Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Ammattitaidon SM-kilpailut haastavat niin kilpailijat kuin rakentajat

Taitaja2016

Ammattitaidon SM-kilpailut haastavat niin kilpailijat kuin rakentajat

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 08:30
Julkaisija: Taitaja2016

Taitaja2016-tapahtuma on rakennettu ottamaan vastaan neljän päivän aikana 9. – 12.5.2016 arvioidut 40 000 kävijää: kilpailijoita, huoltajia, vierailijoita ja järjestäjiä. Tekniikka- ja logistiikkavastaava Kari Karhumäki kuvaa tapahtuman laajuutta: kilpailupaikkojen rakentamiseen on käytetty yhdeksän opiskelijoiden työpäivää, jonkin verran töitä on tehty pyhäpäivinäkin.

Turvallisuusalan opiskelijat eri oppilaitoksista ovat järjestäneet alueen ympärivuorokautisen vartioinnin jo viikon ajan ja liikenteenohjaukseen varaudutaan noin sadan ihmisen voimin.

Sähkö ja vesi vaativimmat

Kilpailutapahtuma ylittää tavallisen messutapahtuman vaatimukset sähkön- ja vedenkulutuksessa. Esimerkiksi lajit hitsaus ja autokorinkorjaus kuluttavat paljon sähköä, Seinäjoki Areenassa erittäin monet kilpailulajit käyttävät vettä. Niiden saatavuus on pitänyt ensin ratkaista ja sitten järjestelmä on rakennettu kilpailupaikalle. Erityisesti talotekniikka-alan opiskelijat Sedu Aikuiskoulutuksesta ovat tässä olleet suurena apuna. 

Oman mausteensa kisojen järjestämiselle asettaa myös massiivisten ja osittain erittäin herkkien työkoneiden kuljetus. Paljon on kuljetettavaa ja siirrettävää: rakentamisen ajan viisi trukkia ja yksi kurottaja ovat opiskelijavoimin palvelleet rakentajia. Logistiikka-alan opiskelijat niin Koulutuskeskus Sedusta kuin Sedu Aikuiskoulutuksestakin ovat jo viikkojen ajan tehneet töitä Taitaja2016-tapahtuman onnistumiseksi. Kaikkein omaleimaisinta ammattitaidon SM-kisojen rakentamisessa kuitenkin on se, että messurakentajat ovat itsekin suurimmaksi osaksi opiskelijoita, jotka vasta harjoittelevat.

Rakentamisen näkökulmasta Seinäjoen Taitaja-kilpailut poikkeavat edeltäjistään siten, että tapahtuma jakautuu kolmeen eri halliin. Edellisten vuosien messuhalleja pienempi Seinäjoki Areena on hyödynnetty lähes kattoon asti, ja esimerkiksi IT- ja viestintäteknologian lajit on rakennettu katsomon päälle. 

Ruokaa riittää

Tapahtuman onnistuminen rakentuu merkittävältä osin myös keittiössä. Sedun ruokapalvelupäällikkö Mari Luoto on valmistautunut ruokkimaan Sedussa Seinäjoen Kirkkokadulla Taitaja-päivinä tavalliseen päivään verrattuna kolminkertaisen määrän nälkäisiä suita eli 1500 kilpailijaa, huoltajaa ja järjestäjää. Tavallisessa ruokasalissa se ei onnistuisi, joten koulun liikuntasalista on rakennettu toinen ruokasali, joka yli kaksinkertaistaa ruokalan kapasiteetin. Ruokalista on rakennettu huolella ja niin kuin aina, raaka-aineet ruokaan tuodaan Sedun Kirkkokadun keittiöön pääosin omasta maakunnasta. 

Vaikka kiirehuippu ajoittuu muutamaan viikkoon ennen kisoja, töitä on tehty jo pitkään. Vuoden 2015 Taitaja-kilpailuista ostettiin jo viisi rekka-autollista tarvikkeita ja lisää on hankittu pitkin vuotta. Yksi logistiikkavastaavan tehtävistä on huolehtia siitä, mihin käytetyt tavarat sijoitetaan kisojen jälkeen, sillä varaston vuokrasopimus päättyy kesäkuun lopussa. Kiire Taitaja2016-tapahtuman järjestäjillä ei pääty kisojen päättäjäisiin, sillä kilpailupaikkojen siivous- ja purkutyöt alkavat heti. Areenan on oltava tyhjä lauantaina 14.5. puoleen yöhön mennessä.

Rakentajat ovat ottaneet haasteen vastaan hyvillä mielin, nyt on kilpailijoiden vuoro vastata.

Kuvat Skills Finlandin kuvapankista http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/Taitaja2016+Seinäjoki/Yleiskuvia/Rakentaminen/

Lisätietoja: tekniikka- ja logistiikkavastaava Kari Karhumäki, p. 040 868 0697

Ammattitaidon SM-kisojen, Taitaja-tapahtuman, kilpailijat ovat ammattiin opiskelevia alle 20-vuotiaita tai kilpailuvuonna 20 vuotta täyttäviä.

Taitaja2016-tapahtuman Seinäjoella 10.–12.5.2016 järjestää Skills Finlandin kumppanina Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu. Taitaja2016 on avoin yleisötapahtuma, johon odotetaan 40 000 kävijää.

Ammattitaidon SM-kilpailut käydään 43 lajissa Seinäjoki Areenassa ja muilla suorituspaikoilla sen välittömässä läheisyydessä. Noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista oikeaa työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Tapahtumassa nähdään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun 9-luokkalaisille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs