Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Tiili – elinkaarensa aikana ilmastoystävällinen

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Tiili – elinkaarensa aikana ilmastoystävällinen

Tiedote.
Julkaistu: 24.10.2014 klo 17:45
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Usein keskustellaan eri materiaalien ekologisuudesta ja niiden aiheuttamasta hiilijalanjäljestä.

Vastakkain asettelussa on ollut useimmiten puu vastaan betoni, ikään kuin muita materiaaleja ei olisi olemassakaan. Yksi maailman käytetyimmistä rakennusmateriaaleista, poltettu tiili, on usein jätetty tarkastelussa taka-alalle tai sitä on tarkasteltu ainoastaan materiaalin valmistuksessa syntyvien päästöjen perspektiivistä.

Savi lähialueen pelloilta

Tiilen raaka-aine savi on kotimainen luonnontuote, jota syntyy jatkuvasti lisää sekä eroosion että maan nouseman ansiosta. Savi otetaan pääsääntöisesti tiilitehtaan lähialueen pelloista. Se on logistisesti ja energiankulutuksen kannalta katsottuna varsin ympäristö- ja ilmastoystävällistä. Suomalaisista savista tehdään polttamalla keraamisia, vähän huoltoa vaativia ja pitkäikäisiä rakennusmateriaaleja eli tiiliä. Rakentamisen ympäristövaikutusten kannalta tarkasteltuna huomio tulisi kiinnittää enemmän materiaalien elinkaaren aikaiseen kestävyyteen kuin pelkkiin valmistuksen aiheuttamiin päästöihin.

Materiaaliominaisuuksilla ja niistä aiheutuvilla rakennuksen käytön aikaisilla hyötytekijöillä on paljon suurempi merkitys päästöanalyysejä tehtäessä kuin materiaalin valmistuksessa syntyvillä päästömäärillä. Suomen tiiliteollisuuden aiheuttama vuotuinen CO2-päästömäärä on vain 0,04 % Suomen kokonaispäästömäärästä ja rakentamisestakin vain 0,09 %, joten sillä ei ympäristön kannalta ole suurtakaan merkitystä. Sen sijaan pitkäaikaiskestävyys, vähäinen huollon tarve ja materiaalien energiatehokkuus tulisi paremmin ottaa huomioon päästötarkasteluja tehtäessä.

Tiili vähentää CO2-päästöjä

Suomessa rakentamisen ja rakennusten osuus kokonaisenergiankulutuksesta on noin 42 % ja vastaava päästöosuus noin 38 % kokonaismäärästä. Rakentamisvaiheen ja materiaalien osuus päästöistä on vastaavasti noin 4 % energiankulutuksesta ja 6 % kokonaispäästömäärästä. Bionova Consultingin tuoreen tutkimuksen mukaan tiiliseinä sitoo ja varastoi auringon lämpöenergiaa itseensä. Tämän ansiosta esimerkiksi nykymuotoisen tiilijulkisivun takana olevan ilmaraon lämpötila on lämmityskaudella keskimäärin n. 1 °C ulkolämpötilaa korkeampi, mistä puolestaan syntyy rakennuksen käytön aikaista energiansäästöä.

Tiiliseinän energiansäästön kautta saatavat päästövähenemät korvaavat valmistuksen aiheuttamat CO2-päästöt n. 58 vuoden aikana. Tämän jälkeen syntyvät päästövähenemät ovat tiilijulkisivun tuottamia nettohyötyjä, mistä johtuen tiili on elinkaarensa aikana varsin ympäristöystävällinen materiaali. Tiili varaa lämpöenergiaa massaansa aivan kuten tiilitulisijakin tasaten samalla rakennuksen vaipan lämpövaihteluja. Mitä pidempi tiilijulkisivun elinkaari on, sen ympäristöystävällisemmäksi tiili muuttuu. Ympäristökuormituksen kannalta on hyvä asia myös se, että tiili on täysin kierrätettävä materiaali.

Wienerberger on maailman johtava tiilen valmistaja. Yrityksellä on Suomessa kaksi tiilitehdasta, joiden valikoimista löytyvät poltetut tiilet ja tiililaatat moniin erilaisiin tarpeisiin. Korian tehtaalla tiilien valmistus aloitettiin vuonna 1951 ja Lappilassa jo vuonna 1928. Nykyisellään tehtaissa yhdistyvät sekä alan uudenaikaisin teknologia että tiilen tekemisen parhaat perinteet.

Lisätietoa ja yhteydenotot: http://bit.ly/1u2RYWJ
Julkaisija: Editori.fi

 

Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs