Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Dalton Trumbon Sotilaspoika juhlistaa elämää Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki

Dalton Trumbon Sotilaspoika juhlistaa elämää Lappeenrannassa

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2015 klo 10:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Tiedotustilaisuus 4.2.2015 klo 10 Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Upea sodanvastainen romaani nähdään ensimmäisen kerran näyttämöllä Suomessa

”Herätys satavuotisesta unesta! Avatkaa korvanne ja silmänne. Avatkaa sydämenne.”

Lappeenrannan kaupunginteatterin tämän vuoden kolmas ensi-ilta tarjoillaan lauantaina 7.2. pienellä näyttämöllä, Veeran kammarissa. Essi Räisäsen sovittama ja ohjaama sodanvastainen monologi Sotilaspoika on samalla Suomen kantaesitys.

Sotilaspoika pohjautuu Dalton Trumbon alkuperäisteokseen Johnny got his gun (1939), suomennos Pentti Saarikoski. Näyttämöllä nähdään ilmiömäinen Johannes Holopainen, jonka edelliset roolityönsä ovat olleet KOM-teatterin näytelmässä Vallankumous ja televisiossa Kotikatsomon rikossarjassa Tellus

Dalton Trumbo julkaisi pasifistisen klassikkonsa toisen maailmanpalon kynnyksellä. Alkuperäisteoksessa päähenkilö Joe on haavoittunut sodassa ja menettänyt puhekykynsä. Essi Räisäsen sovituksessa ja ohjauksessa Joe lähtee sotimaan hurmoshengen saattelemana ensimmäiseen maailmansotaan, mutta herää sairaalasängystä vuonna 2015. 

− Hän on sotinut koko 1900-luvun demokratian ja talouskasvun nimissä ja herää nyt satavuotisesta unestaan todistamaan, kuinka viimeinen ihminen lähtee avaruuteen tuhotulta planeetaltamme, paljastaa Räisänen näyttämösovituksestaan. Haastava teos on vapauttanut käyttämään mielikuvitusta ja valjastanut kaikki teatterilliset keinot käyttöön.

 − Olen halunnut tarttua Sotilaspoikaan siitä saakka, kun luin sen 16-vuotiaana asuessani Lappeenrannassa. Sodassa torsoksi vammautuneen, elämän ja kuoleman välimaastossa rimpuilevan Joen tarina jätti minuun ja maailmankuvaani pysyvät jäljet. Trumbo näki pelottavan kirkkaasti tähän päivään.

Rajusta lähtökohdastaan huolimatta Sotilaspoika on kuitenkin elämän puolella. Joe nousee sängystään vielä kerran taistelemaan kaiken sen puolesta, mikä on oikeasti tärkeää. Räisäsen mukaan teoksen ydinsanoma löytyy myös teatterin sisältä.

− Sotilaspoika antaa äänen niille, joilla sitä ei ole. Ja teatteri, jos mikä, on paikka antaa ääni kaikelle sille, mikä ei muuten yhteiskunnassa pääse näkyviin. Teatteri on myös paikka ajatella yhteistä menneisyyttä ja tulevaisuutta.  

Kaikessa kauneudessaan ja raakuudessaan näytelmä pitää sisällään niin ensirakkauden kuin maailmansodatkin. Elämää ja teatteria antaumuksella juhlistava esitys sopii kaikille yläasteikäisistä ylöspäin. Esityksen kesto on 1:20 h ilman väliaikaa.

Dalton Trumbo – Essi Räisänen

SOTILASPOIKA

Suomen kantaesitys la 7.2. klo 19 Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä,
Veeran kammarissa

Työryhmä

Sovitus ja ohjaus Essi Räisänen

Äänisuunnittelu Pauli Riikonen

Näyttämöllä Johannes Holopainen

Valosuunnittelu työryhmä, Petri Mättö ja Topi Jukka

Lavastus Essi Räisänen ja työryhmä

Puvustus työryhmä

Tarpeisto Sirpa Tervo

Järjestäjä Jani Kassinen

 

Lisää lehdistökuvia:

Ladattavissa 4.2 alkaen klo 14 ilman tunnuksia osoitteesta:

http://www.lappeenrannanteatteri.fi/media/kuvapankki.html

Lisätietoja tiedotusvälineille: 

Ohjaaja Essi Räisänen, puh. 040 563 7026
essi.raisanen@gmail.com

Teatterinjohtaja Jari Juutinen, puh. 040 356 2366
jari.juutinen@lappeenranta.fi

 

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs