Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Aurinko pilkahteli marraskuussa harvinaisen vähän

Ilmatieteen laitos

Aurinko pilkahteli marraskuussa harvinaisen vähän

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 11:02
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Merkittävin piirre marraskuun säässä oli vähäinen auringonpaisteen määrä suurimmassa osassa maata.

Auringonpaistetta oli marraskuussa vähän. ”Maan etelä- ja keskiosassa auringonpaistetuntien määrä oli monin paikoin harvinaisen pieni, mutta Lapissa auringonpaistetta oli jonkin verran tavanomaista enemmän”, tiivistää Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila. Pitkäaikaisten säätilastojen mukaan auringonpaisteisia tunteja koetaan Etelä-Suomessa marras- ja tammikuussa käytännössä yhtä paljon, vajaa 40 tuntia, mutta joulukuussa vain kolmanneksen tästä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuun keskilämpötila oli Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta tavanomaista korkeampi. Suurimmat poikkeamat olivat maan etelä- ja keskiosassa, jossa oli monin paikoin runsaat kaksi astetta tavanomaista leudompaa. Tämä ei ole kuitenkaan mitenkään harvinaista, sillä esimerkiksi vuosi sitten marraskuu oli selvästi kulunutta marraskuuta leudompi. Lämpötilassa esiintyi kuukauden alkupuolella suuria vaihteluita päivästä toiseen, mutta loppupuolella lämpötilanvaihtelut olivat maltillisempia.

Maan eteläosassa ja Lapissa vähäsateista

Sadetta saatiin kuukauden aikana eniten Pohjanmaan maakunnista Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä, missä sademäärät olivat paikoin harvinaisen suuria. Sen sijaan maan eteläosassa ja Lapissa jäätiin niukoille sateille. 

Syksykin tavanomaista lämpimämpi

Syyskuukausien eli syys-marraskuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata vähän tavanomaista korkeampi, lounaassa paikoin harvinaisen korkea. Sateiden osalta syksy oli maan eteläosassa sekä suuressa osassa Lappia harvinaisen kuiva, mutta näiden välissä Pohjanmaalta Kainuuseen ja Koillismaalle ulottuvalla alueella oli puolestaan harvinaisen sateista.

 Lisätietoja:

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu

 

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs