Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Vuoden 2013 Lahden seudun ympäristötiedot yksissä kansissa

Lahden kaupunki

Vuoden 2013 Lahden seudun ympäristötiedot yksissä kansissa

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2014 klo 16:21
Julkaisija: Lahden kaupunki

Julkaisuvapaa 5.6.2014 klo 9

Lahden seudun ympäristötiedot on jälleen koottu yhteen ja kolmen kunnan yhteisenä Ympäristökatsauksena. Julkaisu on jo seitsemäs Hollolan, Lahden ja Nastolan yhteinen ympäristöasioiden raportti. Se sisältää kattavan joukon ympäristön tilaa, ympäristökuormitusta ja siihen liittyvää kulutusta kuvaavia tunnuslukuja jokaisesta kunnasta. Ympäristökatsaus julkaistaan vuosittain ja se on muodostunut seudullisen ympäristöpolitiikan toteutumisen seurantavälineeksi.

Ympäristökatsaus julkistetaan jo perinteeksi muodostuen Lahdessa Maailman ympäristöpäivänä, torstaina 5.6.2014 klo 9.50. Paikka on tänä vuonna Lahden pääkirjaston edessä. Hämeen ELY -keskus luovuttaa samassa tilaisuudessa Hämeen ympäristöpalkinnon  ja ympäristönsuojelun kunniamaininnan 2014.

Ympäristön tila muuttuu hitaammin kuin asukkaiden arvomaailma

Vaikka ympäristökysymysten yleinen arvostus on Lahden seudulla vahvistunut, tulevat sen vaikutukset näkymään viiveellä ympäristön kuormituksen vähenemisenä. Paljon on siis vielä tehtävää, jotta käytännön ympäristöasiat saadaan kuntien strategioiden edellyttämälle tasolle. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi on toteutettava uusia toimenpiteitä sekä yksityisen ja julkisen kulutuksen että energiantuotannon osalta. Eräiden järvien veden laadussa on myös ainakin joiden mittareiden osoittamana huolestuttavaa kehitystä.

Ympäristöasioissa on tapahtunut myös positiivista kehitystä. Vuonna 2013  on esim. loppusijoitettavan yhdyskuntajätteen määrä edelleen pienetynyt ja jätteen hyötykäyttöaste kasvanut.  Lisäksi muutaman viime vuoden aikana on saatu merkittävä lisäys koko seudun rauhoitettujen luonnosuojelualueiden määrään. Tässäkin tosin ollaan vielä kaukana aiemmin asetetuista poliittisista tavoitteista.

Seurantatieto pidemmältä aikaväliltä

Ympäristön tilaa kuvaavien tunnuslukujen säännöllinen seuranta on aloitettu Lahdessa ympäristötilinpäätöksen muodossa jo vuonna 2002 ja Hollola ja Nastola ovat tulleet mukaan seurannan piiriin vuonna 2007. Vuoden 2013 Ympäristökatsaukseen tietoja ovat toimittaneet Lahden kaupungin eri toimialojen ja konserniyhtiöiden lisäksi Hollolan ja Nastolan kunnat.

Ympäristökatsauksen taulukoihin on kuvattu pidemmän aikavälin ympäristömuutoksia eri värisillä nuolilla, mikäli noin kymmenen vuotta tai sitä vanhempaa tietoa indikaattorista on ollut saatavilla. Taulukoista voi siten helposti seurata ympäristön tilan kehitystä  aikaisempiin vuosiin verrattuna ja arvioida, mihin suuntaan se on kunkin mittarin osalta kehittymässä. Ympäristökatsauksen lopussa olevaan taulukkoon on koottu ympäristötoiminnan kuluja, tuottoja ja investointeja.

Lisätietoja:

Timo Permanto, ympäristönsuojelusuunnittelija p. 050 559 4054

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs