Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Kaukojäähdytys lisääntyy Suomessa Euroopan nopeinta tahtia

Energiateollisuus ry

Kaukojäähdytys lisääntyy Suomessa Euroopan nopeinta tahtia

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2012 klo 12:06
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Suomalainen kaukojäähdytys kolkuttelee tällä hetkellä jo Euroopan ehdotonta kärkeä. Vuosien 2010 ja 2011 välillä kaukojäähdytys kasvoi Suomessa 13 prosenttia. Se on suhteessa enemmän kuin missään muualla Euroopassa, toteaa johtaja Jari Kostama Energiateollisuus ry:stä. 

Viimeisen vuoden aikana kaukojäähdytystä tarjoavien suomalaisyritysten määrä on tuplaantunut. Helsingin Energian kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja tämän lisäksi suomalainen Fortum operoi Tukholmassa Euroopan toiseksi suurinta kaukojäähdytysjärjestelmää. 

Fortum on aloittanut kaukojäähdytyksen rakentamisen myös Espooseen. ”Kaukojäähdytyksen kysyntää ovat lisänneet sen monien etujen lisäksi kiinteistöjen kasvanut jäähdytystarve”, kertoo johtaja Jouni Haikarainen Fortum Power and Heatista. Nykyaikaisten toimistotalojen jäähdytystarve on vuositasolla jopa lämmitystarvetta suurempi. 

”Helsingistä löytyy jo nyt satoja kaukojäähdytettyjä asuinkerrostalohuoneistoja ja siten viilennettävien asuinkerrostalojen määrän odotetaan kasvavan ihmisten mukavuudenhalun lisääntyessä. Lisäksi erilaisten liike-elämän prosessien ja konesalien jäähdyttämisen kysyntä kasvaa vauhdilla”, johtaja Marko Riipinen Helsingin Energiasta sanoo. 

Helsingin Energialla on pitkä kokemus kaukojäähdytyksestä ja sen asiakkaille tuottamat edut, kuten helppous ja toimitusvarmuus ovat koeteltuja vahvuuksia. Lisäksi kaupunkikuvan kannalta merkittävää on jäähdytysyksikköjen poistuminen rakennusten ulkopinnoilta ja melun väheneminen. Kaukojäähdytyksen käynnistymisen haittapuoli on kaupunkiympäristössä tapahtuvat rakennustyöt, jotka pyritään kuitenkin tekemään mahdollisimman vähin haitoin. 

Tampere ja Pori ovat liittyneet kaukojäähdyttäjien joukkoon aivan äskettäin ja monessa muussa kaupungissa alustavia selvityksiä on tehty ja tekeillä. 

Uusiutuvalla energialla tehokasta tuotantoa  

Kaukojäähdytyksen keskeisimmät tuotantomuodot ovat vapaajäähdytys vesistön vedellä ja jäteveden lämmön hyödyntäminen lämpöpumpulla, jotka kumpikin voidaan laskea uusiutuvaksi energiaksi. Lisäksi kaukojäähdytystä saadaan hyödyntämällä yhteistuotantovoimalaitosten jätelämpöä. Se on energiaa, joka muuten menisi hukkaan.  

 

Lisätiedot:
Johtaja Jari Kostama; puh. 050 301 1870

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs