Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » 11.6.2015. Ny myntserie för finländarnas mest älskade idrottsgrenar. Gymnastikens jubileumsmynt inleder den nya serien Idrottsmynt

Suomen Rahapaja Oy

11.6.2015. Ny myntserie för finländarnas mest älskade idrottsgrenar. Gymnastikens jubileumsmynt inleder den nya serien Idrottsmynt

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.06.2015 kl. 11:09
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Under åren 2015–2016 präglas jubileumsmynt för finländarnas mest älskade idrottsgrenar. Den 6 juli publicerar Myntverket i Finland på uppdrag av finansministeriet det första jubileumsmyntet i serien Idrottsmynt för att hedra gymnastiken. Finansministeriets förordning fastställer att ett jubileumsmynt har nominella värdet fem euro.

Planen är att ge ut totalt nio mynt i serien Idrottsmynt för att hedra olika idrottsgrenar. Fyra av dem, det vill säga Gymnastik, Korgboll, Konståkning och Volleyboll publiceras år 2015, medan Ishockey, Skidåkning, Friidrott och Backhoppning ges ut år 2016.

”Finländarna är ett idrottsfolk. Idrotten har haft och har än idag stor betydelse för att bygga upp en nationalistisk självkänsla och gemenskap. Gemensamma erfarenheter av framgång och förlust finns redan långt bak i tiden men likväl från de senaste åren. Idrottsmynten blir populära samlarobjekt som tilltalar samlare men även den stora publiken, alltså finländare som älskar idrott”, säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för idrott finns här https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2015/20150599

Gymnastiken särskilt aktuell i år

Det första jubileumsmyntet i serien Idrottsmynt hedrar gymnastiken. Gymnastiken har genom tiderna hört till finländarnas populäraste idrottsgren. Det finns uppskattningsvis mer än 600 000 gymnaster, varav cirka 150 000 är aktiva i olika föreningar. De olika gymnastikgrenarna blir alltjämt mer populära. Jubileumsmyntet över Gymnastiken är dessutom aktuellt eftersom Finland står värd för nästa internationella storevenemang för gymnastik, nämligen Gymnaestrada i Helsingfors den 12-18 juli 2015.

Jubileumsmynten i serien Idrottsmynt förpackas i en ny typ av förpackningar

Idrottsmynt av basmetaller och med nominella värdet 5 euro, präglas i högst 50 000 exemplar i fabrikskvalitet och 10 exemplar som spegelblanka. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram. Idrottsmynten har designats av Nora Tapper.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt säljs förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje och i en ny fräscht modern pappförpackning. Priset på ett spegelblankt jubileumsmynt är 22 euro.

Även förpackningarna för jubileumsmynt i fabrikskvalitet har förnyats. Jubileumsmynt i fabrikskvalitet säljs för 10 euro per styck och är förpackade i ett myntkuvert av papper. Få Idrottsmynten till nominellt värde genom att skaffa tio exemplar i en myntask av papp till ett pris på 50 euro.

Förhandsförsäljningen av Gymnastikmyntet, som är det första myntet i serien Idrottsmynt, inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 24 juni. Jubileumsmyntet finns att få förutom i webbutiken även hos återförsäljare från och med publiceringsdagen den 6 juli. Seriens följande jubileumsmynt ges ut för att hedra korgboll.

Ytterligare information:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs