Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kemianteollisuus » Sonett - Pesu- ja puhdistusaineet veden ehdoilla, elämää kunnioittaen

Itu Biodyn Oy

Sonett - Pesu- ja puhdistusaineet veden ehdoilla, elämää kunnioittaen

Artikkeli.
Julkaistu: 09.12.2014 klo 13:33
Julkaisija: Itu Biodyn Oy

Sonett – Pesu- ja puhdistusaineet veden ehdoilla, elämää kunnioittaen

Pesu- ja puhdistusaineiden kautta kertyvää ympäristön kuormitusta voi pienentää. Saksalainen Sonett aloitti vuonna 1977 kehitystyön, jossa tavoitteena on huomioida koko pesuaineiden tuotantotapa. Vuosien myötä tuotevalikoima on laajentunut ja nyt kuluttajalla on mahdollisuus käyttää pesu- ja puhdistusaineita tasapainossa luonnon kanssa, erityisesti vettä säästäen.

Kaikki alkaa vedestä, joka on itsessään jo pesuaine. Lisättäessä veteen täysin luonnossa hajoavia raaka-aineita kuten kasviöljypohjaisia saippuoita, sokerista johdettuja tensidejä ja luonnosta löytyviä raaka-aineita kuten silikaattia tai soodaa edistetään veden pesutehoa entisestään. Samalla luodaan aine, joka käytön jälkeen palautuu luontaisesti luonnon kiertokulkuun. Miten Sonett sen tekee?

Raaka-aineiden luonnollisuus keskiössä

Raaka-aineiden valinta on Sonett -tuotteiden valtti. Kaikki valmistusaineet ovat täysin luonnossa hajoavia eikä niiden tiedetä aiheuttavan ammattikäytössä tunnettuja herkistymisiä. Valmistusprosesseissa huolehditaan siitä, että luonnolliset raaka-aineet säilyvät luonnossa esiintyvässä muodossa. Näin luonnollisesta ei tule luonnotonta. Sonett -tuotteet eivät sisällä entsyymejä, petrokemiasta peräisin olevia tensidejä, synteettisiä hajusteita, väri- tai säilöntäaineita eikä kirkasteita.

Merkittävä osa kasviperäisistä raaka-aineista on luomu- ja biodynaamista tuotantoa. Käytetyistä öljyistä oliivi-, rapsi-, kookos- ja palmuöljy ovat 100 %:sti luomua , aidot, haihtuvat öljyt 90 %:sti luomua. Hajusteet ovat aitoja, eteerisiä öljyjä. Luonnonvaraisia raaka-aineita hankittaessa varmistetaan kestävä kerääminen, niin että lajikkeen esiintyminen ei vaarannu.

Ainoastaan tahranpoistoon tarkoitetussa Sonett Sappisaippuassa ja villatekstiileille tarkoitetussa Villanhoitoaineessa on eläinperäisiä raaka-aineita. Kaikki muut tuotteet ovat täysin kasviperäisiä ja sopivat siten myös vegaanikodin siivoukseen ja pyykinpesuun. Esimerkiksi Käsitiskiaineen raaka-aineet ovat: Sokeritensidi  5-15%, Kookosöljyn alkoholisulfaatti 5-15%, Sitraatti <1%, Eteerinen sitruunaruohoöljy <1% ja vesi.

Ainutlaatuinen vedenkäsittely ja valmistusaineiden sekoittaminen

Tuotteiden valmistamiseen käytettävä vesi johdetaan 12 munanmuotoisen lasimuotin läpi. Vesi virtaa niissä vapaasti painovoiman avulla ylhäältä alaspäin. Astiassa vesi kieryy pyörteille reunoilta keskelle päin, samalla huuhtoen astioihin kiinnitettyjä puolijalokiviä. Tuloksena on 700 000 litraa elävöitettyä vettä päivässä. Lähikuvassa se näyttää ”myrskyltä vesilasissa”. Tällä prosessilla matkitaan luontoa, jossa sadevesi imeytyy eri maakerrosten läpi ennen kuin se kertyy lähteisiin ja sitä kautta puroihin ja jokiin. Luonnontieteilijät puhuvat sadevedestä ”nuorena” ja maakerrosten läpi suodattuneesta vedestä ”kypsänä”.

Vesi ja öljy eivät sekoitu keskenään helposti, siksi tavanomaisissa tuotteissa käytetään erilaisia emulgaattoreita. Sonett käyttää sekoittamisessa Oloid –muottia, joka muistuttaa kulmikasta päärynää. Sen kautta virtaavat nesteet kiertävät kahdeksikkoa, kunnes sekoittuvat keskenään. Tuloksena on tasainen neste, josta vesi ja öljy eivät erotu pitkäänkään paikallaan seisoessaan.  Siten myös jokainen pisara pesu- ja puhdistusainetta on yhtä tehokas.  

Energian säästämiseksi Sonett ei keitä saippuaa, vaikka siten saippua valmistuisi nopeammin. Sonett hyödyntää ainesten sekoittamisessa luontaisesti syntyvän kitkan aiheuttaman lämmön. Se riittää kehittämään saippuan kun massan annetaan sekoittua kaksi vuorokautta. Tuloksena on kiinteää ja hyvälaatuista saippuaa.

Valmistus uusiutuvalla energialla

Kaikki käytetty energia on uusiutuvaa. Naapurissa on vesivoimala, jolla katetaan puolet sähkön tarpeesta. Loput toimittaa Greenpeace Energy. Lisäksi yhteistyökumppanin Lehenhofin Camphill-verstaiden kanssa on hankittu yhteiset hakelämmityslaitteet.

Pakkaukset kierrätysmateriaaleista

Kaikista pakkauksiin käytetyistä pahvi-, kartonki- ja paperimateriaaleista 70-90 % valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Käytetyt muovimateriaalit ovat polttokelpoisia polypropeenia (PP) ja polyeteeniä (PE), jotka voidaan lajitella energiajakeeseen. Muovipullot ovat lisäksi mahdollisimman keveitä, jolloin lähtömateriaalia tarvitaan vähän.

Valvottua tuotantoa

Pesu- ja puhdistusaineita koskevat yleiset kemikaalien käsittely- ja jalostussäännöt, mutta Sonettilla toiminnassa noudatetaan perussääntöjä tiukempia ohjeistuksia. Tuotteet ja toiminta on kontrolloitu kahden eri valvontajärjestelmän avulla, sillä näin toiminta tulee kaikkein laajimmin mitattua ja valvottua. Toistaiseksi mikään yksittäinen järjestelmä ei ota huomioon näitä kaikkia kohtia.

EcoGarantie merkki takaa:

  • Valmistuksen raaka-aineet mahdollisimman suurelta osin luomutuotettuja
  • Ei käytetä entsyymejä tai geneettisesti muunnettuja mikro-organismeja
  • optimaalinen biologinen hajoavuus

Sertifiointi kriteerit löytyvät osoitteesta http://www.ecogarantie.be

Edellisten lisäksi Sonett tuotteissa on myös EcoControl –merkki, jonka saadakseen valmistuksessa tai tuotteissa:

  • ei käytetä petrokemian tai osittain petrokemian avulla saatuja pinta-aktiviisia aineita
  • ei käytetä petrokemian tai osittain petrokemian avulla saatuja säilöntäaineita
  • raaka-aineena on puhdas kasviöljypohjainen saippua, käytetyt öljyt ovat luomutuotettuja
  • Vain puhtaita eteerisiä öljyjä, näistä 85 – 90 % on luomutuotettuja
  • Sähkö ja lämmitys 100 % uusiutuvista energialähteistä

Lisää tietoa kriteereistä ja valvonnasta www.eco-control.com

Kaikki tuotteet tiskiin, pyykkiin ja siivoukseen

Vuosien kehitystyön tuloksena kuluttajalle on tarjolla monipuolinen tuoteperhe, jossa on tuotteet käsi- ja konetiskiin, pyykinpesuun ja huuhteluun, siivoamiseen, tahrojen poistoon ja käsisaippuat. Sarja on myös hyväksytty ammattikäyttöön hyvän puhdistustuloksen ansiosta eikä tuotteiden käytöstä ole raportoitu herkistymiä.

Suomessa tuotteita on saatavilla Punnitse ja Säästä myymälöistä, Ruohonjuuren myymälöistä, hyvin varustelluista Life myymälöistä sekä K-kaupoista. Sappisaippua on saatavilla S-Marketeissa ja Prismasta. Koko Sonett -valikoima on tarjolla myös Hyvinvoinnin tavaratalo –verkkokaupassa.

Tuotteita maahantuo Itu Biodyn Oy

Tuotekohtaiset tiedot maahantuojan sivuilta.

Valmistajan sivut englanniksi: www.sonett.eu

Sonett esittelyvideo (tekstitys suomeksi)

 

 

 

 

 

Itu Biodyn Oy on v. 1979 perustettu biodynaamisten tuotteiden erikoisliike. Itu Oy on kokonaisvaltainen, palveleva luomutukku Helsingissä. Valikoimiin kuuluu kotimaisia ja ulkomaisia tuotteita sekä eksoottisia herkkuja. Elintarvikkeiden lisäksi tarjolla on Speickin ja Dr.Hauschkan luonnonkosmetiikkaa sekä ympäristöystävällinen Sonett pesu- ja puhdistusainesarja. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs