Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Vanhan Suurtorin käytön monipuolistaminen täydentäisi historiallista jokirantaa

Turun kaupunki

Vanhan Suurtorin käytön monipuolistaminen täydentäisi historiallista jokirantaa

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2015 klo 12:56
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun keskustan historiallinen jokiranta on yksi kaupungin keskeisimmistä julkisista tiloista. Alueella liikkuvien kaupunkilaisten näkökulmasta paikka on arvostettu, pidetty ja toimiva, mutta etenkin Vanhalla Suurtorilla on käyttämätöntä potentiaalia, kertoo Turun kaupungin julkaisema tutkimuskatsaus.

FM Arttu Forsellin kirjoittamassa tutkimuskatsauksessa pohditaan historiallisen jokirannan kehittämistä julkisena tilana. Hyvänä julkisena tilana pidetään kaikkien kaupunkilaisten oleskelulle mahdollisimman avointa ja vapaata, käytöiltään monipuolista ja eloisaa tilaa, jonne erilaiset ihmiset haluavat tulla viettämään aikaa.

Tutkimuksen mukaan aluetta arvostetaan sen historiallisuuden, sijainnin, maiseman, palveluiden ja tapahtumien vuoksi. Toimintaa haluttaisiin lisää Vanhan Suurtorin alueelle ja joen itäiselle puolelle yleisemminkin. Erityisesti Vanha Suurtori ja sitä ympäröivän kortteli seinustoineen näyttäytyvät nyt toiminnoiltaan sulkeutuneina, eivätkä houkuttele ohikulkijoita paikalle. Vain kirjakahvila erottuu edukseen aktiivisena ja avoimena toimijana, käy ilmi vastauksista. Ongelmaksi koetaan myös Uudenmaankadun vilkas autoliikenne, joka saartaa Vanhan Suurtorin, ohjaten kevyen liikenteen Tuomiokirkkosillan tyvenen liikennevaloihin, vähentäen läpikulkua torin halki.

Toivottavina kehittämiskohteina historiallisen jokirannan alueella pidetään kulttuuriaktiviteetteja tai -toimintaa, parempia oleskelumahdollisuuksia, kahviloita, pop-up toimintaa tai tapahtumia, kaupunkitaidetta ja historian parempaa esille tuomista – kaikki nykytilaa vahvistavia toimintoja, joita tosin voi toteuttaa monin eri tavoin.

Arttu Forsell esittää kehittämistyökaluna tilapäisiä käyttöjä, koska ne tukevat tilojen julkisuutta ja eloisuutta ja ovat puitteiden ja resurssien suhteen joustavia. Tilapäiset käytöt perustuvat kaupunkilaisten aktiivisuuteen ja tilojen käytön mahdollistamiseen aiempaa avoimemmin ja vapaammin.

Tutkimuskatsaus pohjautuu Forsellin keväällä 2015 valmistuneeseen maantieteen pro gradu -tutkielmaan. Aineisto on kerätty kesällä 2014 historiallisen jokirannan käyttäjille tehdyllä internet-kyselyllä ja haastatteluilla paikan päällä. Vastaajia oli yhteensä 473, joista suuri osa asui Turussa, puolet kaupungin keskustan alueella. Aineistossa painottuu nuorten aikuisten näkökulma.

Arttu Forsell: Historiallisen jokirannan julkisen tilan kehittäminen. Turun kaupunkitutkimusohjelman Tutkimuskatsauksia 2/2015. 10 s.

Lisätietoja:

Arttu Forsell, puhelin 050 355 7368, sähköposti aefors@utu.fi

Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin ja yliopistojen yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkikehitystä koskevaa monitieteistä akateemista tutkimusta. Ohjelman tavoitteena on edistää kaupunkitutkimusta, tarjota työkaluja kaupungin päätöksentekoon ja kehittää yliopistojen ja kaupunginjohdon välistä tiedonvaihtoa. Yhteinen tutkimusohjelma on kansainvälisesti uraauurtava yhteistyömalli.

www.turku.fi/kaupunkitutkimus  

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs