Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Turun seudulla melkein kaikki löytökoirat palaavat kotiinsa ja kesyistä kissoistakin arviolta puolet

Turun kaupunki

Turun seudulla melkein kaikki löytökoirat palaavat kotiinsa ja kesyistä kissoistakin arviolta puolet

Tiedote.
Julkaistu: 25.04.2016 klo 09:41
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun kaupungin eläinhoitolassa hoidetaan seudun pieneläimiä. Turun lisäksi sopimuskuntia ovat Kaarina, Kustavi, Lieto, Masku, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo ja Vehmaa. Viime vuonna hoitolassa hoidettiin 248 koiraa, 673 kissaa ja 50 muuta pikkulemmikkiä. Luonnonvaraisia eläimiä oli 290 kpl.

Löytökoirat palaavat useimmiten omistajansa luo. Kesykissoistakin arviolta puolet

Viime vuoden aikana 248 hoidetusta koirasta omaan kotiinsa palasi 209 (84%). Koirien keskimääräinen hoitoaika oli 8,6 päivää. Kissojen tilanne ei ole yhtä hyvä. 673 hoidetusta kissasta 148 palasi kotiinsa (22%). Kissojen keskimääräinen hoitoaika oli 25,5 päivää. Kokonaan uuteen kotiin sijoitettiin vuoden aikana 24 koiraa ja 194 kissaa.

Varsinaisten kotikissojen osalta todellisuus on kuitenkin tilastoa parempi. Turun eläinhoitola panostaa kissojen alkuperäisen kodin löytymiseen, mutta eläinhoitolaan tuodaan myös peruuntumattomasti villiintyneitä kissoja, jotka eivät enää sovellu sijoitettavaksi.

-       Kesyistä kissoista kotiinsa palaa arviolta puolet, arvio Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra

Kesäkissoja ei onneksi enää oteta, mutta kissoja hylätään keväisin

Heidi Leyser-Kopran mukaan Suomessa ei ole enää juurikaan kesäkissaongelmaa. Eli kissoja ei oteta enää kesäksi ja hylätä luontoon syksyn tullen. Ongelmia kuitenkin yhä on. Edellisenä vuonna otettuja kissoja hylätään keväällä niiden tultua sukukypsiksi.

-       Eläinhoitolaan tuodaan keväisin runsaasti tiineenä olevia narttukissoja, jotka synnyttävät pian hoitoon tulonsa jälkeen

Kissojen ottamisessa on edelleen opittavaa. Omistajan on sitouduttava kantamaan vastuu eläimestä koko sen elämän ajan. 

Lain velvoitetta laajempaa hoitoa yhteistyöllä

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin. Löytöeläinten lisäksi eläinhoitolassa hoidetaan eläinsuojelullisista syistä haltuun otettuja eläimiä.

Jotta mahdollisimman moni eläin saataisiin sijoitettua uuteen kotiin, on kaupunki tehnyt Turun Eläinsuojeluyhdistys TESY:n kanssa sopimuksen. Sopimuksen perusteella lemmikkieläin siirtyy TESY:n hallintaan lakisääteisen hoitojakson loputtua, mikäli eläimen omistajaa ei ole löytynyt tai eläintä ei ole voitu palauttaa omistajalleen.

Myös apua tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä tuodaan eläinhoitolaan hoidettavaksi. Luonnonvaraisten eläinten tulo keskittyy kevät-kesäaikaan, kun eläimillä on poikasia. Luonnonvaraisten eläinten hoito ei kuulu kunnalle. Niiden hoidosta vastaa TESY. 

Eläinhoitola toimii osoitteessa Vanha Tampereentie 229.

Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra, Turun kaupungin ympäristötoimiala puh. 050 554 6394

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs