Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle tarvitaan lisää koulutuspaikkoja

Rakennusteollisuus RT

Rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle tarvitaan lisää koulutuspaikkoja

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2011 klo 10:50
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT


Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry   Lehdistötiedote 29.8.2011 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on juuri ehdottanut muutoksia toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen koulutuspaikkamääriin vuodesta 2016 lähtien. Suunnitelmissa kiinteistöpalvelualaan sisältyvä puhdistuspalveluala on saamassa reilusti lisää aloituspaikkoja moneen muuhun toimialaan verrattuna. Pula koulutetusta työvoimasta onkin vaivannut alaa jo pitkään.

- Edes tämä ei riitä vastaamaan tarpeeseen , joka kasvaa entisestään, sanoo elinkeinopoliittinen asiantuntija Tiia Brax Kiinteistöpalvelut ry:stä.

Sen sijaan rakennusalan aloituspaikat pysyvät suunnitelmien mukaan lähes ennallaan, vaikka työelämä edellyttäisi enemmän.

- Erityisesti työnjohdon osalta rakennusala edellyttää aloituspaikkamäärien kasvattamista, toteaa koulutus- ja tutkintoasioista vastaava asiamies Juha Mäntynen Rakennusteollisuus ry:stä.

Työvoiman riittävyys huolena

Rakennusalan suosio on kasvanut vuosi vuodelta hitaasti mutta varmasti – lukuun ottamatta vuoden 2009 pientä niiausta. Tämän vuoden ammatillisen koulutuksen yhteishaussa rakennusalan kiinnostus nousi vuodentakaisesta: rakennusalan perustutkinnon toisen asteen koulutukseen haki ensisijaisesti melkein 8 prosenttia enemmän nuoria kuin vuonna 2010 – hakijoita oli 1,43 nuorta yhtä aloituspaikkaa kohti.

Ammattikorkeakoulujen yhteishaussa erityisen hyvin hakijoita veti rakennusalan työnjohdon koulutus (rakennusmestari AMK): hakijoita koulutukseen oli lähes nelinkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Ensisijaisten hakijoiden määrä lisääntyi peräti 22 prosentti vuodentakaisesta. Rakennustekniikan koulutukseen (insinööri AMK) haki ensisijaisesti 2,87 nuorta yhtä aloituspaikkaa kohti.

Vuosi sitten startannut uusi kiinteistöpalvelujen perustutkinto on löytämässä nuoria hakijoita. Tutkinnosta valmistuu kiinteistönhoitajia ja toimitilahuoltajia. Vuonna 2011 kiinteistöpalvelujen perustutkinnon vetovoimaluku kipusi 0,70:stä täydennyshaku huomioiden 1.2:een, mikä on hyvin pirteä nousu uudelta tutkinnolta. Kiinteistöpalvelujen perustutkinnon aloituspaikkojen määrä ei vielä ole lisääntynyt merkittävästi.

- Lähivuosien yhteishauissa nähdään, valaako parantunut vetovoima työelämän toivomaa oppilaitosten uskoa lisätä koulutustarjontaansa nuorille, Tiia Brax sanoo.

Arvioidaan, että rakennusalan työntekijöistä 45 prosenttia ja isännöitsijöistä sekä kiinteistötyöntekijöistä jopa 53 prosenttia jää eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä. Työministeriön selvitysten mukaan rakennusala tulee olemaan yksi työvoiman poistumasta voimakkaimmin kärsivistä aloista. Näin ollen sekä kiinnostuneiden nuorten ja aloituspaikkojen riittävä määrä on työvoiman riittävyyden takaamisessa tärkeää.

Aloja esillä uusilla verkkosivuilla

Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry viestittää, että nuorten kannattaakin hakeutua alalle, jolla on monipuoliset tulevaisuuden mahdollisuudet. Rakennus- ja kiinteistöpalveluala tarjoaa kiinnostavia työtehtäviä useille eri ammattiryhmille ja jokaisessa niistä saa nauttia päivittäin omien kättensä jäljistä. Alalla tehdään tärkeää työtä koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Hyvinvoinnin turvaamiseksi jatkossakin alalle tarvitaan rutkasti uusia moniosaajia. Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan valttina on myös, että työpaikat pysyvät kotimaassa. Suomalaiset talot ja tiet tehdään ja ylläpidetään Suomessa tulevaisuudessakin.

Näiden viestien edistämiseksi Vetovoima ry on juuri uusinut verkkosivunsa, jotka löytyvät osoitteesta www.themesta.net.

Vetovoimaan kuuluvat Talonrakennusteollisuus ry, Rakennustuoteteollisuus ry, Infra ry, Kiinteistöpalvelut ry, Palvelualojen Ammattiliitto PAM ry, Ammattiliitto Pro, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry, Pintaurakoitsijat ry, Kattoliitto ry, Lattian- ja seinänpäällysteliitto ry, Suomen Arkkitehtiliitto ry SAFA, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Koneyrittäjien liitto ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Suomen Isännöintiliitto ry.

 

Lisätiedot Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry:

Tiia Brax puh 040 768 5815
Juha Mäntynen puh 050 548 1692
Satu Elho puh 050 449 7559

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs