Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 28.2.2014 Finsk sisu får eget jubileumsmynt 6.3.2015. Finsk sisu förevigas på jubileumsmynt

Suomen Rahapaja Oy

28.2.2014 Finsk sisu får eget jubileumsmynt 6.3.2015. Finsk sisu förevigas på jubileumsmynt

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.02.2015 kl. 09:38
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Den 6 mars 2015 publicerar Myntverket i Finland ett jubileumsmynt för att hedra finsk sisu, i enlighet med finansministeriets förordning. Jubileumsmyntet Finsk sisu har nominella värdet 10 euro och 20 euro och präglas i silver. Jubileumsmyntet Finsk sisu hyllar jubileumsåret Sisu 2015.

Invigningsceremonierna för jubileumsåret Sisu 2015 hålls i Helsingfors den 28 februari,då Sisu har namnsdag. Myntverket i Finland är på plats och publicerar årets andra officiella jubileumsmynt. Jubileumsåret Sisu 2015 arrangeras av FilosofianAkatemia och syftar till att förena företag, organisationer och individer i form av evenemang, utmaningar och projekt.

”I samband med vår marknadsundersökning år 2014 lämnades förslag in om ämnen för jubileumsmynt och bland annat finsk sisu. Sisu som alltid har varit en drivkraft för finländare har även satt oss på världskartan. Det nypräglade jubileumsmyntet Finsk sisu berättar om vikten av uthållighet och utgör ett universellt exempel på vad uthållighet kan få till stånd. Vi är väldigt glada över att få delta i jubileumsåret Sisu 2015 med jubileumsmyntet Finsk sisu", säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen vid Myntverket i Finland.

Finska forskaren Emilia Lahti menar att sisu tar över där oeftergivligheten tar slut. ”Sisu är egentligen inte något vi äger utan snarast människans beslut att agera”, säger Lahti. Hon arbetar som bäst med en doktorsavhandling och granskar sisu som en universell resurs samten vilja att agera dynamiskt.

I jubileumsmyntet möts fragilitet och kraft

I jubileumsmyntet Finsk sisu möts fragilitet och kraft. Teckensidan illustrerar två sammankopplade och smäckert snidade hjärtan. Valörsidan har en imponerande tredimensionell känsla och avbildar ett hjärta som tränger igenom en spricka. Konstnären Tapio Kettunen har designat jubileumsmyntet. Myntverket i Finlands silvermynt har beviljats Nyckelflaggan, som visar att jubileumsmynten har tillverkats i Finland.

Jubileumsmynten präglas i silver med nominella värdet 10 euro och 20 euro. Inalles 100 exemplar av jubileumsmynten med nominella värdet 10 euro har numrerats. De numrerade silvermynten har slumpmässigt blandats i präglingssatsen på 25 000 exemplar. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag500/1000, en diameter på 28,5 millimeteroch väger 10 gram.

Inalles 50 exemplar av jubileumsmynten med nominella värdet 20 euro har numrerats och de säljs enskilt förpackade i glasvitrin. Jubileumsmynten i valören 20 euro präglas i högst 5 000 exemplar. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag925/1000, en diameter på 38,6 millimeter och väger 25,5 gram.

Jubileumsmynten finns att få från och med publiceringsdagen den 6 mars 2015 i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare. Förhandsförsäljningen inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 28 februari 2015 då Sisu har namnsdag. Jubileumsmyntet Finsk sisu i silver i valören 10 € har ett försäljningspris på 38 euro. Priset på jubileumsmyntet i valören 20 € är 61 euro och ett numrerat mynt i valören 20 € är 100 euro.

Närmare upplysningar:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs