Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Komposiittiputki kestää syöpymättä

Uponor

Komposiittiputki kestää syöpymättä

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2016 klo 11:17
Julkaisija: Uponor

Komposiittiputkien käyttö saneerauskohteissa on kasvanut nopeasti. Korroosionkestävien komposiittiputkien käyttö on yleistynyt etenkin alueilla, joissa kupariputkien pistesyöpymät ovat aiheuttaneet vesivahinkoja jo muutaman vuoden ikäisissä rakennuksissa.

Kuparisten käyttövesiputkien pistekorroosion aiheuttaneita syitä saattaa olla hankala selvittää. Veden laadulla on kuitenkin merkittävä vaikutus.

– Veden laadussa saattaa olla hyvinkin suuria eroja eri paikkakunnilla. Tunnettuja alueita, joissa kupariputkissa on havaittu pistesyöpymiä jo muutaman vuoden ikäisissä rakennuksissa, ovat Etelä-Suomessa muun muassa Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nummi-Pusula, Salo, Lohja ja Tammisaari. Pohjois-Suomessa ennenaikaista pistekorroosiota on esiintynyt muun muassa Tornionjokilaaksossa, Kolarissa ja Pellossa, toteaa tuotehallintapäällikkö Jarmo Mäenpää Uponorilta.

Oma ongelmansa ovat Mäenpään mukaan myös koulut ja päiväkodit, jotka ovat kesäisin kiinni. Kun vesi seisoo putkissa, syöpyminen nopeutuu.

Komposiitista hyviä kokemuksia 60 maassa

– Komposiittiputki kestää syöpymättä, oli veden laatu millainen tahansa, Mäenpää korostaa.

Suomessa on jo kymmeniin tuhansiin asuntoihin asennettu uudet vesijohdot komposiittiputkilla. Niiden käyttö yleistyy jatkuvasti niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloissakin.

Uponor toi komposiittiputkijärjestelmän Suomen markkinoille 2000-luvun alussa.

Muualla Euroopassa järjestelmä on ollut jo pidempään käytössä ja siitä on erittäin hyvät kokemukset. Järjestelmä on testattu ja tyyppihyväksytty.

– Uponorin komposiittiputkia on asennettu 60 maassa. Asennettu metrimäärä riittäisi 25 kertaa maapallon ympäri, Mäenpää mainitsee. 

Syöpyneiden kupariputkien tilalle komposiittia Tampereen Haapalinnassa

Länsi-Tampereella sijaitsevassa Haapalinnan kaupunginosassa vesivahinkoja alkoi muutama vuosi sitten esiintyä kerrostaloissa, jotka on rakennettu 2000-luvulla. VTT Expert Services Oy:llä teetetty tutkimus paljasti jatkuvien vesijohtovuotojen syyksi käyttövesiputkien veden, joka sisältää kupariputkien pistekorroosiota aiheuttavia tekijöitä, muun muassa silikaattia.

Yksi tutkimuksen teettäneistä seitsemästä taloyhtiöstä on Hakkarinkaari 1:ssä sijaitseva Asunto Oy Tampereen Saarnipiha, joka valmistui vuonna 2006. Ensimmäiset vesivahingot talossa havaittiin jo nelisen vuotta talon valmistumisen jälkeen.

– Vesivahingoista on nyt kärsinyt suurin osa taloyhtiön 25 asunnosta, muutamat useampaankin kertaan. Asumisen vaikeutuminen ja riskien kasvaminen ovat kaikkien asukkaiden ongelma, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Linnanen.

Linnanen kertoo, että jatkuvien putkirikkojen takia vakuutusyhtiöt ovat irtisanoneet useiden vesivahingoista kärsineiden taloyhtiöiden vakuutukset.

– Oman taloyhtiömme vakuutukset saatiin uusittua, mutta putkirikkojen aiheuttamat vahingot on rajattu vakuutuksista pois.

 Saneeraus käyntiin nopeasti

Hakkarinkaari 1:ssä kupariset käyttövesiputket korvataan nyt Uponorin komposiittiputkijärjestelmällä.

– Saneerauksen aloittamista ei kannata viivytellä, sillä vuotoja voi olla myös putkissa, joita ei ole asennettu näkyville. Mikäli vesi pääsee valumaan rakenteisiin, voi vaurioiden korjaaminen tulla huomattavasti kalliimmaksi kuin pelkän putkiston uusiminen, sanoo kohteen LVI-suunnittelusta vastannut projektipäällikkö Sakari Ylipoussu Optiplan Oy:stä.

Taloyhtiö ja suunnittelija rajasivat jo tarjousvaiheessa kupariputket vaihtoehtojen joukosta.

– Muovi on kemiallisesti kestävä, testattu ja turvallinen materiaali käyttövesijärjestelmiin. Komposiittiputkia on asennettu jo parinkymmenen vuoden ajan, eikä esimerkiksi pistesyöpymäalueilla ongelmia ole ilmennyt sen jälkeen, kun kupariputket on vaihdettu komposiittiputkiin, Ylipoussu sanoo.

 Saneerauskohteissa ylivoimainen

 – Helposti, nopeasti ja siististi asennettava komposiittiputkijärjestelmä soveltuu saneerauskohteisiin erinomaisesti, sillä liitosten teossa ei tarvita tulitöitä tai hitsausta. Asuntoa kohden saneeraus vie vain muutaman päivän ja asukkaat voivat asua kodeissaan koko saneerauksen ajan. Asennusta nopeuttaa myös se, ettei putkiin tarvita pintakäsittelyä, Sakari Ylipoussu ja urakoinnista vastaavan Näsin Vesijohtoliikkeen Pirkanmaan aluejohtaja Petri Nykänen toteavat.

Uponor valittiin järjestelmän toimittajaksi, sillä taloyhtiöön haluttiin korkealaatuinen, luotettavaksi tiedetty kokonaisjärjestelmä.

– Uskomme myös, että Uponorilla on kotimaisena yrityksenä paras tietämys suomalaisista olosuhteista. On tärkeää, että putket ja liitokset soveltuvat täkäläiseen rakennuskulttuuriin, veden laatuun ja ilmasto-olosuhteisiin, Reijo Linnanen lisää.

 

Lisätietoja: tuotehallintapäällikkö Jarmo Mäenpää, Uponor, puh.  040 700 7151, jarmo.maenpaa@uponor.com

Liiitteenä olevia kuvia voi vapaasti käyttää jutun yhteydessä. Kuvat: Ari Korkala. Kuvia käytettäessä on mainittava kuvaajan nimi.

Kuvatekstit:

As_Oy Saarnipiha_1.jpg: Sakari Ylipoussu (vas.), Jarmo Mäenpää, Petri Nykänen ja Reijo Linnanen toteavat putkisaneerauksen etenevän suunnitelmien mukaisesti.

As_Oy_Saarnipiha_2.jpg: Jarmo Mäenpää Uponorilta (vas.) ja Sakari Ylipoussu Optiplan Oy:stä ovat tyytyväisiä siihen, että komposiittiputkien taakse on jätetty tilavaraus myös valokuidulle.

As_Oy_Saarnipiha_3.jpg: Kohteen LVI-suunnittelusta vastannut Sakari Ylipoussu Optiplan Oy:stä pitää uutta kromikomposiittiputkea tyylikkäänä ratkaisuna pinta-asennuksiin.

 

 

 

Liitetiedostot

Uponor on yksi johtavista asuin- ja liikerakennusten sisäilmasto- ja käyttövesijärjestelmien toimittajista Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pohjois-Euroopassa Uponor on myös merkittävä yhdyskuntatekniikan putkijärjestelmien toimittaja. Uponorissa työskentelee yhteensä noin 4000 henkilöä 30 maassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2014 ylitti miljardi euroa. Uponorin osake on listattu NASDAQ Helsingissä. Lisätietoja: uponor.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs