Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Energiatehokkaassa kodissa kokonaisuudella on merkitystä

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Energiatehokkaassa kodissa kokonaisuudella on merkitystä

Tiedote.
Julkaistu: 19.06.2013 klo 11:15
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Viime vuonna voimaanastuneiden rakentamismääräysten mukaan uusien pientalojen energiatehokkuutta tarkastellaan nyt kokonaisuutena, jota konkretisoi kesäkuusta lähtien uusi energiatodistus.

Suomessa rakennusten energiankäyttöä ohjataan rakentamismääräyksillä, jotka ovat velvoittavia, mutta niissä on myös opastavia ohjeita. Uudistuneet rakentamismääräykset ovat tuoneet valinnan vapautta siihen millä tavalla energiatehokkaan kodin rakentaja voi määräyksiä lähestyä. Tehdäänkö uudistalo rakenteellisesti energiatehokkaaksi vai käytetäänkö sellaista lämmitysjärjestelmää, joka hyödyntää uusiutuvaa energiaa?

– Käytännössä tilanne ohjaa usein siihen, että jos haluaa rakentaa ison talon, on uusiutuvan energian hyödyntämisen oltava mukana suunnittelussa. Jos haluaa esimerkiksi rakentaa sähkölämmitteisen talon, on sen oltava rakenteellisesti energiatehokas. Oman näkemykseni mukaan suuria sähkölämmitteisiä taloja ei nykymääräyksillä juurikaan pystytä edes rakentamaan tai niiden on oltava äärimmäisen energiatehokkaita, asiantuntija Sami Seuna Motivasta selventää.

Myös kukkaro ohjaa

Energiahintojen nousun myötä pientalorakentajien kiinnostus energiatehokkuuteen on lisääntynyt vuosi vuodelta. – Energiatehokkuuden puolesta puhuvat luonnollisesti taloudelliset näkökulmat. Usein investointikustannukset saattavat olla hieman tavanomaisia ratkaisuja korkeammat, mutta käyttökustannukset huomattavasti alhaisemmat. Karkean jaottelun mukaan säästöä voidaan hakea rakenteellisista ratkaisuista ja talotekniikasta. Tässä yhtälössä lämmitysmuodon valinta on merkittävä. Se voi vaikuttaa energiatodistuksessa kokonaisen energialuokan verran tai jopa ratkaista, saako talo rakennusluvan. Myös lämmityksen ohjauksella ja asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiansäästöön. Sähkölämmityksen tehostamishanke Elvarin pilottikohteissa on saatu kahdessa yksittäistapauksessa peräti 40 % säästö vuotuisessa kokonaisenergiankulutuksessa säätöjen ja käyttötottumuksien tehostamisen kautta, ilman merkittäviä investointeja.

Kokonaissuunnittelulla
on merkitystä


Viime vuonna voimaanastuneiden rakentamismääräysten mukaan uusien pientalojen energiatehokkuutta tarkastellaan kokonaisuutena. Talolle laskettava E-luku kertoo talon ominaisuuksiin perustuvan kokonaisenergiankulutuksen kilowattitunteina per neliö vuodessa.

– Kokonaissuunnitteluun panostaminen kannattaa muutenkin, sillä sen avulla voidaan tarkemmin valita kannattavimmat toimenpiteet rakennuksessa sekä saavuttaa tehokas ja tarkoituksenmukainen tilasuunnittelu. Samalla asumismukavuutta nostetaan, mutta käyttökustannukset pysyvät mahdollisimman matalana, Seuna painottaa.

Termit hukassa?

Viranomaismääräysten ja vaihtoehtojen viidakossa auttaa Motivan Energiatehokaskoti-hankkeen verkkosivusto www.energiatehokaskoti.fi, josta kuluttaja saa kattavan tietopankin energiatehokkaasta rakentamisesta esimerkkikohteineen.

– Sivuston tarkoituksena on auttaa kuluttajaa tekemään valintoja ja suunnittelemaan omaa rakennushanketta. Rakentamisen alalla on myös paljon teknisiä termejä, joita ammattilaiset käyttävät sujuvasti, mutta joiden merkitys ei välttämättä kuluttajalle avaudu. Siksi olemme koonneet sivustolle yleisimpien alan termien selitykset, Seuna neuvoo.

 

Energiatodistus uudistui 1.6.2013
Uudistetut todistukset tulevat käyttöön vaiheittain: 1.6.2013 alkaen se tarvitaan uudisrakennuksiin, asuinkerrostaloihin ja uudehkoihin pientaloihin (otettu käyttöön vuonna 1980 tai sen jälkeen).
Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia: ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta luotettavaa tietoa, joka ei ole riippuvainen talon nykyisistä käyttäjistä, vaan perustuu rakennuksen ominaisuuksiin. Todistus toimii kuten tuttu kodinkoneiden energiamerkintä: merkki kertoo laitteen ominaisuuksista, ei sen käyttötavoista.
Energiatodistus sisältää kuitenkin myös tietoa rakennuksen sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta ostoenergiankulutuksesta.
Rakennuksen energiatehokkuusluokitus perustuu rakennukselle laskettavaan E-lukuun.
E-luku kertoo talon ominaisuuksiin perustuvan kokonaisenergiankulutuksen kilowattitunteina per neliö vuodessa (kWhE/m2 vuosi). E-luku koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiankulutuksesta painotettuna eri energiamuotojen kertoimilla. Rakennukset luokitellaan E-luvun mukaan energiatehokkuusluokkiin A-G. Tällä hetkellä rakennettavat uudet pientalot sijoittuvat usein luokkaan C.  Teksti: Mia Heiskanen

Kysy energiatodistuksista -neuvontapalvelu:
Motiva Oy, puh. 0424 281 291 (ti ja to klo 9-12)

Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs