Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Destaclean® Puukivet Vantaan Asuntomessujen energiatehokkaimman talon pihakivinä

Destaclean

Destaclean® Puukivet Vantaan Asuntomessujen energiatehokkaimman talon pihakivinä

Artikkeli.
Julkaistu: 09.07.2015 klo 12:00
Julkaisija: Destaclean

TTS Työtehoseuran vihersuunnittelija Pirkko Pekkarinen on suunnitellut Vantaan Asuntomessujen energiatehokkaimman messutalon HEVI kivitalojen Panthera Tigriksen eli Tiikerin piha-alueen. Tärkeinä johtotähtinä pihan suunnittelussa olivat hänen mukaansa ekologiset pintamateriaalit, muuntojoustavuus asukkaiden elämäntilanteen mukaan ja helppohoitoisuus.

Panthera Tigriksen elinkaariajatteluun kuuluu ekologiset pintamateriaalit, joihin pihaan valitut Destaclean® Puukivet sopivat hyvin. Kohteeseen asennettiin yhteensä noin 60 m2 puukiviä, pinnoitettuja ja pinnoittamattomia.

Puukivi on Destamatic Oy:n innovoima uuden ajan ekologinen kierrätystuote, jonka valmistamiselle on haettu kansainvälistä patenttia. ”Destaclean® –konseptin kehittäminen jatkuu puukivien osalta kokonaisen ympäristörakentamisen tuoteperheen kehittämisessä”, kertoo Destamatic Oy:n teknologiajohtaja Kimmo Rinne.

”Tulin heti vakuuttuneeksi Destaclean® Puukivien sopivuudesta pihaamme, kun keväällä pääsin tutustumaan niihin. Kyseessä on ekologinen uutuustuote ja meille ekologisuus on ollut tärkeä arvo kaikkien materiaalien valinnassa. Halusimme ilman muuta saada Destaclean® Puukivet Panthera Tigriksen pihamaalle,” sanoo HEVI kivitalojen rakennuttaja ja omistajayrittäjä Piia Pöyhönen.

”Kiveysten asennuksen jälkeen oli jännää, kun näin, että puulaatat oikeasti sisältävät puuta. Tietynlainen pehmeys niistä huokuu, mutta myös erilainen lämpö, vaikkei aurinko ole niitä lämmittänytkään. Mielestäni Puukivet erottaa perinteisistä laatoista. Erottaminen voi tosin olla vaikeaa, jos ei tiedä, että ne sisältävät puumursketta,” hän jatkaa.

Tiikeri sijaitsee ihanteellisella paikalla asuntomessualueen kulmatontilla Rubiininkehä 6:ssa (kohde no 33). Tontin koko on 600 m2. http://www.tigris.fi/kuvat

Puukivellä hyvät lujuus- ja säilyvyysominaisuudet

Pihan suunnittelija Pirkko Pekkarinen sai tietää jo aikaisin kevät-talvella Destaclean® Puukivien tulosta markkinoille.

”Aloin heti miettiä niiden sopivuutta Panthera Tigriksen pihamaalle. Ekologisuus on tämän päivän trendi ja teema ja halusin kokeilla kierrätyspuukiveä”, hän sanoo.

”Kevätmessuilla Destamaticin osastolla oli esillä paljon kivoja värejä. Esillä oli myös oikea keltaisen sävy, jonka olisin valinnut, mutta Panthera Tigriksen pihan kiveysalueet ovat sen verran pieniä. että näkymästä olisi tullut levoton. Siksi valitsin kaikkiin Puukiviin tummanharmaan sävyn”, hän jatkaa.

Pekkarisen mukaan Puukivet istuvat hyvin pihakokonaisuuteen. Etupihan kiveyksellä puukivet näkyvät parhaiten, koska ne ovat pinnoittamattomia. Puukuitu tulee niistä hyvin esiin.

Autojen sisäänajoväylä on etupihalla. Ajoväylän rasitus oli Pekkarisen mukaan huomioitava erityisesti. 

”Ei ole ihan sama, mitä kiveä ja mitä ladontakuviointia siinä käytetään. Ensinnäkin pohjatyöt on tehtävä huolella, kivien ladontakuviolla ja kiven paksuudella on tärkeä merkitys alueen kestävyyteen. Ensi talvena tontin sisäänajoväylän puukivet testataan, kestävätkö ne autojen nastat.”

VTT:n betonilaboratorion entinen johtaja, emeritusprofessori Asko Sarja on ollut tiiviisti mukana Destaclean® Puukivien kehitystyössä. Hänen mukaansa kierrätyspuumurske soveltuu erinomaisesti puukuitua ja betonia sisältäviin komposiittituotteisiin.

”Puukivellä, joka on puukuidun ja betonin muodostama komposiitti, on erittäin hyvät lujuus- ja säilyvyysominaisuudet”, hän sanoo.

Tiivis ja luja puukuitubetoni kehitettiin VTT:llä jo noin 30 vuotta sitten. Tällöin tehtiin tyyppihyväksyntää varten muun muassa laajat lujuus-, sitkeys-, pakkasen- ja palonkestävyystestit.

”Destamatic Oy on nyt nostanut tämän materiaalin uudelle ekologiselle tasolle hyödyntämällä kierrätyspuumursketta”, Sarja sanoo.

Vaihtelua pihaan erityyppisillä kivillä

Ladontakuvioiden miettimisen Pekkarinen jätti ammattinsa osaaville rakentajille, mutta halusi kuitenkin erityyppisiä puukiviä esille.

Etupihalle tehtiin sauvapuukivistä kalanruotokuvio. Se on Pekkarisen mukaan ehdottomasti kestävin ladontamenetelmä tällaisiin paikkoihin. Esimerkiksi valkoinen tai liian vaalea kivi ei tule kyseeseen tällaisella alueella. Oleskelupatiolle valittiin iso neliökivi.

”Patioille käy mikä tahansa kivi, mutta kiven on syytä olla tasainen. Pinnaltaan epätasainen kivi ei ole hyvä, koska kalusteet saattavat helposti heilua”, Pekkarinen sanoo.

Pieni neliökivi valittiin puisen pation ja nurmikon väliselle alueelle. Ruohon leikkaus on näin sujuvampaa ja helpompaa. Ei myöskään ole hyvä, että kostea multa ja puu ovat kiinni toisissaan.

Myös reuna-alueiden tukeminen on Pekkarisen mukaan tärkeää. Erityisesti sisäänajoissa reunustuet on tehtävä vahvoiksi, koska niihin kohdistuu erityisen kova rasitus. Kivetyksiä voi reunustaa niihin suunnitelluilla erikoistuilla, kivillä tai käyttämällä kivituhkaa.

Ekologinen Destaclean®-puukivipatio on tuettu Valley View -kiveyksen tukireunuksella (Schetelig Oy), jonka avulla kiveys pysyy takuuvarmasti tiiviinä pakettina. http://www.tigris.fi/27.-toukokuuta-2015

Puukivien keveys tarjoaa monta etua

Puutarha- ja viheralan kouluttaja Mats Wikström TTS Työtehoseuran puutarha-alan oppilaitoksesta tutustui Destaclean® Puukiviin Kevätpuutarhamessuilla.

”Aloitimme keskustelut jo siellä tähtäimenä Vantaan Asuntomessujen Panthera Tigriksen pihakiveykset”, hän sanoo.

Urakoitsijan edustajana hän ohjasi opiskelijoita ja toimi työnjohtajana Panthera Tigriksen piharakentamisessa.

”Puukivien keveys tarjoaa monta etua. Kuljetukset työmaalle sekä siirtelyt pihan kolmeen työpisteeseen sujuivat kevyemmillä työkoneilla kuin entuudestaan on totuttu. Puukivien asentaminen sujui helposti. Kivien keveys oli tässäkin suureksi avuksi. Huomionarvoista oli myös se, että puukiviä työstettäessä timanttilaikan terät eivät kuluneetkaan sitä vauhtia kuin normaalisti olemme tottuneet. Puukivien sisältämä puukuitu on tässäkin eduksi”, Wikström sanoo.

Tiikeri ja Versotalo valittiin kolmen ekotoimivimman talon joukkoon

Työtehoseura (TTS) arvioi Vantaan Asuntomessualueen talojen ekotoimivuuden. Arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä niistä messukohteista, joissa oli toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta.

Panthera Tigris eli Tiikeri arvioitiin Vantaan Asuntomessujen energiatehokkaimmaksi taloksi. Se on ainoa messutaloista, joka on päässyt A-energiateholuokkaan energiatehokkuusluvulla 78.

Pihoista arvioitiin erityisesti helppohoitoisuutta, esteettömyyttä, materiaalivalintoja ja toimivuutta.

Työtehoseura piti mielenkiintoisena uutuutena Tiikerin ja messujen toisen Destamatic-kohteen Versotalon pihakiveyksissä käytettävää puukiveä (kohde 33 ja 40).

”Ekologinen puukivi valmistetaan käyttäen käytöstä poistettua rakennus- ja pakkauspuuta, joka työstetään ensin puukuiduksi ja sekoitetaan betoniin. Tämä suomalainen tuoteinnovaatio on ympäristöä säästävä vaihtoehto jätemateriaalien uudelleen kierrättämiseen.”

Lisätiedot: Kimmo Rinne, teknologiajohtaja, puh. 040 1959 971, kimmo.rinne@destamatic.fi

Matti Hallinen, toimitusjohtaja, puh. 0400 643 413, matti.hallinen@destamatic.fi

Kuvalinkki: www.destamatic.fi/fi/kuvapankki

Linkki pihasuunnitelmaan: http://www.thinglink.com/scene/644088955507048448

Destamatic Oy on vuonna 1998 perustettu materiaalien kierrätysalan yritys. Sen tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä uusiomateriaaleja ja uusiotuotteita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden organisoidusta vastaanotosta ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen materiaalien aitoon uusiokäyttöön ja kierrätykseen.

Destamatic Oy:n liikevaihto oli vuonna 2014 noin 7 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 20. www.destamatic.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs