Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Valtioneuvosto jakoi harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 28 kunnalle

Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto jakoi harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 28 kunnalle

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2014 klo 13:42
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto myönsi torstaina 27. marraskuuta harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset tälle vuodelle. 28 kuntaa saa tukea yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet.

Tukea haki tänä vuonna 85 kuntaa, kun viime vuonna määrä oli 108 ja toissa vuonna 95. Avustusta haettiin tänä vuonna yhteensä 93,8 miljoonaa euroa, viime vuonna 141,9 miljoonaa euroa ja toissa vuonna 118,1 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna valtionosuuden korotusta saa 28 kuntaa. Viime vuonna saajia oli 29 ja toissa vuonna 27. Myönnettyjen tukien yhteismäärä on pysynyt 20 miljoonassa eurossa vuotta kohden.

Kunnat perustelivat korotuksen tarvetta muun muassa taloudellisen tilanteen heikkenemisellä, verotulojen vähenemisellä, tilinpäätösten alijäämien kasvulla ja niiden tasapainotusongelmilla, valtionosuusleikkauksilla ja palvelutarpeiden muutoksilla. Hakemuksissa vedottiin myös poikkeuksellisiin ja ennakoimattomiin menoihin sosiaali- ja terveydenhuollossa, erityisesti erikoissairaanhoidossa.

Ehtona suunnitelma talouden tasapainottamisesta

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Suunnitelma tuli liittää hakemukseen. Valtionapuviranomainen voi asettaa korotuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja.

Korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimia, joihin kunnan on syytä varautua korotuksesta riippumatta. Korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista lisäystä kunnan omassa päätäntävallassa oleviin menoihin.

Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta hakeneet ja saaneet kunnat

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen 02955 30389 etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs