Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 20.4.2015 Myntverket i Finland ger ut jubileumsmynt inom myntprogrammet European Silver Star. Jubileumsmyntet 70 år av fred i Europa publiceras den 25 maj

Suomen Rahapaja Oy

20.4.2015 Myntverket i Finland ger ut jubileumsmynt inom myntprogrammet European Silver Star. Jubileumsmyntet 70 år av fred i Europa publiceras den 25 maj

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.04.2015 kl. 10:39
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

År 2015 har det förflutit 70 år sedan andra världskrigets slut. De europeiska myntverken hyllar tillsammans detta tema genom att publicera jubileumsmynt inom myntprogrammet European Silver Star. Myntverket i Finland ger ut sitt jubileumsmynt den 25 maj.

Jubileumsmyntet 70 år av fred i Europa publiceras i maj inom ramen för de europeiska myntverkens gemensamma myntprogram som varje år har nytt tema. Årets jubileumsmynt hedrar att det har förflutit 70 år sedan andra världskriget tog slut.

Enligt verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland är det viktigt att vara med i de europeiska myntverkens gemensamma program och i fredens tema som på många sätt är aktuellt just nu. "Det gemensamma temat har varje år förverkligats på väldigt olika sätt.I år kommer alla jubileumsmynt utöver temat ävenatt ha en gemensam logotyp med den välbekanta stjärnan från EU:s flagga samt bokstaven E i form av eurotecknet €", säger Paul Gustafsson.

Myntprogrammet European Silver Star har pågått sedan år 2004 och lyft framolika teman, så som Europas litteratur, konst, arkitektur och kulturarv. Myntverket i Finlands tidigare jubileumsmynt i den här serien har präglats för att hedra Krig och fred (2005), J.V. Snellman (2006), forskningsresande A.E. Nordenskiöld (2007), Finlands flagga (2008), tonsättare Fredrik Pacius (2009), arkitekt Eero Saarinen (2010), forskningsresande Pehr Kalm (2011), guldsmed Henrik Wigström (2012) och författare F.E. Sillanpää (2013).

Krig och fred möts på jubileumsmyntet 70 år av fred i Europa

Traditionellt används duvor ofta för att beskriva fred medan myntets motiv i stället illustrerar den skarpa motsättningen mellan krig och fred, men även den bro som överbryggar dem. Bakom den välvda bron på valörsidan ses splitter och lågor för att symbolisera krig och förstörelse. Medan växtskott, löv och frukter, som står för fred och utveckling, följer brons båge på teckensidan. Myntets valör- och teckensida, krig och fred, möts på brobanan. Myntet har designats av Petri Neuvonen.

Jubileumsmynten präglas i silver med nominella värdet 10 euro. Av det maximala präglingsantalet på 10 000 exemplar har 70 jubileumsmynt numrerats. De numrerade silvermynten säljs enskilt förpackade i en glasvitrin. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag925/1000, en diameter på 33 millimeter och väger 17 gram.

Förhandsförsäljningen av jubileumsmynten inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 11 maj. Den egentliga försäljningen via Myntverket i Finland och hos återförsäljare inleds på publiceringsdagen den 25 maj.


Närmare upplysningar:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs