Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Käytettyjen asuntojen kauppa lievästi viime vuotta vilkkaampaa

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry

Käytettyjen asuntojen kauppa lievästi viime vuotta vilkkaampaa

Tiedote.
Julkaistu: 15.06.2016 klo 07:48
Julkaisija: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry

Vanhoja kerros-, rivi-  ja omakotitaloja välitettiin Suomessa toukokuussa prosentin verran edellisvuoden toukokuuta enemmän. Myös välitettyjen käytettyjen asuntojen tammi-toukokuun kokonaismäärässä päästiin lähes prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL). 

Toukokuun kauppatahdissa oli tuttuun tapaan eroja asuntotyyppien välillä. Käytettyjen rivitaloasuntojen kauppa kasvoi tämän vuoden toukokuussa reilu 3,8 prosenttia vuoden 2015 toukokuuhun verrattuna. Myös käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppaan kirjattiin lisäystä reilu 1,7 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Sen sijaan käytettyjen omakotitalojen kauppa vähentyi toukokuussa reilulla 3,5 prosentilla edellisvuoden toukokuuhun verrattuna, käy ilmi KVKL:n valtakunnallisesta kauppahintaseurantapalvelusta.

Asuntokaupan kauppamäärien viimeisten vuosien luisun aallonpohja saavutettiin vuonna 2014.  Sen jälkeen kauppamäärä kasvoi vuonna 2015.  Kiinteistönvälitysalalla on odotettu, että kauppojen määrä jatkaa kasvuaan myös vuonna 2016.

Kaupan vahvistuminen näyttää jatkuvan myös vuonna 2016.  Tämä on toteutumassa kuitenkin melko pienin askelin: kerros-, rivi- ja omakotitalokauppojen kokonaiskertymä oli tammi-toukokuussa 2016 noin prosentin suurempi kuin vuoden 2015 tammi-toukokuussa.  

”Kokonaislukujen valossa käytettyjen asuntojen kauppamäärien kasvu ei ole alkuvuonna jatkunut aivan niin vahvassa tahdissa kuin olisimme toivoneet.  Vasta huhtikuu toi mukanaan selvästi edellisvuotta suurempia kauppamääriä ja toukokuu jatkoi osaltaan rivi- ja kerrostalojen puolella positiivista kehitystä.  Omakotipuolellahan nähtiin jo huhtikuussa vahva 7,5 prosentin piikki ylöspäin, mutta toukokuu korjasi nyt tilannetta hieman alaspäin.  Heikomman toukokuun takia omakotitalojen koko alkuvuoden kauppamäärä on tällä hetkellä hieman viimevuotista pienempi”, luonnehtii tilannetta KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Suomen asuntokaupassa kaupankäynnin vahvistumisen kärki näyttää kohdistuvan tällä hetkellä erityisesti uusien asuntojen puolelle. Isommassa kuvassa positiivista on, että myös vanhojen asuntojen kaupan tilanne näyttäisi olevan kehittymässä jo toista vuotta varovaisesti parempaan suuntaan.  Tämä on tärkeää, koska suurin osa Suomen asuntokaupoista tehdään kuitenkin käytetyillä asunnoilla.”

KVKL:n toimitusjohtajan mukaan tämänhetkisessä vanhojen asuntojen kauppatahdissa on vielä kasvupotentiaalia. ”Prosentin kasvu edellisvuoteen ei ole paljon, mutta toki vielä huonomminkin voisi olla. Toivotaan, että kilpailukykysopimus ja muut luottamukseen vaikuttavat tekijät vahvistavat myös suomalaisten uskoa asunnonvaihtoa kohtaan.” 

KVKL:n hintaseurantapalvelussa ovat mukana aktiivisesti kiinteistönvälitystoiminnassa toimivat yritykset Suomessa. Aineistoa palveluun toimittavat myös monet rakennusliikkeet.

 

Helsingissä 15.6.2016

Lisätiedot:

Jukka Malila
Toimitusjohtaja
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry
p. 050-5112100  (parhaiten yhteys tekstarilla)

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) on kiinteistönvälitysalan yritysten ja järjestöjen valtakunnallinen etu- ja kattojärjestö, joka toimii alan yhteiskunnallisena vaikuttajana ja edunvalvojana yhteisten päämäärien toteuttamiseksi. KVKL toimii tässä roolissaan jäsenryhmittymiensä antamalla mandaatilla alan ainoana valtakunnallisena edustajana Suomessa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs