Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » TULISIJA- JA SAVUPIIPPUYHDISTYS TSY TIEDOTTAA: Tulisijan vaihto kannattaa

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry

TULISIJA- JA SAVUPIIPPUYHDISTYS TSY TIEDOTTAA: Tulisijan vaihto kannattaa

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2015 klo 09:26
Julkaisija: Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry

Vanhan, ehkä jo vähälle käytölle jääneen tulisijan vaihtaminen uuteen kannattaa. Remontti on vaivattomampi ja nopeampi kuin voisi kuvitella. Aikaisempaa tehokkaampi tulisija polttaa puuta puhtaasti ja jos valinta kohdistui varaavaan tulisijaan, tuottaa parhaimmillaan hyvinkin jopa puolet kodissa tarvitusta lämmitysenergiasta.

Ensimmäisten pakkasten myötä ja lämmityskauden alkaessa päästään useimmissa suomalaisissa omakotitaloissa nauttimaan taas tulisijojen tuottamasta miellyttävästä lämmöstä ja kodikkaasta tunnelmasta.

Pientaloissa on Suomessa lämmityskäytössä 2,2 miljoonaa tulisijaa. Niillä lämmittäminen ei ole mitään pientä puuhastelua. Pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 %. Polttopuulla tuotettu energiamäärä 15 TWh vastaa Olkiluodon kahden reaktorin vuosituotantoa.

Säästöä lämmityskuluissa

– Kaikki tulisijat eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita lämmityslaitteita. Sinänsä usein hyvinkin kauniit avotakat ovat surkeita lämmöntuottajia. Niiden hyötysuhde on vain 20-30 %. Uuden varaavan tulisijan hyötysuhde on noin 80 %, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n puheenjohtaja Tuomo Järvinen kertoo.

– Avotakan tehokkaaseen uuteen varaavaan takkaan vaihtamalla ja hyvälaatuisella sekapuulla oikein lämmittämällä voi hyvinkin säästää lämmityskuluissa noin 1000 kWh/ pinomotti, Järvinen jatkaa

Siinä säästää melkoisesti jo kalliissa energiakustannuksissa. Tutkimusten mukaan varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa  jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta.

– Tehokkaammin lämmittävän tulisijan avulla säästyy kallista energiaa ja niillä säästöillä voi uusia vaikka sisustusta, Järvinen vinkkaa.

Puhtaampaa energiaa

Vanhan tulisijan pienhiukkaspäästötkin saattavat arveluttaa. Uudet, modernilla palotekniikalla varustetut tulisijat polttavat puuta tehokkaammin ja puhtaammin kuin vanhat takat.

Uudet tulisijat on myös aina tuotetestattu ja CE-hyväksytty standardien mukaan, jolloin niiden suorituskyky on todennettu ja tuotetiedot tarkistettavissa.

Uusissa tulisijoissa löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisiin käyttö- ja lämmitystarpeisiin. Uutta tulisijaa valittaessa kannattaakin miettiä paitsi tulisijan lämmitystehoa, kokoa ja ulkonäköä, ehdottomasti myös omia lämmitystottumuksia ja -tarpeitaan.

Muutamien päivien urakka

Tulisijan vaihtaminen on nykyisellään yksinkertaisempi ja helpompi projekti kuin moni uskookaan. Mitä kevyemmästä ja pienemmästä tulisijasta on kysymys, sitä nopeammin sen pystytys sujuu. Uusi tulisija/hormiyhdistelmä asennetaan yleensä päivässä tai kahdessa. Paikalla muuratun tulisijan valmistumista joutuu toki odottamaan pitempään.

Yleensä tulisija ja hormi uusitaan samaan aikaan – onhan ne muurattu/pystytettykin samaan aikaan. Tulisijan turvallisuustestin mukainen maksimilämpötila määrittää hormin sopivuuden tulisijaan. Varmista aina hormiliittymän koko ja muoto sekä vaaditut turvaetäisyydet palaviin materiaaleihin.

Puille paikkansa

Tulisijaremontin yhteydessä kannattaa miettiä myös lämmityspuiden säilytys uudestaan. Uuden tulisijan yhteyteen voidaan mahdollisesti rakentaa/muurata myös paikka lämmityspuille tai turvallinen paikka voidaan rakentaa lähelle.

Kuiva puu syttyy helposti, palaa tehokkaasti ja puhtaasti. Siksi polttopuut kannattaa tuoda sisälle lämpiämään vuorokautta ennen polttamista. Polttopuut olisi hyvä säilyttää lähellä tulisijaa, mutta kuitenkin niin, ettei palovaaraa aiheudu. Epämääräiseen kasaan nurkassa kasatut polttopuut roskaavat, kulkeutuvat väärään paikkaan ja voivat myös aiheuttaa tapaturmia.

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Juhani Jyrkiäinen, puh. 050 381 4910, juhani.jyrkiainen@tsy.fi

Liitetiedostot

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY on toimialansa valmistajien ja maahantuojien asiantuntijayhdistys. Se on perustettu vuonna 2008. Laajasti koko alaa edustavaan yhdistykseen kuuluu 24 jäsentä. Yhdistyksen asiantuntijat neuvovat ja opastavat kuluttajia tulisijojen oikeassa käytössä, nykyaikaisessa puulämmittämisessä sekä antavat tietoa alasta. Katso lisää verkkosivuilta: www.tsy.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs