Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tuusula aloittaa pakolaisten vastaanoton

Tuusulan kunta

Tuusula aloittaa pakolaisten vastaanoton

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2016 klo 13:25
Julkaisija: Tuusulan kunta

Ensimmäiset kiintiöpakolaiset saapuvat Tuusulaan syksyn aikana. Kunta on valmistautunut pakolaisten vastaanottamiseen monin tavoin. Valtuusto päätti kesäkuussa, että Tuusula ottaa vastaan 91 kiintiöpakolaista kuluvan ja ensi vuoden aikana.

Tuusulan kunta on ilmoittanut Ely-keskukselle olevansa valmis vastaanottamaan ensimmäiset kiintiöpakolaisperheet lokakuussa. Ensimmäiset kymmenen kiintiöpakolaista saapuu Tuusulaan syksyn aikana ja muuttaa Pohjois-Tuusulaan. Tuusula jatkaa maahanmuuttajien vastaanottoa syksyn ja ensi vuoden aikana valtuuston tekemän päätöksen mukaan.

Tuusula on valmistautunut monin tavoin pakolaisten vastaanottamiseen

Tuusulan kunta on palkannut maahanmuuttokoordinaattorin ja rekrytoi tällä hetkellä pakolaisohjaajaa. Maahanmuuttokoordinaattori aloittaa tehtävässään syyskuun puolivälissä. Nyt palkattavalla henkilöstöllä on mahdollisuus tukea myös muita Tuusulassa asuvia maahanmuuttajia. Maahanmuuttokoordinaattori tekee yhteistyötä muiden kotouttamiseen osallistuvien toimijoiden kanssa. – Kotouttamiseen tarvitaan monialaista yhteistyötä, kunnanjohtaja Hannu Joensivu sanoo.

Lisäksi Tuusulaan perustetaan syksyn aikana toinen valmistavan opetuksen luokka. Uusi valmistavan opetuksen luokka perustetaan Pohjois-Tuusulaan, Kolsan koululle. Tuusulan ensimmäinen valmistavan opetuksen luokka toimii Hyökkälän koululla Etelä-Tuusulassa. – Hyökkälän koulun valmistavan opetuksen ryhmä on täynnä, koska Etelä-Tuusulaan on muuttanut lisää valmistavaa opetusta tarvitsevia lapsia ja nuoria. Lisäksi uuden valmistavan luokan perustaminen Jokelaan lyhentää Pohjois-Tuusulassa asuvien lasten koulumatkoja, opetuspäällikkö Markus Torvinen sanoo.

Lisäksi pakolaisperheille on etsitty sopivia asuntoja. Asuntoja on haettu yhteistyössä Y-Säätiön ja VVO:n kanssa. – Perheasuntoja on helpoin löytää, koska niihin kohdistuu vähäisin kysyntä, asuntotoimenpäällikkö Outi Hämäläinen kertoo. Kiintiöpakolaisille tarjotaan asuntoja ympäri kuntaa asuntotilanteen mukaan.

Lisäksi valtuusto hyväksyi kesäkuussa Tuusulaan uuden kotouttamisohjelman.

Ely-keskus ehdottaa kunnalle muutosta vastaanotettavaan kohderyhmään

Ely-keskus on ehdottanut Tuusulan kunnalle, että Tuusula vastaanottaa jatkossa kiintiöpakolaisten sijaan turvapaikkaprosessin kautta oleskeluluvan saaneita. – Kiintiöpakolaisten kuntapaikkatilanne on muuttunut viime kuukausina, kun lähes kaikille Suomeen tuleville kiintiöpakolaisille on voitu osoittaa kuntapaikka, sosiaalipalvelujen päällikkö Marja-Liisa Palosaari kertoo muuttuneesta tilanteesta. Kunnanhallitus käsittelee asiaa 12. syyskuuta.

Tuusulan valtuusto päätti kesäkuussa, että Tuusula ottaa vastaan 91 kiintiöpakolaista kuluvan ja ensi vuoden aikana. Valtuuston päätöksen mukaan Tuusula vastaanottaa tänä syksynä 25 kiintiöpakolaista, ensi kevään aikana 33 kiintiöpakolaista ja syksyn 2017 aikana 33 kiintiöpakolaista. Puolet kuntapaikoista on varattu lapsiperheille.

Lisätietoja:

  • kunnanjohtaja Hannu Joensivu, p. 040 314 3001
  • sosiaalipalvelujen päällikkö Marja-Liisa Palosaari, p. 040 314 3325 (maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut, sopimus Ely-keskuksen kanssa, valtion korvaukset)
  • opetuspäällikkö Markus Torvinen, p. 040 314 3410 (maahanmuuttajien opetus-, varhaiskasvatus- ja vapaa-ajan palvelut)
  • asuntotoimenpäällikkö Outi Hämäläinen, p 040 314 3030 (maahanmuuttajien asuntoasiat)

 

Maahanmuuttosanastoa:

Kiintiöpakolainen

Suomeen uudelleen sijoitetaan kiintiöpakolaisina YK:n pakolasijärjestön UNHCR:n pakolaisiksi katsomia henkilöitä tai muita kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ulkomaalaisia valtion talousarviossa vahvistetussa vuosittaisessa pakolaiskiintiössä. Kiintiöpakolaisiksi valittavat ovat paenneet kotimaastaan yleensä sen lähialueille ja oleskelevat usein pakolaisleireillä.

Myönteisen oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija

Myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ovat saaneet YK:n pakolaissopimuksen mukaista kansainvälistä suojelua ja oleskeluluvan Suomesta. Turvapaikka annetaan henkilölle, jolla perusteltu pelko joutua kotimaassaan vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen takia ja on pelkonsa takia haluton turvautumaan kyseisen valtion suojaan. Myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat asuvat Suomessa vastaanottokeskuksissa tai itse järjestämässään asunnossa.

Valtion korvaukset kiintiöpakolaisista ja myönteisen turvapaikanhakijoiden osalta

Valtio myöntää laskennallista korvausta kotouttamisajalle alle 7-vuotiaan osalta 6 845 euroa/vuosi ja yli 7-vuotiaan osalta 2 300 euroa/vuosi. Kiintiöpakolaisten osalta korvausaika on neljä vuotta ja myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden osalta kolme vuotta. Lisäksi valtio korvaa toimeentulotuen menot kolmelta vuodelta ja tulkkauksesta aiheutuvat kustannukset. Erityiskorvausta kunta voi hakea suurista sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista 10 vuoden ajalta.

 

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs