Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kemianteollisuus » Biotaloudessa tähdätään yhdessä kansainväliseen bisnekseen

Tekes tiedottaa

Biotaloudessa tähdätään yhdessä kansainväliseen bisnekseen

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 10:35
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Saadaanko Suomi nousuun ja uutta vientiä ravinteiden kierrätyksestä, älypakkauksista ja puukuitutekstiileistä? Tekesin Biotalouden liiketoimintakärjet ja ekosysteemit – ensimmäisen vaiheen hausta starttasi 6 valmisteluvaiheen hanketta.

Niissä vahvistetaan liiketoiminnan ympärille rakentuvaa toimijajoukkoa ja luodaan toiminnalle tiekartta kohti valittua liiketoimintatavoitetta. Haku on osa hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeen toteutusta.

”Päämääränä ovat megaluokan uudet liiketoiminnot, jotka voivat onnistuessaan merkittävästi uudistaa elinkeinoja Suomessa, lisätä vientiä ja nostaa Suomen houkuttelevuutta biotalouden kehitysympäristönä”, kuvaa ohjelmapäällikkö Tuula Savola.

Kysyntä markkinoilla kohdistuu yhä useammin kokonaisratkaisuihin yksittäisten komponenttien asemasta. Näin kilpailu siirtyy entistä enemmän yksittäisen yrityksen tasolta verkostojen väliseksi kilpailuksi.

Valmistelussa ekosysteemejä ravinnekierrosta puukuitutuotteisiin

Ravinteiden tehokas kierrätys on yksi tulevaisuuden suurista haasteista ja vaikuttaa muun muassa ruokaturvaan ja vesistöjen hyvinvointiin. Elävä Itämeri säätiö (Baltic Sea Action Group) tähtää ravinteiden kierrätyksen läpimurtoon Suomessa ja suomalaisten ravinnekierrätyksen brändien syntymiseen ja pääsyyn kansainvälisille markkinoille. Liiketoimintamahdollisuuksia on tunnistettu esimerkiksi maaperän kasvukunnon ylläpidosta, kierrätyslannoiteteollisuudesta ja biokaasuinnovaatioista.

Uusiutuvien raaka-aineiden kysyntä erilaisiin lopputuotteisiin on kasvussa ja luo mm. puupohjaisten tekstiilien ja biokomposiittien markkinoita. CLIC Innovation valmistelee vahvaan suomalaiseen puukuituosaamiseen pohjautuvaa kansainvälistä ekosysteemiä.

Myös metsäteollisuudessa sivutuotteena syntyvä ligniini voi olla tulevaisuudessa merkittävä uusi raaka-ainelähde. Ligniinimarkkinan kehittyminen on kuitenkin ollut hidasta ja vaatii myös tarjonnan kehittymistä. Pöyry valmistelee ligniinimarkkinoiden murrokseen tähtäävää ekosysteemiä, jossa tuodaan yhteen suomalainen arvoketju ligniinin tuottajista jalostajiin ja eri toimialoilla toimiviin kansainvälisiin loppukäyttäjiin asti. Pakkausalalla biopohjaisten pakkausten, niihin liitettävän älykkyyden ja koko pakkausketjun digitaalisten palvelujen tarve on nousussa. Pöyry valmistelee pakkausalan toimijoiden kanssa ekosysteemiä, jossa pakkausalan materiaaliratkaisut, digitaalisuus ja ratkaisuihin liittyvät uudet palvelut yhdistyvät.

Vesi on muodostumassa yhä kriittisemmäksi resurssiksi. Uusia ratkaisuja haetaan sekä veden tehokkaammasta käytöstä että digitaalisuuden hyödyntämisestä. Gaia Consulting valmistelee veden käytön tehostamisen ja digitaalisten ratkaisujen ekosysteemiä, jossa ensivaiheessa suomalaisille ratkaisuille pyritään löytämään pilotointikohteita USA:n länsirannikon edelläkävijämarkkinoilta.

Ruuantarpeen kasvu on merkittävä maailmanlaajuinen haaste. Ravitsemuksellisesti tärkeän eläinproteiinin tuottaminen on jatkossa yhä haastavampaa perinteisen lihantuotannon keinoin. Hyönteisproteiini on potentiaalinen raaka-aine eläinproteiinin lähteeksi. Hyönteistaloutta pidetään vesiviljelyn ohella ympäristön kannalta yhtenä mahdollisista proteiinin tuotantotavoista. Invenire Market Intelligence Oy valmistelee ekosysteemiä hyönteistalouden liiketoimintaan, jossa suomalainen kilpailuetu perustuu mm. korkeaan elintarviketurvallisuuteen ja hygieniaosaamiseen.

Tavoitteena edetä nopeasti uusien liiketoimintojen pilotointiin

Tiekarttojen valmistuttua syksyllä 2016 on niistä lupaavimpia mahdollisuus lähteä toteuttamaan Tekesin ja Team Finland -toimijoiden tuella.

”Tavoitteena on, että liiketoimintakärkien ympärille muodostuvat ekosysteemit ovat vahvasti kansainvälisiä ja tuovat uusia toimijoita esimerkiksi digitaalisuuden ja kiertotalouden alueelta mukaan verkostoihin”, kuvaa Savola. ”Erityisesti biotaloudessa ekosysteemien tavoitteena on kiihdyttää globaalista asiakastarpeesta lähtevien pilotointien ja demonstrointien syntymistä.”

Lisätietoja

Tuula Savola, Tekes
Puh. 050 5577 667
tuula.savola@tekes.fi

 

Kiinnostuneet yritykset voivat olla suoraan yhteydessä ekosysteemien valmistelijoihin:

Elävä Itämeri Säätiö
Riku Venhola
riku.venhola (at) bsag.fi

CLIC Innovation Oy
Christine Hagström-Näsi
christine.hagstrom-nasi (at) clicinnovation.fi

Pöyry Management Consulting Oy
Petri Vasara
petri.vasara (at) poyry.com

Gaia Consulting Oy
Päivi Luoma
paivi.luoma (at) gaia.fi

Invenire Market Intelligence Oy
Johanna Tanhuanpää
johanna.tanhuanpaa (at) invenire.fi

Smart&Green Growth - Puhtaasti biotalouteen 

 

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs