Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tuusulan valtuusto päättää maahanmuuttajien vastaanotosta kesäkuussa

Tuusulan kunta

Tuusulan valtuusto päättää maahanmuuttajien vastaanotosta kesäkuussa

Tiedote.
Julkaistu: 11.05.2016 klo 16:13
Julkaisija: Tuusulan kunta

Tuusulan luottamuselimille esitetään, että Tuusula ottaa vastaan enintään 50 kiintiöpakolaista kuluvan vuoden aikana ja 41 henkilöä ensi vuoden aikana. Puolet maahanmuuttajista toivotaan olevan lapsiperheitä. Valtuusto päättää asiasta 6. kesäkuuta. 

Tuusulan luottamuselimille esitetään, että Tuusula vastaanottaa enintään 50 kiintiöpakolaista tämän vuoden aikana ja 41 henkilöä vuoden 2017 aikana. Puolet kuntapaikoista kohdennetaan lapsiperheisiin ja puolet yksinäisiin aikuisiin. ELY-keskus on ehdottanut Tuusulan osuudeksi 91 kiintiöpakolaista tai myönteisen oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa.

Samalla luottamuselimille esitetään vastaanottosopimuksen solmimista ELY-keskuksen kanssa ja kotouttamisohjelman hyväksymistä. Ilman ELY-keskuksen kanssa tehtyä sopimusta kunta ei ole oikeutettu valtiolta saataviin korvauksiin.

Tuusula on varautunut maahanmuuttajien kotouttamiseen eri palveluissa. – Kotouttamisen alkuvaiheeseen satsaamalla voidaan uusi kuntalainen kotouttaa uuteen kotikuntaan ja löytää hänelle sopiva opiskelupaikka tai työtä, kunnanjohtaja Hannu Joensivu sanoo.

Tuusulassa on tarjolla eniten perheasuntoja

Asuntoja maahanmuuttajille hankitaan yhteistyössä Y-Säätiön, VVO:n ja Nuorisosäätiön kanssa. Myös yksityiset vuokranantajat voivat vuokrata asuntoja. Lisäksi voidaan hyödyntää kunnan omia vuokra-asuntoja. – Suurimpiin perheasuntoihin kohdistuu vähäisin kysyntä. Vuosittain Tuusulassa vapautuu vuokrattavaksi noin 400 asuntoa, joista noin puolet on kunnan vuokrataloyhtiön asuntoja, asuntotoimenpäällikkö Outi Hämäläinen kertoo.

Tuusulaan valmistaudutaan perustamaan uusi valmistavan opetuksen luokka

Kouluikäisillä maahanmuuttajilla on oikeus perusopetukseen. Ennen perusopetukseen siirtymistä oppilasta voidaan tukea järjestämällä hänelle valmistavaa opetusta. Tuusulassa toimii tällä hetkellä yksi valmistavan opetuksen luokka. – Toinen valmistavan opetuksen ryhmä tullaan mahdollisesti perustamaan syksyksi, opetuspäällikkö Markus Torvinen kertoo. Maahanmuuttajaoppilaalla on myös mahdollista saada suomi toisena kielenä opetusta ja oman äidinkielen opetusta.

Vapaaehtoistyö maahanmuuttajien parissa kiinnostaa

Tuusulassa on kartoitettu alueella toimivien yhdistysten kiinnostusta maahanmuuttajien kotouttamistyöhön. Maahanmuuttajien parissa tehtävä vapaaehtoistyö kiinnostaa tuusulalaisia. Tuusulalaisia on ollut mukana esimerkiksi ystäväksi maahanmuuttajaäidille -koulutuksissa. Toiminnassa tuetaan Suomeen muuttaneiden naisten suomenkielen oppimista ja kotoutumista paikallisten vapaaehtoisten ystävien kautta.

Valtio korvaa kunnille kotouttamisesta aiheutuvia lisäkustannuksia

Valtio myöntää laskennallista korvausta kotouttamisajalle alle 7-vuotiaan osalta 6 845 euroa/vuosi ja yli 7-vuotiaan osalta 2 300 euroa/vuosi. Kiintiöpakolaisten osalta korvausaika on neljä vuotta ja myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden osalta kolme vuotta. Lisäksi valtio korvaa toimeentulotuen menot kolmelta vuodelta ja tulkkauksesta aiheutuvat kustannukset. Erityiskorvausta kunta voi hakea suurista sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista 10 vuoden ajalta. – Kotouttamisen alkuvaiheen palveluihin on tarkoitus palkata lisää henkilöstöä, joka tukee myös jo kunnassa asuvia maahanmuuttajia, sosiaalipalvelujen päällikkö Marja-Liisa Palosaari sanoo.

Asian käsittely alkaa lautakunnissa

Asiaa käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16.5. ja kasvatus- ja koulutuslautakunnassa 17.5. Kunnanhallitus tekee esityksen valtuustolle 23. toukokuuta ja valtuusto päättää asiasta 6. kesäkuuta.

 

Lisätietoja:

- kunnanjohtaja Hannu Joensivu p. 040 314 3001 (asian käsittely luottamuselimissä)

- sosiaalipalvelujen päällikkö Marja-Liisa Palosaari p. 040 314 3325 (maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut, sopimus ELY-keskuksen kanssa, valtion korvaukset)

- opetuspäällikkö Markus Torvinen p. 040 314 3410 (maahanmuuttajien opetus-, varhaiskasvatus- ja vapaa-ajan palvelut)

- asuntotoimenpäällikkö Outi Hämäläinen p. 040 314 3030 (maahanmuuttajien asuntoasiat)

- työllisyysasiamies Laura Smolander p. 040 314 3050 (maahanmuuttajien työllisyysasiat)

 

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs