Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Turun keskustaa kehitetään mittavalla kärkihankkeella

Turun kaupunki

Turun keskustaa kehitetään mittavalla kärkihankkeella

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2016 klo 17:14
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun kaupunki vahvistaa toimenpiteitään kaupunkikeskustan elinvoiman ja veto-voimaisuuden tukemiseksi. Keskustan kehittäminen onkin yksi Turun kaupunginvaltuuston asettamasta neljästä kärkihankkeesta. Työ käynnistetään laatimalla keskustan kärkihankkeen visio, joka käsittää mittavia ehdotuksia ja konkreettisia toimenpiteitä Turun keskustan kehittämiseksi. Turun kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 2.5.2016.

Kaupunkistrategiaa tukeva Turun Yleiskaava 2029 on luonnosvaiheessa. Kaavatyön tavoitteisiin on asetettu, että keskusta-alue tutkitaan ja päivitetään muuta yleiskaavaa tarkemmin. Kärkihankkeella tullaan luomaan pohja yleiskaavaesitykselle. Turun keskustaa halutaan kehittää kaupunkikulttuurin sydämenä, monipuolisena kaupan, virkistyksen, vapaa-ajan ja kulttuurin tiivistymänä.

Keskeisiä selvityskohteita ovat mm:

  • Vanhan Suurtorin alueen kehittäminen
  • Matkakeskus-hankkeen konkretisoiminen. Alueen kehitykseen liittyy myös Aninkaisten alueen eli Puutorin ja konserttitalon ympäristön suunnittelu
  • Turun raitiotien yleissuunnitelma. Kaikki tarkasteluissa olevat raitiotien reittilinjaukset kulkevat ydinkeskustan kautta
  • Fyysisen ympäristön ja liikkumiseen kehittäminen esimerkiksi kävely- ja pyöräilyolosuhteiden kehittäminen
  • Kauppatorin uudistaminen
  • Eräät keskeisimpiin kortteleihin liittyvät kokonaisuudet kuten Fortunakorttelia ja ns. Österbladin tonttia koskevat asemakaavahankkeet
  • Aurajokisuun uudistuminen ja Kakola ovat myös osa meneillään olevaa keskustan vetovoiman vahvistamista.

Toiminallisuuden ja liikkumisen edistäminen etusijoilla

Keskustan kehittämisen nostaminen kaupunkitason kärkihankkeeksi tarkoittaa sitä, että kaupunki kohdistaa lähivuosina erityispanostuksia ja –resursseja keskustansa elinvoiman vahvistamiseen. Kaupunginhallituksen hyväksyttyä kärkihankkeen käynnistämisen, nimetään erillinen työryhmä laatimaan esitystä keskustan kehittämisen visioksi. Ryhmään kutsutaan myös kaupunkiorganisaation ulkopuolisia asiantuntijoita.

Työryhmän tehtävänä on luoda esitys sekä visioksi että konkreettinen tiekartta toimenpiteistä ja vaiheista, joilla vision mukainen tila keskustan kehittämisessä saavutetaan. Tarkoitus on etsiä sekä nopeasti toteutettavia vaikuttavuudeltaan tehokkaita toimenpiteitä että pidemmän ajallisen kehityskaaren toimenpidekokonaisuuksia.

Visiotyöhön liitetään sarja kaupunkifoorumeita, joissa yhdessä kaupunkilaisten, sidosryhmien ja luottamushenkilöiden kanssa haetaan ratkaisumalleja keskeisimpiin haasteisiin.

Ensisijaisena näkökulmana keskustan kehittämisessä tulee pitää monipuolista toiminnallisuuden edistämistä. Toisena painopisteenä visioidaan fyysisen ympäristön ja liikkumisen olosuhteiden kehittämistä.

Jatkotoimenpiteet

Työryhmässä valmistuvan näkemyksen pohjalta käydään lähetekeskustelut avoimilla foorumeilla sekä kaupunginvaltuustossa ja –hallituksessa. Näiden pohjalta tuodaan kärkihankkeen jatko päätöksentekoon keväällä 2017.

Kärkihanke resursoidaan erikseen. Keskustan kehittämisen kärkihankkeessa hyödynnetään aktiivisesti soveltuvia ulkoisen rahoituksen mahdollisuuksia. Kärkihankkeen hankejohtajana toimii kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Lisätiedot: kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, p. 050 5589 264, timo.hintsanen@turku.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs