Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Akvarellister i Wirkkalas fotspår

Kaustisen Kulttuuri Oy

Akvarellister i Wirkkalas fotspår

Pressmeddelande.
Publicerad: 16.11.2015 kl. 09:00
Utgivare: Kaustisen Kulttuuri Oy

Två akvarellister, Raila Paavola från Kaustby och Tiina Mäki-Petäjä från Kalajoki, har hängt upp en utställning i Kaustby Kansantaiteenkeskus i Kalliosalen. Utställningen har fått det mycket passande namnet: ”I Tapio Wirkkalas fotspår - och lite i vår egna också”. 

Kaustisen Kulttuuri Oy:s huvudutställning, Tapio Wirkkalas Rosenthal-porslinsamling, är permanent utställd i Kaustby Kansantaiteenkeskus. Utställningen öppnades i juni 2015, och redan nu har närmare 2000 entusiastiska vänner av finsk formgivning bekantat sig med utställingen. Nu ger akvarellisterna sin egen delikata tillskott till utställningen. 

I somras målade Raila Paavola och Tiina Mäki-Petäjä några stilleben i vilka de använde Tapio Wirkkalas Rosenthal-objekt som bas, artisterna tog med blommor och frukter för att skapa behagfula och delikata målningar. Båda akvarellisterna säger sig ha blivit inspirerade av Wirkkalas stilrena och linjefyllda porslinsvaror. 

Raila Paavola och Tiina Mäki-Petäjä ordande en utställning tillsammans år 2011 i Ylivieska.  Båda har dock också varit flitiga sedan dess. Paavola har, utöver sina huvudarbeten, haft en privat utställning i Galleria Neva i Vetil, och Galleria Justus i Kannus. Paavola hade en privat utställning i Seinäjoki Konsthall 2013. Hon har också deltagit i samutställningar med Emil Cedercreutzin m.fl. i Harjavalta museum, och en utställning i Galleri Akvart i Helsingfors år 2013. 

Tiina Mäki-Petäjä var inbjuden artist på Lochteå musikfest förra året. Hon har haft privata utställningar i Alavieska och Kalajoki. I år var hon med in en grupputställning i Kauhava konsthus. 

Raila Paavola och Tiina Mäki-Petäjä möttes för tio år sedan på Lestijokilaakso konstadagars akvarellkurs. Efter det har de jobbat mycket tillsammans, också i Sverige. De målar orter i Mellersta Österbotten, förra sommaren var de tillsammans i Otava i S:t Michel, där de först gjorde en resa till Mänttä och Salmela konstsommar i Mäntyharju.

Båda säger sig vilja bli bättre på att tolka känslor. När de såg Wirkkalas porslinsvaror, blev de båda så inspirerade, att de bestämde sig för att måla akvareller av föremålen på sitt eget vis, utställningen innehåller många färska arbeten från förra sommaren.

Kaustisen Kulttuuri Oy:n ordnar två-tre utställningar per år i Kansantaiteenkeskus. Dessa utställningar väljs så att de håller sig bra till Wirkkala-utställningen.  Nästa år kommer en ny utställning i samband med kammarmusikveckan, den öppnas i januari 2016. 

I Rovaniemi, Korundi, öppnades Tapio Wirkkalas 100-årsjubileumsutställning. Utställningen kommer till Kaustby om ett år.
Wirkkalas jubileumsår får därmed en fortsättning i Kaustby och sträcker sig ända till jubileumsåret för vår självständighet, år 2017. 

För mer info: Pekka Kivelä, Kaustisen Kulttuuri Oy (kaustisenkulttuuri@gmail.com, puh. 0500-500928)

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs