Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » ET rakennusten energiatodistusten uudistuksesta: Energiatodistuksen tulee edistää ymmärrystä rakennusten energian käytöstä – laskennallisuus ja energiamuotojen kertoimet hämmentävät

Energiateollisuus ry

ET rakennusten energiatodistusten uudistuksesta: Energiatodistuksen tulee edistää ymmärrystä rakennusten energian käytöstä – laskennallisuus ja energiamuotojen kertoimet hämmentävät

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2012 klo 12:06
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Ympäristöministeriö ehdottaa energiatodistuksia jatkossa pakollisiksi kaikille rakennuksille – myös vanhoille pientaloille niiden myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Energiateollisuus ry:n mielestä energiatehokkuustunnuksen tulee perustua todettuun, mitattuun energiankäyttöön. Rakennusten luokittelu käyttäen ympäristöministeriön asetusluonnoksessa esittämiä lämmitysmuotojen kertoimia ei anna oikeaa kuvaa energiatehokkuudesta, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen toteaa YM:n ehdotuksista.

Energiatodistuksen tulee olla uskottava, läpinäkyvä ja ymmärrettävä. Energiatodistus voisi oikein toteutettuna olla kustannustehokas väline energiatehokkuuden parantamisessa ja kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Nyt esitetty teoreettinen, laskennallinen tarkastelu ei kuitenkaan anna oikeaa kuvaa rakennuksen todellisista ominaisuuksista ja energiantarpeesta. Lainsäädännön perusteluissa kuvattu katselmuksen laajuus ei mahdollista riittävän yksityiskohtaista rakennuksen tarkastusta. Katselmuksen perusteella ei ole mahdollista määritellä todellista energiantarvetta tai antaa suosituksia energiatehokkuuden parantamiselle kustannus- ja säästövaikutuksineen.

Tietoa todellisesta, mitatusta energiankäytöstä jaetaan jo nyt sähkön ja kaukolämmön asiakkaille. Tiedon määrä lisääntyy ja tarkentuu edelleen lähivuosina. Asiakkaat saavat oikea-aikaista ja entistä tarkempaa tietoa omasta energian käytöstään. Jos energiatodistuksessa ilmoitettava energiankäyttö eroaa huomattavasti mitatusta kulutuksesta, energiatodistuksen uskottavuus kyseenalaistetaan ja se nähdään vain kustannuksia aiheuttavana turhana byrokratiana.

Energiatehokkuuden toteuttamiseksi käytettävissä keinoissa tulisi Naukkarisen mukaan aina muistaa alkuperäinen tavoite, eli ilmastokysymyksen ratkaiseminen kasvihuonepäästöjä vähentämällä. Asetusluonnoksessa esitetyt kertoimet eivät ole perusteltavissa energiatehokkuudella ja ilmastovaikutuksilla.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 772
Asiantuntija Mirja Tiitinen, puh. 050 434 6994

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs