Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » De vackraste julsångerna ljuder för fred

Finska Missionssällskapet

De vackraste julsångerna ljuder för fred

Pressmeddelande.
Publicerad: 03.12.2015 kl. 08:35
Utgivare: Finska Missionssällskapet

Första advent utgjorde än en gång startskottet för De vackraste julsångerna. Allsångsstunder med De vackraste julsångerna har ordnats i våra församlingar sedan 1973. Varje år samlas omkring en miljon finländare för att lyssna till julens budskap och sjunga med i de välkända julsångerna.

Nyheter för i år

Nytt för i år är en mässa uppbyggd kring De vackraste julsångerna. Mässan följer formuläret för en vanlig nattvardsgudstjänst. De älskade julsångerna står i centrum tillsammans med liturgisk musik utgående från julsångstraditionen. Lektor Timo Kiiskinen vid Sibelius-Akademin har arrangerat och komponerat musiken.

Senaste år lockade De vackraste julsångerna fler deltagare än vanligt. Av denna anledning har Finska Missionssällskapet i år tryckt upp ett rekordantal julsångshäften; 819 000 häften, varav 50 000 svenskspråkiga häften. Också ett nytt julsångshäfte på samiska har utkommit.

Det svenskspråkiga julsångshäftet innehåller 22 sånger, både gamla älskade sånger och nyare inslag. Årets sånger är valda av Niels Burgmann, Sofia Lindroos och Pia Nygård, kantorer i Ekenäsnejdens svenska församling. 

Fred och försoning tema

Kollektmedlen som samlas in vid De vackraste julsångerna stöder Finska Missionssällskapets utrikesarbete. I år är temat för julinsamlingen fred och försoning. Temat är mycket aktuellt och passar bra i jultiden. Även i Bibeln står det mycket om fred.

– I Bibeln är budskapet om fred och försoning mycket starkt. Bibeln och kristet tänkande har i hög grad påverkat fredsarbetets teori och begrepp. Av den anledningen är fredsarbete också en uppgift för en kristen missionsorganisation, säger Kristiina Rintakoski, chef för Finska Missionssällskapets påverkansarbete.

Finska Missionssällskapet verkar i flera länder där krig, spänningar mellan olika etniska och religiösa grupper samt likgiltighet för mänskliga rättigheter hotar människors liv. Behovet av fred och försoning är särskilt uppenbart i Colombia, Nepal, Israel, Palestina, Etiopien, Myanmar, Syrien och Pakistan. I hemlandet stöder Finska Missionssällskapet församlingarna med sin sakkunskap om att möta invandrare och flyktingar.

– Vi kan inte avvakta och starta upp kyrklig verksamhet och utvecklingssamarbete först då konflikterna fått en lösning. Vår uppgift är att stå vid våra samarbetspartners sida också i svåra tider, konstaterar Rintakoski.

Karttjänst på nätet - här kan du sjunga

På webbtjänsten www.devackrastejulsangerna.fi finns en karta där församlingarna kan pricka in sina egna sångtillfällen. Karttjänsten ger en överskådlig bild över var och när man kan sjunga De vackraste julsångerna nära det egna hemmet.

På webbsidan kan man också rösta på sin favoritjulsång och samtidigt delta i utlottningen av en notbok för De vackraste julsångerna.

En del av de vackraste julsångerna spelas också på www.julradion.fi. 

Många sätt att delta i julinsamlingen

Det finns många sätt att delta i Finska Missionssällskapets julinsamling för fredsarbete: genom kollekt, inbetalning, nätdonation och via telefonen.

Ifall man glömmer att ta med sig kollektpengar till julsångstillfället, går det även att betala kollekten via textmeddelande. Anvisningar för hur man donerar fem eller tio euro via telefonen finns på julsångshäftets bakpärm.

År 2014 samlade julinsamlingen för första gången in över en miljon euro.

 

 

 

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en av den evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionsorganisationer. Sällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största aktörerna för utvecklingssamarbete i Finland. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs