Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Miten suomalainen rivitalo muuttui työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi?

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Miten suomalainen rivitalo muuttui työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi?

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Riitta Nikulan kirja Suomalainen rivitalo kertoo yhden asumismuodon historian 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Mukana on tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia asuntoja mutta myös huomiotta jääneitä mestareita ja idyllejä. Runsaasti kuvitettu teos esittelee yli 100 kohdetta eri puolella Suomea.

Suomessa rivitaloja suunniteltiin aluksi erityisesti työväen asunnoiksi, vaikka maamme ensimmäiset rivitalot nousivatkin Kulosaaren huvilakaupunkiin 1917. Ensimmäiset kunnalliset rivitalot valmistuivat Tampereelle Viinikan alueelle 1919. Rivitalo edusti modernia kaupunkirakentamista, joka mahdollisti oman pihan pieneenkin asuntoon. 1930-luvulla rivitalo oli osa arkkitehtuurin modernismia, jota Pohjoismaissa kutsuttiin funktionalismiksi. Hilding Ekelund ja Alvar Aalto kehittivät talotyyppeihin uusia, oivaltavia ratkaisuja.

Koko kansan asumismuoto rivitaloista tuli vasta sotien jälkeen, jolloin syntyivät muun muassa Espoon Tapiola, Helsingin Herttoniemi, Lauttasaari ja Maunula, Joensuun Kanervala, Oulun Karjasilta, Jyväskylän Viitaniemi ja Rovaniemen Korkalorinne. Kymmenet arkkitehdit suunnittelivat erilaisiin maisemiin istuvia rivitaloja ja niihin Arava-lainojen tiukat ehdot täyttäviä koteja lapsiperheille. Rivitalosta tuli suosittu omistusasumisen muoto, keskiluokan unelma.

Suomalainen rivitalo -kirjassa arkkitehtuurin tarinaa taustoittaa katsaus asuntopolitiikan kehitykseen ja arkkitehtuurin eurooppalaisiin suuntauksiin, jotka vaikuttivat rivitaloarkkitehtuuriin Suomessa.

”Rivitaloa on kutsuttu köyhän miehen omakotitaloksi, mutta sillä on oma kiinnostava historiansa, jossa yhdistyvät kaupunkirakentamista koskevat käsitykset, asemakaavoitus, sosiaalipolitiikka ja arkkitehtuuri”, toteaa Riitta Nikula. Teoksen kirjoittaminen oli aihetta pitkään tutkineelle Nikulalle mieluinen työ ja monella tavalla antoisa kokemus: hän kiersi eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla kuvaamassa kirjassa esiteltyjä kohteita.

Riitta Nikula kertoo kirjastaan SKS:n kirjakeskiviikossa 18.3. klo 16.30–17.30 (Hallituskatu 1, Helsinki).

Kirjoittajan esittely

Riitta Nikula on Helsingin yliopiston taidehistorian professori emerita. Hän on julkaissut kirjoja ja artikkeleita erityisesti 1900-luvun arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja rakennussuojelun alueilta. Nikula on myös toiminut kuraattorina suomalaisen rivitalon vaiheista kertovassa näyttelyssä, joka on esillä Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä 15.4–17.5.2015.

 

Riitta Nikula

Suomalainen rivitalo

Työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi

Suomalainen Kirjallisuuden Seura 2014, sidottu, 252 sivua, nelivärikuvitus

 

Lisätiedot: Riitta Nikula, p. 050 374 3171, riitta.nikula@helsinki.fi

Arvostelukappaleet ja kuvapyynnöt: tiedottaja Minttu Nikkilä, minttu.nikkila@finlit.fi, p. 040 736 1313

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on Suomen suurin humanistisen tieto- ja tiedekirjallisuuden kustantaja, joka julkaisee noin 60 uutuutta vuosittain. SKS:n ensimmäinen kirja ilmestyi 1834. Seuraa meitä Twitterissä, Facebookissa ja verkkosivuillamme. Tutustu kevään 2015 uutuusluettelon tästä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs