Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 15.5.2015 Tavastlands jubileumsmynt avslutar myntserien Landskapens djur. Tavastlands tredje jubileumsmynt hedrar lodjuret

Suomen Rahapaja Oy

15.5.2015 Tavastlands jubileumsmynt avslutar myntserien Landskapens djur. Tavastlands tredje jubileumsmynt hedrar lodjuret

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.05.2015 kl. 09:36
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntserien Landskapens djur har publicerats under åren 2014–2015 och avslutas den 8 juni i och med publiceringen av jubileumsmyntet över lodjuret, som är Tavastlands signaturdjur. Jubileumsmyntet har ett nominellt värde på fem euro. På teckensidan ses en lo, medan valörsidan pryds av vapnet för det historiska landskapet.

Jubileumsmyntet hedrar lodjuret som är Tavastlands signaturdjur. Myntet ingår i den serie som Myntverket i Finland präglar i enlighet med finansministeriets beslut för att hedra signaturdjur i Finlands historiska landskap.

Tavastland får sitt tredje signaturmynt i och med det femeuromynt som ges ut i juni. Tavastlands första landskapsmynt från år 2011 hedrade den traditionella jakten i området. Det andra jubileumsmyntet publicerades år 2013 i myntserien Landskapens byggnader för att hedra stenkyrkan Pyhän Laurin kirkko (S:t Lars kyrka) som i mer äntusen år var en central samlingsplats för tavastlänningarna.

Serien med jubileumsmynt för djur i de historiska landskapen har blivit populär precis som tidigare landskapsmynt. Enligt Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen bygger populariteten i stort på det faktum att dagens människor uppskattar historia och traditioner, vilket även landskapsmynten står för. "Myntserien Landskapens djur har tagits väl emot av såväl passionerade samlare som sporadiska köpare av jubileumsmynt", säger Karjalainen.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapens djur finns här http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150003

Det nya lodjursmyntet finns även i påsen med alla djurmynt

Under åren 2014–2015 har det i myntserien över Landskapens djur publicerats totalt nio jubileumsmynt, det vill säga Savolax storlom, Karelens gök, Ålands havsörn och Egentliga Finlands räv, Satakundas bäver, Lapplands ren, Nylands igelkott, Österbottens hermelin och Tavastlands lodjur. Samtidigt med Tavastlands lodjursmynt publiceras även en påse som innehåller ett exemplar av alla jubileumsmynt i UNC-kvalitet i serien Landskapens djur.

Lodjursmynt av basmetaller med nominella värdet 5 euro präglas i 10 000 exemplar som spegelblanka och i högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram. Teckensidan på landskapsdjurens mynt har designats av Erkki Vainio och valörsidan av Nora Tapper.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt finns förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje och i en förpackning med myntets historia. Priset på ett spegelblankt jubileumsmynt är 22 euro. Jubileumsmynt i fabrikskvalitet finns i 500 exemplar, förpackade i numrerade äkthetsintyg och priset är 10 euro per styck. Få landskapets mynt till nominellt värde genom att skaffa en påse med tio exemplar till ett pris på 50 euro. Det finns även en myntpåse med alla nio jubileumsmynt över Landskapens djur till nominellt värde till priset 45 euro.

Förhandsförsäljningen av Tavastlands nya landskapsmynt och påsen med hela serien över Landskapens djur inleds vid Myntverket i Finlands webbutik den 25 maj. Den egentliga försäljningen via Myntverket i Finland och hos återförsäljare inleds på publiceringsdagen den 8 juni.

 

Ytterligare information:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs