Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Uusi patsaspuisto vihitään käyttöön uudenvuoden aattona

Turun kiinteistöliikelaitos

Uusi patsaspuisto vihitään käyttöön uudenvuoden aattona

Tiedote.
Julkaistu: 28.12.2015 klo 11:15
Julkaisija: Turun kiinteistöliikelaitos

Kupittaan uuden patsaspuiston avajaisia vietetään 31.12.2015 klo 15 perinteisen Lasten uudenvuoden tapahtuman yhteydessä. Ohjelmassa on muun muassa patsaspuiston nimen julkistus ja tulishow sekä tietenkin leikin hurmaa ja tutustumista uuteen patsaspuistoon.

Uusi patsaspuisto on taideteos, jossa saa leikkiä. Uudenvuoden aattona avattavassa puistossa on otettu rakenteiden turvallisuus ja materiaalien kestävyys huomioon aikaisempaa paremmin. Ensimmäisen patsaspuistonsa Kupittaanpuisto sai jo vuonna 1988. Vanha patsaspuisto kuitenkin purettiin vuonna 2013, sillä sen rakenteet olivat heikentyneet eikä se enää täyttänyt EU:n leikkipuistoille asettamia turvallisuusstandardeja. Vanhan patsaspuiston purkaminen oli turkulaisille kova paikka, mutta nyt yli kahden vuoden odotus on vihdoin palkittu ja Kupittaanpuistossa kohoaa jälleen leikkiin kutsuva patsaspuisto.

– Odotan innolla ja jännityksellä hetkeä kun teos otetaan käyttöön, ja kaikki osat ja palaset ovat paikallaan, kuvailee taiteilija Ann Sundholm tämän hetken tunnelmia.

Uusi patsaspuisto on suunniteltu alusta asti lasten ehdoilla ja turvallisuutta silmällä pitäen. Projektin käynnistyttyä alkuvuodesta 2015 Turun Kiinteistöliikelaitos kutsui viisi taiteilijaa (Ann Sundholm, Jan-Erik Andersson, Jani Rättyä, Eero Merimaa ja Oona Tikkaoja) suunnittelemaan patsaspuiston luonnoksia. Taiteilijoita avusti suunnittelussa joukko turkulaisia lapsia. Turvallisuusasioissa taiteilijat saivat myös koulutusta ja tukea.

– Tässä teoksessa on erityisesti täytynyt ottaa huomioon käyttäjät eli lapset, ja heidän leikkiturvallisuutensa. Sen yhdistäminen visuaalisuuteen ja kestävyyteen onkin ollut suuri haaste, kuvailee Sundholm.

Lastenparlamentti pääsi äänestämään luonnoksista, joista voittajaksi nousi Jan-Erik Anderssonin luonnos. Ohjausryhmän lopullisen luonnoksen valinnassa painottui lastenparlamentin äänestystuloksen lisäksi idean toteuttamiskelpoisuus, taiteellinen kekseliäisyys sekä turvallisuus. Lopullisen luonnoksen voittajaksi valikoitui Oona Tikkaojan Ötökkäteos.

– Kaikki viisi taiteilijat päättivät kuitenkin jatkaa tekemällä töitä yhdessä, joka sopi hienosti tähän yhteisötaiteelliseen teokseen, toteaa hankkeen ohjausryhmää vetävä Mari Helin. Työmääräkin näin tiukassa aikataulussa hiukan keveni.

– Lähdimme liikkeelle puhtaalta pöydältä. Lähtökohtana teokselle on lasten tekemät veistokset, maalaukset ja ääniteokset, jotka ovat syntyneet taiteilijoiden vetämissä työpajoissa, sanoo Jan-Erik Andersson.

– Loppua kohti on tahti tiivistynyt ja tuntuu, että viikot menevät hujauksessa. Teosta rakentaessa on oppinut isomman projektin hallintaa ja monia muita asioita, esimerkiksi näkemään leikkiturvallisuuteen liittyviä näkökohtia. Tässä vaiheessa on tyytyväinen mieli, koska teos näyttää hyvältä ja kestävältä, summaa Jani Rättyä projektin kulkua.

– Tällaisissa isoissa projekteissa tutustuu taas uusiin materiaaleihin ja menetelmiin, sekä ammatti-ihmisiin ja heidän osaamiseensa. Yhdessä tekeminen on ollut mielekästä ja lopputulos on monien osien ja tekijöiden hieno summa, tuumii Sundholm.

– Voimme olla todella tyytyväisiä hankkeen etenemiseen. Erittäin tiukasta aikataulusta huolimatta olemme saavuttaneet vahvasti osallistavan teoksen. Mukana suunnittelussa on ollut kaiken kaikkiaan noin 200 lasta. Nyt vihdoin pääsemme luovuttamaan teoksen turkulaisille lapsille, kertoo Helin.

Patsaspuiston on tilannut Turun Kiinteistöliikelaitos ja rakenneratkaisuista vastaa Sweco Rakennetekniikka Oy.

 

Lisätietoa:
Ylläpitopäällikkö Mari Helin
mari.helin@turku.fi
puh. 050 324 2506

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs