Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Turun kaupunkiseutu solmi sopimukset valtion kanssa kasvusta ja yhdyskuntarakenteen kehittämisestä

Turun kaupunki

Turun kaupunkiseutu solmi sopimukset valtion kanssa kasvusta ja yhdyskuntarakenteen kehittämisestä

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2016 klo 14:37
Julkaisija: Turun kaupunki

Helsingissä allekirjoitettiin tänään kasvusopimukset kuuden kaupungin ja kahden kasvuvyöhykkeen kanssa sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimukset neljän kaupunkiseudun kanssa. Turun kaupunkiseudun kunnat solmivat kasvu- ja MAL-sopimukset. Keskuskaupunki Turku edustaa kaupunkiseutua Pohjoinen kasvuvyöhyke -sopimuksen isäntäkaupunkina.

Kasvusopimusten tavoitteena on elinkeinoelämän kasvun ja alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn vahvistaminen. MAL-sopimuksilla tuetaan valtion ja kaupunkiseutujen yhteistyötä yhdyskuntarakenteen ohjauksessa sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisessa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kaikkiin kolmeen sopimukseen. Sopimukset ovat tärkeitä kasvua sekä tulevaisuuden ratkaisuja edistäviä ja nopeuttavia työkaluja, kun valtio sekä Turun seudun toimijat ovat sopineet yhteisistä tavoitteista. Verrattuna muihin kasvusopimuskaupunkeihin Turun seutu on osoittanut hyvää yhteistä tahtotilaa, kun keskuskaupungin lisäksi myös muut seudun kunnat ovat sopimuksessa mukana, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuksessa on sovittu noin 40 eri toimenpidettä, joilla sopijaosapuolet pyrkivät saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. MAL-sopimukseen liittyviä, rahoitukseltaan suurimpia kehittämistoimenpiteitä ovat Tunnin junan suunnitteluun osoitetut 40 miljoonaa euroa ja Turun kehätien kehittämiseen osoitetut 30 miljoonaa euroa. MAL-sopimuksella edistetään myös muun muassa joukkoliikennettä, asemanseutuja ja monipuolista asuntotuotantoa.

Turun kaupunkiseudun kasvusopimuksen strategiset teemat koskevat kansainvälisesti vetovoimaisen innovaatioympäristön kehittämistä erityisesti Turun kampus- ja tiedepuiston alueelle sekä teollisuuden symbioosien tukemista, joissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa ja parhaimmassa tapauksessa kaupallisesti menestyviä korkean jalostusasteen tuotteita. Kasvusopimusta toteuttamassa ovat myös alueen korkeakoulut.

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kasvusopimus kokoaa yhteen 13 kaupunkia kuusi maakunnan liittoa eteläisen Suomen kattavaksi verkostoksi Satakunnasta Uudenmaan kautta Etelä-Karjalaan. Kasvuvyöhykesopimuksen tavoitteena on kasvuvyöhykkeen avulla linkittää eri keskuksia laajemmaksi työmarkkina- ja talousalueeksi, joka tarjoaa yrityksille kansainvälisesti houkuttelevia investointikohteita. Kasvuvyöhykkeellä on erittäin vahva kansainvälinen ulottuvuus välittömine yhteyksineen Tukholmaan, Baltiaan ja Pietariin. Turun kaupunki koordinoi Pohjoinen kasvuvyöhyke -verkostoa yhdessä Uudenmaan liiton kanssa.

– Turun seutu on onnistunut sopimusneuvotteluissa erittäin hyvin. Voimme olla ylpeitä siitä monipuolisesta osaamisesta ja valtavasta kehityspotentiaalista, jonka olemme pystyneet osoittamaan sopimuskumppaneille. Odotan, että sopimukset toimivat vipuvoimana kaupunkiseudun ja kasvuvyöhykkeen vahvalle kehittymiselle, Randell toteaa.

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Aleksi Randell, p. 0400 500 822

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs