Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 8.12.2014 Sibelius får jubileumsmynt med Nyckelflagga. Jean Sibelius får sitt andra jubileumsmynt 30.1.2015

Suomen Rahapaja Oy

8.12.2014 Sibelius får jubileumsmynt med Nyckelflagga. Jean Sibelius får sitt andra jubileumsmynt 30.1.2015

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.12.2014 kl. 15:56
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland planerar att den 30 januari 2015 ge ut ett jubileumsmynt för att hedra att det har förflutit 150 år sedan tonsättare Jean Sibelius födelse. Jean Sibelius jubileumsmynt präglas i silver med nominella värdet 10 euro och i guld med nominella värdet 100 euro. Jean Sibelius jubileumsmynt i silver är de första jubileumsmynten med Nyckelflagga.

Myntverket i Finland deltar i firandet av Sibelius jubileumsår och präglar ett jubileumsmynt för att hedra tonsättaren. Planen är att jubileumsmyntet ges ut den 30 januari 2015 på den internationella mässan World Money Fair i Berlin.

Jean Sibelius jubileumsmynt i silver är de första jubileumsmynten med Nyckelflagga. Förbundet för finländskt arbete har beviljat Nyckelflaggan till jubileumsmynt i silver som tillverkats av Myntverket i Finland. Nyckelflaggan kan beviljas produkter som har producerats i Finland.

"Myntverket i Finland tillverkar alla finländska jubileumsmynt i sin fabrik i Vanda. Det gläder oss att Förbundet för finländskt arbete uppmärksammar produktionen av jubileumsmynt genom att bevilja Nyckelflaggan till våra jubileumsmynt i silver. Sibelius är väldigt viktig för oss finländare. Därför är det fint att just hans silvermynt är de första som får Nyckelflaggan", säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Jubileumsmyntet som nu präglas är det andra i ordningen som ges ut för att hedra Sibelius. År 1999 präglades det första jubileumsmyntet för Jean Sibelius. Hittills är det bara president Urho Kekkonen och konstnär Tove Jansson som har hedrats med två jubileumsmynt.

Jubileumsmyntet pryds av tonsättarens favoritinstrument och vyer från Ainola

Jean Sibelius jubileumsmynt i design av Nora Tapper illustrerar Ainolas stjärnhimmel och tallarna, som Sibelius ofta setts posera vid på fotografier. Myntets valörsida pryds av halsen på en fiol, som var tonsättarens favoritinstrument.

"Min tanke var att det råder en fullkomlig tystnad kring tonsättaren som beskådar en nattlig stjärnhimmel. Kompositionen som skapats under rådande tystnad vaknar till liv med fiolen på myntets valörsida", säger konstnär Nora Tapper.

Jubileumsmyntets konstnärliga uttryck är jubileumsmyntsnämndens förslag till finansministeriet och en del detaljer kan ännu ändras.

Jubileumsmynten präglas i silver med nominella värdet 10 euro. Inalles 150 jubileumsmynt har numrerats. De numrerade silvermynten har blandats slumpmässigt i präglingssatsen på 10 000 exemplar. Jubileumsmynten har en silverhalt på Ag50/1000. Silvermynten har en diameter på 28,5 millimeter och de väger 10 gram.

Jean Sibelius jubileumsmynt i guld har ett nominellt värde på 100 euro, och 50 av dem har numrerats. Guldmynten präglas i 5 000 exemplar och de har en guldhalt på Au917/1000. Guldmynten har en diameter på 22 millimeter och väger 5,65 gram.

Jubilemsmynten kan köpas från Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare från och med publiceringsdagen 30.1.2015. Jubileumsmyntets förhandsförsäljning inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 7 januari 2015. Jean Sibelius jubileumsmynt i silver har ett försäljningspris på 38 euro. Jean Sibelius jubileumsmynt i guld har ett pris på 440 euro medan priset på de numrerade guldmynten är 500 euro.


Ytterligare information:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
+358 40 660 5900

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 www.mint.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs