Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » WSP:lle Kuntatekniikan palkinto Helsingin yleiskaavan kaupunkibulevardien asiantuntija-arvioinnista

WSP

WSP:lle Kuntatekniikan palkinto Helsingin yleiskaavan kaupunkibulevardien asiantuntija-arvioinnista

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2015 klo 11:27
Julkaisija: WSP

Suomen johtaviin rakennusalan suunnittelu- ja konsulttiyrityksiin lukeutuva WSP on saanut Vuoden kuntatekniikan saavutus 2015 -palkinnon Helsingin yleiskaavaan liittyvästä konsulttityöstä ’Kaupunkibulevardien tavoitelähtöinen vaikutusten arviointi.’ WSP:n konsulttityö ottaa kantaa vallitsevaan yhdyskuntasuunnittelun tavan muuttamiseen, joka tarvitaan sekä kaupunkialueiden että Suomen elinvoimaisuuden varmistamiseksi.

”Kaupunkikeskustojen kehittäminen on haasteellista, jos noudatetaan perinteisiä ajattelutapoja. Nykyisissä liikenteen arviointikäytännöissä on myös useita puutteita yhdyskuntarakennetta muuttavien toimenpiteiden mielekkyyden arvioinnissa. Kyseenalaistimme ajattelutavan ja lähdimme soveltamaan liikennemallintamista ”takaperin” niin sanotulla backcasting-menetelmällä. Uudenlaisen menetelmän avulla osoitimme, mitä toimenpiteitä kaupunkikeskustojen onnistunut kehittäminen edellyttää”, kertoo projektipäällikkö Timo Kärkinen WSP:ltä.

Konsulttityötä varten kehitettiin uusi menetelmä

”Perinteinen arviointitapa ei salli vertailtaville skenaarioille eri väestö- ja työpaikkamääriä. Tässä työssä suunnittelun tavoitteena taas on asukasmäärän ja elinkeinoelämän vireyden kasvu, minkä myötä lisääntyvät myös työpaikat, kulttuuritarjonta ja seudun vetovoima. Tätä perinteinen arviointi ei kykene huomioimaan. Jouduimme kehittämään tätä varten oman arviointitavan ja käsitteen ’urbaani kapasiteetti’ perinteisen liikenteellisen kapasiteetin rinnalle”, kertoo arkkitehti Teemu Holopainen WSP:ltä.

”Kaupunkirakenteen urbaani kapasiteetti lisää 2000-luvun kasvualojen toimintaedellytyksiä samoin kuin liikenteellinen kapasiteetti teki 1900-luvulla. Kaupunkibulevardien myötä uuden talouden suosimaa ympäristöä syntyisi merkittävästi enemmän. Vielä merkittävämpää on se, että näitä uuden talouden työpaikkoja ei synny pääkaupunkiseudulle lainkaan, jos bulevardeja ei toteuteta”, Teemu Holopainen jatkaa.

”Olemme ilahtuneita palkinnosta, koska lähestymistapa selvitystyössä oli erilainen kuin mihin aiemmin on alalla totuttu. Suomessa on perinteisesti toteutettu teolliseen yhdyskuntarakenteeseen perustuvaa suunnittelua, mikä on tullut kaupunkialueilla tiensä päähän. WSP:ssä tavoitteenamme on muuttaa perinteistä tapaa toteuttaa yhdyskuntasuunnittelua: kaupungeista tulee saada nykyistä elinvoimaisempia ja viihtyisämpiä”, WSP:n asiakkuusjohtaja Risto Jounila sanoo.  

WSP:n projektiryhmään kuuluivat Teemu Holopainen, Timo Kärkinen, Virpi Pastinen, Tuomas Santasalo, Ilkka Oikarinen, Annika Rantala ja Mari Siikonen.

Vuoden kuntatekniikan saavutus 2015 -palkinnolla palkittiin myös Oulun Hiukkavaara -hanke, jossa tuotiin uusia avauksia kaupunkisuunnittelun kestävän kehityksen hallintaan.

Lue lisää:
Helsingin yleiskaava: Kaupunkibulevardien tavoitelähtöinen vaikutusten arviointi
http://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2014-25.pdf

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Timo Kärkinen
Liikenteen konsultointi
WSP Finland Oy
puh: 0207 864 312
timo.karkinen@wspgroup.fi

Liitetiedostot

WSP on monialainen suunnitteluyritys, joka tunnetaan vaativista suunnittelukohteista ja kestävistä ratkaisuista. Ydinpalvelumme ovat Yhdyskuntasuunnittelu, Kiinteistöt, Teollisuus ja Sillat.

Suomen WSP on osa kansainvälistä WSP:tä, jossa työskentelee noin 32 000 asiantuntijaa 500 toimistossa ympäri maailmaa. Syyskuussa 2014 WSP osti teollisuudessa ja infrassa maailman tunnustetuimpiin kuuluvan suunnittelutoimiston Parsons Brinckerhoffin. Yrityskaupan myötä lukeudumme nyt maailmaan johtaviin suunnitteluyrityksiin alallamme.

Suomen WSP:n palveluksessa on noin 350 asiantuntijaa. Liikevaihtomme vuonna 2013 oli 31,3 meur. Asiakkaamme tuntevat WSP:n ratkaisujen aktiivisena löytäjänä, jonka kanssa on helppo toimia.

www.wspgroup.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs