Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 23.3.2015 Tredje signaturmyntet för Nylands landskap. Igelkotten förevigas på Nylands nya jubileumsmynt

Suomen Rahapaja Oy

23.3.2015 Tredje signaturmyntet för Nylands landskap. Igelkotten förevigas på Nylands nya jubileumsmynt

Pressmeddelande.
Publicerad: 23.03.2015 kl. 09:07
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Den 20 april publiceras Nylands jubileumsmynt i myntserien över finländska landskapsdjur. Landskapsmyntet har ett nominellt värde på fem euro och teckensidan illustrerar en igelkott intill höghus. Valörsidan pryds av vapnet för Nylands historiska landskap.

Jubileumsmyntet hedrar igelkotten som är Nylands signaturdjur. Myntet ingår i den serie som Myntverket i Finland präglar i enlighet med finansministeriets beslut för att hedra signaturdjur i Finlands historiska landskap.

Nyland får sitt tredje signaturmynt i och med det femeuromynt som ges ut i april. Myntverket i Finland har tre myntserier som knyter an till historiska landskap. År 2011 publicerades Nylands första landskapsmynt för att hedra historiska bruksmiljöer i den tidiga industrialiseringen. I myntserien Landskapens byggnader fick Nyland år 2012 ett jubileumsmynt för att hedra den arkitektoniska traditionen i Helsingfors, och pryddes av Helsingfors domkyrka och Uspenskijkatedralen.

Landskapens femmor hör till Myntverket i Finlands populäraste jubileumsmynt. Enligt Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen tilltalar landskapsmynten både erfarna samlare och hembygdskära som vill hedra sitt eget landskap. "Vi har glädjande nog märkt att ävendagens unga amatörsamlare gillar landskapens myntserier", säger Karjalainen.

I myntserien för landskapsdjur publicerades Karelens, Savolax, Ålands och Egentliga Finlands landskapsmynt år 2014. I år har Satakunda fått ett eget djurmynt den 9 februari, medan Lapplands djurmynt publicerades den 30 mars. Planen är att under våren och sommaren 2015 ge ut resten av serien, det vill säga Österbottens och Tavastlands djurmynt.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapens djur finns här http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150003

Nylands igelkottsmynt finns som spegelblanka och i fabrikskvalitet

Landskapsmynt av basmetaller och med nominella värdet 5 euro, präglas i högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet och 10 000 exemplar som spegelblanka. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram. Teckensidan på landskapsdjurens mynt har designats av Erkki Vainio och valörsidan av Nora Tapper.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt finns förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje och i en förpackning med myntets historia. Priset på ett spegelblankt jubileumsmynt är 22 euro. Jubileumsmynt i fabrikskvalitet finns i 500 exemplar, förpackade i numrerade äkthetsintyg och priset är 10 euro per styck. Du får landskapets mynt till nominellt värde när du skaffar en påse med tio exemplar till ett pris på 50 euro.

Förhandsförsäljningen av Nylands igelkottsmynt inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 7 april. Den egentliga försäljningen via Myntverket i Finland och hos återförsäljare inleds på publiceringsdagen den 20 april 2015.

 

Närmare upplysningar:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs