Utställningen ”Varg och räv på spåren”, som öppnas i Österbottens museum 24.2, är en naturvetenskaplig och kulturhistorisk utställning om vargen och räven, där faktatexter, fotografier och föremål samt uppstoppade djur visas. Utställningen har producerats av Finlands Jaktmuseum och pågår till 30.4.
”Varg och räv på spåren” utställningen är en kombination av Finlands Jaktmuseums utställningar om vargen och räven (”Suden paluu – Suomalaista susihistoriaa” och ”Punaturkin jäljillä”). Även från Österbottens museums egna samlingar visas föremål, bilder och uppstoppade djur.
Finsk varghistoria och -biologi
Utställningen åskådliggör på ett mångsidigt sätt vargen som en del av den finska och europeiska naturen samt kulturen, och berättar hurdan vargen är som djurart, forskningsobjekt samt villebråd. Utställningen presenterar vargens roll i berättelser samt den moderna populärkulturens varg, men försöker inte heller undanhålla vargens skadliga sida. Bland de många vargkonflikterna försöker man ändå hitta de egenskaper hos vargen som också ur människans synvinkel är till nytta.
I utställningen ingår som en del, en presentation av olika vargfångstsätt från 1700-talet till nutid, från varggropar till flagglinor. På utställningen visas förutom fångstredskap även gamla vargfångsthandböcker. Från storjakt fortsätter utställningen vidare till den allt starkare vargskyddsideologin som började på 1970-talet.
I rävens spår från historia till nutid
Utställningen presenterar Mickel Räv ingående. Hur blev det värdefulla pälsdjuret och vildmarksbon en cityräv som trivs i närheten av tätorter och ett skadedjur för viltvårdarna?
Utställningen presenterar också rävens spår i den finska folktraditionen allt från dikten Rävens klagan i Kanteletar till berättelser om norrskenets tillkomst och djursagor. Rävens image har utnyttjats i många produkters reklam – på utställningen visas också några överraskande exempel.
En väsentlig del av utställningen utgör naturfotograf Juha Mälkönens fotoutställning med räven som tema, där han presenterar en cityrävfamiljs liv i sitt hembo i Riihimäkitrakten. Då utställningens övriga delar presenterar räven närmast som ur historiskt perspektiv som ett viktigt villebråd, illustrerar Mälkönens bilder att räven också är mycket annat än en präktig päls och viltvårdarens mardröm.
Evenemang
Öppna guidningar för publiken ordnas söndagar 12.3 och 9.4 på svenska kl. 13 och på finska kl. 14.
Ytterligare information: utställningens ansvarsperson, amanuens Magdalena Lindroos, Vasa stads museer, magdalena.lindroos(at)vasa.fi, tfn 040 704 0194
Bild: Finlands Jaktmuseum, Juha Mälkönen, 2009
ÖSTERBOTTENS MUSEUM
Museigatan 3, 65100 VASA, tfn (06) 325 3800, www.osterbottensmuseum.fi, öppet: ti-sö kl. 10-17, måndagar stängt. Inträdesavgift 7/5 €, under 18-åringar gratis.
Vasa stad
Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.
www.vasa.fi
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1