Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 15.4.2015 Formgivare sökes för jubileumsmynt år 2016. Inbjudan till öppen designtävling

Suomen Rahapaja Oy

15.4.2015 Formgivare sökes för jubileumsmynt år 2016. Inbjudan till öppen designtävling

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.04.2015 kl. 08:45
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Jubileumsmyntsnämnden arrangerar två designtävlingar om utformningen av jubileumsmynten år 2016 till minnet av Uno Cygnaeus och folkbildningen Uno Cygnaeus och folkbildningen samt Eino Leino. Den öppna designtävlingens mest framgångsrika förslag kommer att präglas på jubileumsmynten. Tävlingarna arrangeras på uppdrag av finansministeriet i Finland.

Jubileumsmynt i silver med nominella värdet 10 euro och 20 euro präglas för att hedra Uno Cygnaeus och folkbildningen. Eino Leinos jubileumsmynt präglas i guld med nominella värdet 100 euro. Alla som är bosatta i Finland kan delta i tävlingen.

Tävlingen pågår fram till fredag 14.8.2015 kl. 16.00 då tävlingsbidragen senast ska lämnas till Myntverket i Finland Ab i Vanda. Tävlingsanvisningarna finns på Myntverket i Finlands webbplats www.suomenrahapaja.fi.

Marknadsundersökning har påverkat jubileumsmyntens teman

Jubileumsmyntens teman har valts utifrån en undersökning som tävlingsarrangören, det vill säga Jubileumsmyntsnämnden låtit göra. Undersökningen syftade till att reda ut vilka teman finländare vill se på jubileumsmynten. Såväl Eino Leino som Uno Cygnaeus fanns bland de förslag som nämndes i undersökningen.

Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen är medlem i Jubileumsmyntsnämnden och ser ivrigt fram emot designtävlingens bidragsskörd. "Det ska bli intressant att se hur tävlingsbidragen ur dagens perspektiv tolkar det stora arv som dessa två framstående personer har lämnat efter sig", konstaterar Karjalainen.

Jubileumsmynten präglas utifrån finansministeriets förordning

Jubileumsmynt har präglats i mer än 60 år, alltsedan år 1951. Finska staten äger Myntverket i Finland, som tillverkar alla finländska jubileumsmynt på uppdrag av finansministeriet i Finland. En officiell förordning publiceras för varje finländskt jubileumsmynt. Förordningen gör att jubileumsmynten får en officiell ställning, det vill säga ett nominellt värde och samtidigt blir alla jubileumsmynt även giltiga betalmedel i Finland.

Jubileumsmynten håller högre kvalitet än vanliga bruksmynt, eftersom de tillverkas med en polerad stämpel, förpackas i skyddande plasthölje och säljs i förpackningar enkom designade för jubileumsmynt.

 

Ytterligare information:
Henna Karjalainen
Kommunikationschef
Myntverket i Finland
+358 50 575 9197
henna.karjalainen@mint.fi

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs