Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Kysely: Keittiö on kodin palovaarallisin paikka

Innohome

Kysely: Keittiö on kodin palovaarallisin paikka

Tiedote.
Julkaistu: 27.03.2014 klo 09:00
Julkaisija: Innohome

Joka toisella suomalaisella on kokemuksia läheltä piti -tilanteista liedellä

TNS Gallupin Innohome Oy:n toimeksiannosta toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista pitää keittiötä paloturvallisuuden kannalta kodin vaarallisimpana huoneena. Silti valtaosalla kyselyn vastaajista ei ole keittiössä minkäänlaisia paloturvallisuuslaitteita.

Perinteistä palovaroitinta ei käytännössä voi sijoittaa keittiöön sillä ne hälyttävät jatkuvasti turhaan ruuanlaiton yhteydessä. Yleisin palovaroittimen sijoituspaikka on kyselyn perusteella yllättäen eteisessä. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa palovaroitin on alle puolella.

Liesi on tilastojen perusteella kotien ylivoimaisesti merkittävin paloturvallisuusuhka ja se nousee ykköseksi myös kyselyssä. Joka toisen suomalaisen lähipiirissä on kyselyn mukaan kokemuksia läheltä piti -tilanteista lieden käytössä.

Kaksi kolmasosaa ei ole kuullutkaan liesiturvalaitteista

Lieden turvallisuutta on periaatteessa helppo parantaa liesihälyttimellä tai liesivahdilla, mutta vain kolmannes suomalaisista kertoo olevansa tietoinen tällaisesta mahdollisuudesta.

Esimerkiksi Norjassa liesiturvalaitteet ovat pakollisia uusissa ja remontoitavissa asunnoissa ja EU-tasolla ollaan laatimassa nykyistä selvästi tiukempia ohjeistuksia kodin paloturvallisuuslaitteista.

Kyselyn toteuttaneen TNS Gallupin tutkimusjohtajan Sakari Nurmelan mielestä kyselyn tuloksissa on yksi mielenkiintoinen ristiriita:

Ihmiset näkevät selvästi, että liesi on kodin suurin turvallisuusriski ja heillä on myös omakohtaista kokemusta läheltä piti -tilanteista lieden kanssa. Silti he sanovat, että oma keittiö on nykyisellään riittävän paloturvallinen, vaikka liettä ei ole turvattu mitenkään.

Tärkein puute on kyselyn perusteella ihmisten tietoisuudessa.

Liesiturvalaitteet ovat nopeasti yleistymässä Euroopan eri maissa, mutta Suomessa tullaan jälkijunassa. Liesiturvalaitteilla on mahdollista parantaa kodin paloturvallisuutta merkittävästi. Tästä mahdollisuudesta olisi kerrottava ihmisille aktiivisesti, sanoo liesiturvalaitteita valmistavan Innohomen toimitusjohtaja Pertti Haavisto.

Kahdeksan kymmenestä kyselyn vastaajasta kertoo olevansa halukas panostamaan tulipalojen ennaltaehkäisyyn omassa kodissaan ja peräti puolet sanoo olevansa valmis myös maksamaan liesihälyttimestä 50 euroa.

Lähes yhdeksän kymmenestä kyselyn vastaajasta katsoo myös, että liesiturvalaitteiden tulisi alentaa kodin vakuutusmaksuja.

LIITE 1: Kuvia lieden palotilanteesta

VTT:n palolaboratoriossa järjestettiin palokoe 25.3.2014. Testikeittiössä oli kaksi liettä, joista toinen oli varustettu Innohomen liesiturvalaitteella, toinen ei. Molemmilla liesillä oli paistinpannu, jossa oli ruokaöljyä. Molemmat liedet kytkettiin täydelle teholleen samanaikaisesti. Turvalaitteella varustettu liesi kytkeytyi pois päältä muutaman minuutin kuluttua kokeen aloittamisesta. Toisen, ilman liesiturvalaitteita olleen lieden päällä olevan paistinpannu öljy leimahti reilun kuuden minuutin kuluttua. Tuli levisi testikeittiössä nopeasti ja aiheutti suurta tuhoa. Tulipalokuvat vapaaseen toimitukselliseen käyttöön, kuvaaja: Jukka Salmi.

LIITE 2: Miten lieden turvallisuutta voi parantaa?

Liesi on kodin selvästi suurin turvallisuusriski. Perinteinen palovaroitin on lieden kannalta hankala, sillä sitä ei voi sijoittaa keittiöön. Palovaroitin myös varoittaa vasta, kun tulipalo on jo syttynyt ja vaarallisia palokaasuja on alkanut muodostua.

Liesihälytin sen sijaan havaitsevat lieden poikkeavan toiminnan ja ennen palon syttymistä. Esimerkiksi lieden levyn unohtuminen päälle aiheuttaa hälytyksen, vaikkei mitään alkaisikaan palaa.

Liesivahtijärjestelmä katkaisee tällaisessa tilanteessa lisäksi liedestä virran.

Liesivahdit ovat Norjassa laissa vaadittuja joka kodin turvalaitteita. Iso-Britannian Walesissa palolaitokset asentavat älykkäitä liesivahteja ihmisten koteihin, sillä tulipaloilta suojautumisessa tärkeintä on niiden ennaltaehkäisy.

Mitä ”älykkäämpiä” liesiturvalaitteet ovat, sitä paremmin ja nopeammin ne tunnistavat normaalista poikkeavat tilanteet. Ne myös oppivat käyttäjän ruuanlaittotyylin, jolloin tavallinen ruuanlaitto ei häiriinny turhien hälytysten takia.

Liesihälyttimet maksavat vain joitakin kymmeniä euroja, liesivahdit muutaman sadan euron verran.

Lähde: Innohome Oy

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Pertti Haavisto, Innohome Oy, p. 041 515 6000 tai pertti.haavisto@innohome.com
Tutkimusjohtaja Sakari Nurmela, TNS Gallup, p. 09 613 50 587, sakari.nurmela@tnsglobal.com


Kyselyn tutkimusaineisto koostuu 1 100 haastattelusta, aineisto edustaa maamme 15–74-vuotiasta väestöä. Aineisto kerättiin 11.–18.10.2013. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen toteuttaja oli TNS Gallup Innohome Oy:n toimesta. Lisätiedot tutkimuksesta: Viestintä Oy Drum, elina.mattila@drum.fi tai p. 050 303 9564.

www.innohome.com

Liitetiedostot

_____________________________________________________________________________

Innohome on vuonna 2005 perustettu suomalainen yritys, joka kehittää, valmistaa, markkinoi ja myy älykkäitä kodin turvalaitteita. Innohome on alansa Pohjoismaiden markkinajohtaja ja noin 90 prosenttia tuotannosta menee vientiin. Innohome tekee tiivistä yhteistyötä useiden maiden paloviranomaisten ja muiden turvallisuusalan toimijoiden kanssa. Innohome tekee yhteistyötä myös EU:n liesiturvatyöryhmässä. Innohome toimii Espoossa. www.innohome.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs