Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Valtioneuvosto päätti kolmen kriisikunnan yhdistymisistä

Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto päätti kolmen kriisikunnan yhdistymisistä

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2014 klo 13:58
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto on käyttänyt ensimmäistä kertaa oikeuttaan yhdistää kriisikunta toiseen kuntaan vastoin jommankumman kunnan tahtoa. Valtioneuvosto päätti 12. kesäkuuta, että Lavia yhdistyy Poriin ja Tarvasjoki Lietoon. Päätökset perustuvat vuonna 2013 voimaan tulleeseen kuntarakennelakiin. Lisäksi valtioneuvosto päätti kriisikuntamenettelyssä olleen Jalasjärven vapaaehtoisesta yhdistymisestä Kurikkaan.

– Päätökset olivat välttämättömiä kuntalaisten palveluiden turvaamiseksi. Niin Laviassa kuin Tarvasjoellakin on takanaan jo vuosia jatkunut talouden kriisi, jota kunnat eivät ole kyenneet omin toimin oikaisemaan. Jalasjärven osalta pakkoliitosmahdollisuutta ei tarvinnut käyttää, kun kunta löysi itselleen liitoskumppanin ja molemmat kunnanvaltuustot kannattivat yhdistymistä, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Lavia yhdistyy Poriin, Tarvasjoki Lietoon

Valtioneuvosto päätti lakkauttaa Lavian kunnan ja yhdistää sen Porin kaupunkiin vuoden 2015 alusta. Lavian kunta ja Porin kaupunki vastustivat yhdistymisesitystä. Uudessa Porin kaupungissa on yhdistymisen jälkeen 85399 asukasta.

Valtioneuvosto päätti myös lakkauttaa Tarvasjoen kunnan ja yhdistää sen Liedon kuntaan vuoden 2015 alusta. Tarvasjoki oli hyväksynyt yhdistymisesityksen, mutta Lieto vastusti sitä. Uudessa Liedon kunnassa on yhdistymisen jälkeen 19128 asukasta.

Sekä Lavian että Tarvasjoen yhdistymiset perustuvat erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan talouden arviointimenettelyyn ja yhdistymisesitykseen, joka tehtiin erityisen kuntajakoselvityksen perusteella.

Lavian kunta on ollut alijäämäinen viimeiset 11 vuotta, ja se on täyttänyt kriisikuntakriteerit vuodesta 2007. Tarvasjoen kunta on ollut arviointimenettelyssä kaksi kertaa.

Jalasjärvi ja Kurikka yhdistyvät vapaaehtoisesti

Valtioneuvosto päätti Jalasjärven kunnan lakkauttamisesta ja yhdistämisestä Kurikan kaupunkiin 1. tammikuuta 2016 alkaen. Samalla valtioneuvosto päätti hylätä erityisen kuntajakoselvityksen perusteella tehdyn esityksen Jalasjärven kunnan ja Seinäjoen kaupungin yhdistymisestä. Jalasjärven kunta vastusti esitettyä yhdistymistä Seinäjoen kaupungin kanssa.

Valtioneuvosto katsoi, että Jalasjärven kunnan ja Kurikan kaupungin vapaaehtoisella yhdistymisellä voidaan turvata Jalasjärven kunnan asukkaiden palvelut eikä yhdistyminen ole vastoin kuntajaon muuttamisen edellytyksiä.

Uudessa Kurikan kaupungissa on yhdistymisen jälkeen 22309 asukasta.

Asukkaiden palvelujen turvaamiseksi

Kuntarakennelain mukaan valtioneuvosto voi päättää kriisikuntien yhdistymisestä vastoin kunnan tahtoa, jos muutos on välttämätön kunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi. Lisäksi vaaditaan, että laissa säädetyt edellytykset kuntajaon muuttamisesta täyttyvät.

Lisätietoja:

valtiosihteeri Sari Raassina, puh. 02955 30353
neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa p. 02955 30027 (Jalasjärvi ja Lavia)
ylitarkastaja Suvi Savolainen p. 02955 30122 (Tarvasjoki)

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs