Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Turku onnistui hillitsemään terveydenhuollon kustannuksia suurista kaupungeista parhaiten

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Turku onnistui hillitsemään terveydenhuollon kustannuksia suurista kaupungeista parhaiten

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2016 klo 09:45
Julkaisija: Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Kuntaliiton vuoden 2015 suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusvertailussa Turku on parantanut sijoitustaan merkittävästi. 

Vielä vuonna 2014 Turku oli terveydenhuollon kustannuksiltaan 4. kallein kaupunki Suomessa. Nyt Turku on sijalla kuusi, kun suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset lasketaan euromääräisesti asukasta kohden.

Terveydenhuollon kustannuksia Turku on onnistunut hillitsemään parhaiten Suomen 11 suurimmasta kaupungista. Ikävakioidut kustannukset ovat vähentyneet 1,1 prosentilla, kun vertailussa mukana olevien kaupunkien yhteenlasketut kustannukset nousivat 2,3 prosenttiyksikköä. Ikävakioinnin avulla kaupunkien kustannukset saadaan vertailukelpoiseksi keskenään.

Turun hyvinvointitoimialalla vuoden 2015 alussa toteutettu organisaatiomuutos hillitsi osaltaan kustannusten nousua. Kustannuksiin vaikutti merkittävästi myös vanhuspalveluiden rakennemuutos, jossa tavoitteena on siirtyä laitoshoidosta tehostettuun palveluasumiseen. Lisäksi Turku on kyennyt puolittamaan siirtoviivepäivistä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille maksettavat kustannukset 4,7 miljoonasta eurosta 2 miljoonaan euroon.

Kunnat ilmoittivat vertailussa yhteispäivystyksen kustannukset eri tavalla

Hoitomuodoittain tarkasteltuna Turun perusterveydenhuollon avohoidon kustannukset ovat suurten kaupunkien halvimmat, kun taas somaattinen erikoissairaanhoidon avohoito on kalleinta. Lukujen vertailua hankaloittaa kaksi asiaa:

  • Osa kaupungeista on sisällyttänyt yhteispäivystyskustannukset joko kokonaan tai osaksi perusterveydenhuoltoon, kun taas toiset, Turku mukaan lukien, somaattisen erikoissairaanhoidon avohoitoon. Tästä syystä Turun perusterveydenhuolto ei ole todellisuudessa niin edullista, kuin kustannusvertailu antaa ymmärtää.

  • Erikoissairaanhoidon kustannuksiin on sisällytetty oma erikoissairaanhoito sekä sairaanhoitopiiriltä ja muilta palveluntuottajilta ostettu hoito. Tästä syystä kustannusvertailusta ei käy ilmi kuntien oman erikoissairaanhoidon todelliset kustannukset.

Lisätiedot:  

  • controller Pekka Paatonen, p. 040 652 8548

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs