Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tuusula vastaanottaa kiintiöpakolaisia

Tuusulan kunta

Tuusula vastaanottaa kiintiöpakolaisia

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2016 klo 23:53
Julkaisija: Tuusulan kunta

Tuusulan valtuusto päätti kokouksessaan 13.6., että Tuusula ottaa vastaan 91 kiintiöpakolaista kuluvan ja ensi vuoden aikana. Loppuvuoden aikana Tuusula vastaanottaa 25 kiintiöpakolaista, ensi kevään aikana 33 kiintiöpakolaista ja syksyn 2017 aikana 33 kiintiöpakolaista. Puolet maahanmuuttajista toivotaan olevan lapsiperheitä. ELY-keskus on ehdottanut Tuusulan osuudeksi 91 kiintiöpakolaista tai myönteisen oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Samalla valtuusto hyväksyi vastaanottosopimuksen solmimisen ELY-keskuksen kanssa. Sopimus on määräaikainen vuoden 2017 loppuun asti. Ilman ELY-keskuksen kanssa tehtyä sopimusta kunta ei ole oikeutettu valtiolta saataviin korvauksiin kiintiöpakolaisista tai vastaanottokeskuksista kuntaan muuttavista myönteisen oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista.

Tuusula on varautumassa maahanmuuttajien kotouttamiseen eri palveluissa. Kotouttamisen alkuvaiheen palveluihin on tarkoitus palkata lisää henkilöstöä, joka tukee myös jo kunnassa asuvia maahanmuuttajia. Kun kotouttamisen alkuvaiheeseen satsataan, voidaan tuore kuntalainen kotouttaa uuteen kotikuntaan ja löytää hänelle sopiva opiskelupaikka tai työtä.

Tuusulassa on tarjolla eniten perheasuntoja

Asuntoja maahanmuuttajille hankitaan yhteistyössä Y-Säätiön, VVO:n ja Nuorisosäätiön kanssa. Myös yksityiset vuokranantajat voivat vuokrata asuntoja. Lisäksi voidaan hyödyntää kunnan omia vuokra-asuntoja. Vuosittain Tuusulassa vapautuu vuokrattavaksi noin 400 asuntoa, joista noin puolet on kunnan vuokrataloyhtiön asuntoja. Vähäisin kysyntä kohdistuu suurimpiin perheasuntoihin.

Tuusulaan valmistaudutaan perustamaan uusi valmistavan opetuksen luokka

Kouluikäisillä maahanmuuttajilla on oikeus perusopetukseen. Oppilasta voidaan tukea järjestämällä hänelle valmistavaa opetusta ennen perusopetukseen siirtymistä. Syksyksi tullaan mahdollisesti perustamaan toinen valmistavan opetuksen ryhmä. Tällä hetkellä Tuusulassa toimii yksi valmistavan opetuksen luokka. Maahanmuuttajaoppilaalla on myös mahdollista saada suomi toisena kielenä opetusta ja oman äidinkielen opetusta.

Vapaaehtoistyö maahanmuuttajien parissa kiinnostaa

Tuusulassa on kartoitettu alueella toimivien yhdistysten kiinnostusta maahanmuuttajien kotouttamistyöhön. Maahanmuuttajien parissa tehtävä vapaaehtoistyö kiinnostaa tuusulalaisia. Tuusulalaisia on ollut mukana esimerkiksi ystäväksi maahanmuuttajaäidille -koulutuksissa. Toiminnassa tuetaan Suomeen muuttaneiden naisten suomenkielen oppimista ja kotoutumista paikallisten vapaaehtoisten ystävien kautta.

Valtio korvaa kunnille kotouttamisesta aiheutuvia lisäkustannuksia

Valtio myöntää laskennallista korvausta kotouttamisajalle alle 7-vuotiaan osalta 6 845 euroa/vuosi ja yli 7-vuotiaan osalta 2 300 euroa/vuosi. Kiintiöpakolaisten osalta korvausaika on neljä vuotta ja myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden osalta kolme vuotta. Lisäksi valtio korvaa toimeentulotuen menot kolmelta vuodelta ja tulkkauksesta aiheutuvat kustannukset. Erityiskorvausta kunta voi hakea suurista sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista 10 vuoden ajalta.

 

Lisätietoja:

- kunnanjohtaja Hannu Joensivu p. 040 314 3001 (asian käsittely luottamuselimissä)

- sosiaalipalvelujen päällikkö Marja-Liisa Palosaari p. 040 314 3325 (maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut, sopimus ELY-keskuksen kanssa, valtion korvaukset)

- opetuspäällikkö Markus Torvinen p. 040 314 3410 (maahanmuuttajien opetus-, varhaiskasvatus- ja vapaa-ajan palvelut)

- asuntotoimenpäällikkö Outi Hämäläinen p. 040 314 3030 (maahanmuuttajien asuntoasiat)

- työllisyysasiamies Laura Smolander p. 040 314 3050 (maahanmuuttajien työllisyysasiat)

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs