Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tuomiokirkon joulukuusi tulee Raisiosta

Turun kiinteistöliikelaitos

Tuomiokirkon joulukuusi tulee Raisiosta

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2015 klo 11:30
Julkaisija: Turun kiinteistöliikelaitos

Perinteinen Tuomiokirkon joulukuusi tulee tänä vuonna Raisiosta Peltotieltä. Kimmo Haapasalon ja hänen vaimonsa lahjoittama kuusi on 22 metriä korkea ja se painaa noin neljä tonnia.

Kuusella on merkittävä asema edustaessaan joulukaupunki Turkua. Valtakunnan ykköskuuselle on myös tarkat vaatimukset: sen tulee olla 20–25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä.

Tänä vuonna kuusia tarjottiin kaikkiaan 14 kappaletta, joista kauimmaiset olivat Nakkilasta, Karjaalta ja Nummi-Pusulasta asti. Valitettavasti joukon kaksi kauneinta kuusta karsiutui heikkojen tieyhteyksien vuoksi. Tämän vuoden joulukuusen lahjoittaneiden Haapasalojen komea kuusi täyttää kaikki valtakunnan ykköskuusen kriteerit.

Kuusi kuljetetaan Peltotieltä Myllyn liikenneympyrän kautta Ohikulkutietä pitkin Hämeentielle, josta se kulkee vanhaa tuttua reittiä Hämeenkadun kautta Tuomiokirkolle. Kuljetuksen kesto riippuu säästä. Tuuleton ja lämmin sää helpottaa kuusen lastausta ja oksien sitomista, kun taas tuuli ja pakkanen hankaloittavat lastaustyötä. Kovalla pakkasella paksumpia oksia ei voida sitoa tarpeeksi lähelle runkoa katkeamisvaaran vuoksi. Kuusen pystytys aloitetaan heti kuusen päästyä perille. Kuusi on pystyssä kirkon edessä tänään noin klo 13.

Kuusi seisoo Tuomiokirkon edessä nuutinpäivään asti. Kun kuusi on palvellut kunniatehtävässään, se palautetaan lahjoittajilleen parimetrisiksi paloiksi sahattuna.

Turku Energia lahjoittaa perinteiseen tapaan kuusen valaistuksen. Valaistus toteutetaan ympäristöystävällisillä ja energiaa säästävillä led-lampuilla, joita on kaiken kaikkiaan 715 kappaletta. Valot asennetaan torstaina 26.11. ja samalla paikataan kuuseen kuljetuksena aikana mahdollisesti syntyneet vauriot. Kuusen valot sytytetään lauantaina 28.11.

Tuomiokirkon kuusella pitkät perinteet

Turun kaupunki järjestää Tuomiokirkkotorin kuusen joka vuosi. Tuomiokirkon kuusella on pitkät perinteet. Ensimmäinen valaistu kuusi tuotiin paikalle jo vuonna 1900. Säännöllinen perinne Tuomiokirkontorin joulukuusesta alkoi 1930-luvulla, mutta perimätiedon mukaan sotavuosina kuusiperinteessä olisi ollut pieniä katkoksia. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käyvät ilmi mm. kuusen lahjoittajat ja kasvupaikat.

Kuusi on perinteisesti palautettu paloiteltuna lahjoittajilleen sen palveltua Suomen tunnetuimpana joulukuusena. Joskus siitä on myös tehty puutarhakalusteita ja kerran kuusi on jatkanut elämäänsä museolaiva Sigynin raakapuuna.

Kuusen valinnan, kaatamisen, kuljetuksen ja pystytyksen hoitaa Kuntec Infra ja työn on tilannut Turun Kiinteistöliikelaitos.

 

Lisätietoja

Kuusesta:
Työmaapäällikkö Timo Kajava, Kuntec Infra, puh. 0500 821 340
Ylläpitopäällikkö Mari Helin, Turun Kiinteistöliikelaitos, puh. 050 3242 506

Kuusen valaistuksesta:
Viestinnän asiantuntija Marjo Mäkipää, Turku Energia, puh. 02 262 8647

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs