Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kemianteollisuus » Tiukat kemikaaliasetukset vaarantavat työpaikkoja

Teknologiateollisuus ry

Tiukat kemikaaliasetukset vaarantavat työpaikkoja

Tiedote.
Julkaistu: 29.05.2012 klo 14:33
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Luvanvaraisten aineiden käytön tiukentaminen, tiukat kemikaaliasetukset ja lupien hinta vaikeuttavat suomalaisten pk-yritysten toimintaa ja uhkaavat jopa siirtää työpaikkoja maihin, joissa valvontaa on vähemmän. Ajankohtainen esimerkki on kromitrioksidin luvanvaraisuus, joka vaikuttaisi pintakäsittely-yritysten toimintaedellytyksiin.

"Erilaisten aineiden käsittely on jo nyt Suomessa ja EU:ssa selvästi turvallisempaa ja paremmin valvottua kuin kansainvälisesti keskimäärin. Erityisen vaikeaa luvanvaraisuus on niiden aineiden osalta, joiden käyttöä ei voida korvata", sanoo REACH-asetuksen seurannasta vastaava asiantuntija Mia Nores-Korkeamäki Teknologiateollisuudesta.

"Kromitrioksidille ei ole löydetty kovakromaukseen sopivaa korvaavaa ainetta. Jos sen käyttö tulee luvanvaraiseksi, on mahdollista, että pintakäsittelyprosesseja siirtyy Euroopan ulkopuolelle. Samalla kasvaa riski, että tuotantoketjun aiempi vaihe siirtyy mukana, jolloin kaikki raaka-aineetkin hankintaan muualta."

Suomessa pelkästään kovakromauksessa on 100 työpaikkaa, mutta välilliset työllisyysvaikutukset huomiooon ottaen määrä olisi huomattavasti isompi. Kaikki kovakromauksen ja siihen liittyvien työvaiheiden työpaikat ovat pk-yrityksissä. Yritysten yhteinen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa.

Euroopan kemikaalivirasto on suosittanut 13 erityistä huolta aiheuttavaa, niin sanottua SVHC-ainetta, luvanvaraisiksi. Yksi niistä on kromitrioksidi. Luvanvaraista ainetta ei saa käyttää eikä saattaa markkinoille ilman erikseen haettua ja saatua lupaa. Pelkkä lupahakemus maksaa kymmeniä tuhansia euroja, ja lupa on määräaikainen. Nores-Korkeamäen mukaan kustannus on pk-yrityksille niin suuri, että se saattaa jopa vaarantaa yrityksen toiminnan.

Nykyisin kromitrioksidin turvallista käyttöä valvotaan Suomessa muun muassa ympäristölupien kautta. Esimerkiksi Stratum on tehnyt huomattavia investointeja ympäristön ja työsuojelun riskien vähentämiseksi erityisesti kromitrioksidin turvallisen käytön varmistamiseksi.

Monet suomalaiset yritykset panostavat jo nyt huomattavia summia ympäristönsuojeluun. Esimerkiksi Stratumin liikevaihdosta käytetään 10 % ympäristön-, kemikaaliturvallisuuteen ja työsuojeluun. Kromitrioksidin käytön luvanvaraisuus nostaisi yrityksen kustannuksia huomattavasti.

Ks. myös Teknologiateollisuus ry:n tiedote Kemikaalilainsäädäntö Euroopassa kiristyy – missä mennään Kiinassa ja Intiassa?

Lisätietoja

Asiantuntija Mia Nores-Korkeamäki, Teknologiateollisuus ry, puh. 044 330 0928
Ympäristöpäällikkö Monique Pillet, Stratum Oy, puh. 075 30 500 339

Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino, sen edustamat toimialat vastaavat 60 % maan viennistä ja 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan 290 000 henkilöä. Teknologiateollisuuteen kuuluu viisi päätoimialaa, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu- ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs