuseoista. Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs