Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Varsinais-Suomen matkailu kasvaa Turku veturinaan

Visit Turku

Varsinais-Suomen matkailu kasvaa Turku veturinaan

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2016 klo 08:00
Julkaisija: Visit Turku

Talouden yleisestä taantumasta huolimatta matkailu Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa on viime vuosina jatkanut kasvuaan. Vuoden 2015 arvio näyttää jo lähes huippuvuoden 2011 tasoisia lukemia.

Koko Varsinais-Suomen kokonaismatkailutulo vuonna 2014 oli 1,52 mrd. € ja kokonaismatkailutyöllisyys lähes 8400 henkilötyövuotta. Vuoden 2015 tilastot eivät vielä ole täysin valmiit, mutta vastaavien lukujen arvioidaan olevan 1,58 mrd. € sekä yli 8500 henkilötyövuotta.

Turun seudun* välittömän matkailutulon osuus koko Varsinais-Suomen välittömästä matkailutulosta (960 milj. €) vuonna 2014 oli lähes 85 % eli 811 milj. €. Turun seudun osuus Varsinais-Suomen matkailun henkilöstöstä oli 80,5 %. Henkilötyövuosissa tämä tarkoittaa 4614 henkilötyövuotta.

Luvut käyvät ilmi Matkailutulo ja -työllisyys Varsinais-Suomessa sekä Turun ja Vakka-Suomen seutukunnissa 2011–2015 -tutkimuksesta. Tutkimukseen on käytetty vuonna 2011 kehitettyä alueellisesti räätälöityä matkailutulon ja -työllisyyden mallia (ALMAnum), joka on sovellettavissa useisiin maakuntiin ja seutukuntiin. Matkailun talousvaikutustutkimus tehtiin Varsinais-Suomen ja Turun seudun osalta nyt toista kertaa.

Matkailu tukee muita aloja

Muiden toimialojen vähentäessä henkilöstöään, matkailun työvoima on lisääntynyt. Vuonna 2014 matkailu on työllistänyt alueellamme lähes 400 (389) henkilötyövuotta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Koko Varsinais-Suomelle matkailutoiminnan merkitys on suuri. Matkailun henkilöstön osuus kaikkien varsinaissuomalaisten yritysten henkilöstöstä on jopa 7 %.

- Tutkimus todistaa matkailun taloudellisen merkityksen suuremmaksi ja nopeammin kasvavaksi kuin rekisteröidyt yöpymiset antavat ymmärtää. Tämä sama tulos näkyy myös vasta julkaistussa Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n Rajahaastattelututkimuksessa, sanoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Ns. resilienssi-indeksi on matkailussa korkea, 31. Se kertoo, kuinka monta kertaa enemmän toimialan toimipaikkoja osallistuu liikevaihtomiljoonan synnyttämiseen verrattuna alueen teollisuuteen. Indeksin suuri arvo heijastaa toimialan tulonmuodostuksen vähäistä häiriöherkkyyttä.

- Matkailun vaikutukset muille aloille ovat siis merkittäviä, matkailu tasaa talouden vaihteluita ja nostaa muita aloja mukanaan. Lisäksi matkailu kasvavana palvelutoimialana pystyy työllistämään eri-ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä hyvin monilta eri koulutusasteilta, sanoo Visit Turun kehityspäällikkö Päivi Pohjolainen

Matkailutulo- ja -työllisyys Varsinais-Suomessa sekä Turun ja Vakka-Suomen seutukunnissa 2014–2015 -tutkimuksen on tilannut Lounaisrannikon yhteistyöhanke (LOURA), jossa Turun kaupunki ja Visit Turku ovat mukana. Tutkimuksen ovat tehneet tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen.

* Turun seutu = Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Turku

Linkki: alueellisen matkailun tutkimusohjelman sivustolle.

Lisätietoja:
Turun kaupunki / Visit Turku
kehityspäällikkö Päivi Pohjolainen, p. 050 5590 578
matkailujohtaja Anne-Marget Hellén, p. 050 5590 499

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs