Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 15.1 Satakunda får eget mynt för landskapsdjur 9.2.2015. Satakundas jubileumsmynt pryds av en bäver

Suomen Rahapaja Oy

15.1 Satakunda får eget mynt för landskapsdjur 9.2.2015. Satakundas jubileumsmynt pryds av en bäver

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.01.2015 kl. 12:46
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntserien för finländska landskapsdjur kompletteras med Satakundas jubileumsmynt som ges ut den 9 februari. Landskapsmyntet med nominella värdet fem euro pryds på teckensidan av en europeisk bäver i färd med att bygga en damm av kvistar. Satakundas historiska landskapsvapen avbildas på jubileumsmyntets valörsida.

Satakundas jubileumsmynt hör till en myntserie som Myntverket i Finland präglar på uppdrag av finansministeriet. Myntserien hedrar signaturdjuren för Finlands historiska landskap.

Satakunda får sitt tredje signaturmynt i och med det femeuromynt som ges ut i februari. Myntverket i Finlands första landskapsmynt för Satakunda år 2010 illustrerade spetsknyppling, en gammal tradition i landskapet sedan hundratals år tillbaka. I myntserien Landskapens byggnader fick Satakunda år 2013 ett jubileumsmynt till minnet av Sammallahdenmäkidet vill säga den sista viloplatsen för Satakundbornas förfäder.

”Landskapsmynten har fått illustrera det som i hög grad är identitetsskapande i landskapet. De påminner om unika traditioner i landskapen och för värderingar vidare från generation till generation", säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen vid Myntverket i Finland.

I myntserien för landskapsdjur publicerades Karelens, Savolax, Ålands och Egentliga Finlands landskapsmyntår 2014. År 2015 ges seriens fyra övriga jubileumsmynt ut, nämligen Österbottens, Nylands, Lapplands och Tavastehus jubileumsmynt.
Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapens djur finns här http://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2015/20150003

Satakunda får 10 000 spegelblanka mynt och 35 000 i fabrikskvalitet

Landskapsmynt av basmetaller och med nominella värdet 5 euro, präglas i högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet och 10 000 exemplar som spegelblanka. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram. Teckensidan på landskapsdjurens mynt har designats av Erkki Vainio och valörsidan av Nora Tapper.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt finns förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje och i en förpackning med myntets historia. Priset på ett spegelblankt jubileums-mynt är 22 euro. Jubileumsmynt i fabrikskvalitet finns i 500 exemplar, förpackade i numrerade äkthetsintyg och priset är 10 euro per styck. Du får landskapets mynt till nominellt värde när du skaffar en påse med tio exemplar till ett pris på 50 euro.

Den 9 februari kommer Satakundas landskapsmynt till försäljning i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare.

Mer information:
Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare 
Myntverket i Finland
+358 400 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi

 

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.mint.fi.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs