Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tuusulassa tavoitellaan B-energialuokkaa ja kasvavaa uusiutuvien energialähteiden osuutta

Tuusulan kunta

Tuusulassa tavoitellaan B-energialuokkaa ja kasvavaa uusiutuvien energialähteiden osuutta

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2016 klo 09:49
Julkaisija: Tuusulan kunta

Tuusulan tekninen lautakunta linjasi, että jatkossa Tuusulan kunnan omistamien uudisrakennusten E-lukujen on oltava vähintään B-luokkaa ja uusiutuvien energianlähteiden tavoitteellisen osuuden 20 %. Tämä edellyttää rakennusten tarkkaa suunnittelua, ammattitaitoista toteutusta ja huolellista käyttöä. Myös Tuusulan solmima energiatehokkuussopimus velvoittaa energiatehokkuuteen ja uusiutuvien energianlähteiden käyttöön. Lisäksi Tuusulassa valmistaudutaan siihen, että rakennusten energiatehokkuutta koskeva lainsäädäntö kiristyy.

Tuusulan kunnan tekninen lautakunta päätti viime viikolla, että jatkossa kaikkien kunnan omistamien uudisrakennusten E-lukujen on oltava vähintään B-luokkaa ja uusiutuvien energianlähteiden tavoitteellisen osuuden on oltava 20 %. Näin parannetaan Tuusulan kunnan valmiutta tiukentuvaan lainsäädäntöön ja samalla toteutetaan myös energiatehokkuussopimuksen tavoitteita.

– Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi vaaditaan panostusta läpi koko rakennuksen hankesuunnittelun ja rakennusprosessin, energia-asiantuntija Katerina Zaitseva kertoo. Energiatehokkaan kokonaisuuden aikaansaaminen edellyttää tarkkoja tavoitemäärittelyjä, rakennuksen kokonaisvaltaista ja tarkkaa suunnittelua sekä ammattitaitoista toteutusta ja huolellista käyttöönottoa ja käyttöä.

– Kannattavimpia toimenpiteitä B-energialuokkaan pääsemiseen ovat lämmön talteenottoon, ilmanvaihtoon ja valaistukseen ja niiden tarpeenmukaiseen ohjaukseen liittyvät toimenpiteet sekä ikkunoihin ja rakennuksen tiiviyteen kohdentuvat parannukset, Zaitseva sanoo. Sen sijaan rakenteiden parantaminen passiivienergiatasoon ei ole nykytutkimusten*) mukaan kannattavaa.

Tuusulan solmima energiatehokkuussopimus velvoittaa

Tuusulan kunta on solminut energiatehokkuussopimuksen työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Sopimuksen mukaan kunta on sitoutunut muun muassa ottamaan rakentamiseen liittyvässä päätöksenteossa huomioon toteutusvaihtoehtojen energiatehokkuus ja elinkaarikustannukset sekä edistämään uusiutuvien energianlähteiden käyttöä erityisesti kunnan omassa toiminnassa.

Rakennusten energiatehokkuutta koskeva lainsäädäntö kiristyy

EU antoi rakennusten energiatehokuutta koskevan direktiivin, jonka mukaan vuodesta 2019 eteenpäin viranomaisten käytössä ja omistuksessa olevien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia. – Lähes nollaenergiarakennuksen määritelmään sisältyy erittäin korkean energiatehokkuuden vaatimuksen lisäksi uusiutuvan energian käyttöä koskeva vaatimus, Zaitseva kertoo. Sen mukaan tarvittava lähes olematon tai erittäin vähäinen energian määrä on hyvin laajalti katettava uusiutuvista lähteistä peräisin olevalla energialla. Kaikkien uusien rakennusten on oltava lähes nollaenergiarakennuksia vuodesta 2021 lähtien.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä direktiivin kansalliseen toteuttamiseen.
– Säädösvalmistelu on vielä kesken, mutta selvää on, että energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian osuuden vaatimuksia uudisrakennuksille tullaan tiukentamaan, Zaitseva sanoo.

Lisätietoja: energia-asiantuntija Katerina Zaitseva, katerina.zaitseva(at)tuusula.fi

*) Lähde: http://finzeb.fi/wp-content/uploads/2015/04/FInZEB_yhteenveto_lop.pdf

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs