Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tulevien vuosien taloussuunnitelma Lahden kaupunginhallituksen käsittelyssä 16.6.

Lahden kaupunki

Tulevien vuosien taloussuunnitelma Lahden kaupunginhallituksen käsittelyssä 16.6.

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2014 klo 16:44
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupunginhallitus käsittelee maanantaina ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2016 – 2017 taloussuunnitelman ja hyväksyy budjetin laadintaohjeet.

Kehysesitys perustuu vuosien 2014 – 2016 taloussuunnitelmaan ja sen tavoitteisiin sekä valtuustoseminaarien, kaupunginhallituksen ja kaupungin johtoryhmän linjauksiin, taloustiimin valmisteluun sekä toimialojen ja taseyksiköiden kanssa käytyihin kehysneuvotteluihin.

Ensi vuoden taloussuunnittelun lähtökohdat ovat edellisvuosia huomattavasti vaikeammat. Taustalla on yt-neuvotteluihin johtanut, viime vuoden ennakoitua heikompi tilinpäätös ja kuluvan vuoden heikkenevä ennuste. Lisäksi valtionosuuksia on leikattu ja kuntien velvoitteita lisätty mm. työttömyyden hoidon osalta. Haasteita lisäävät Lahden synkkänä pysyttelevä työllisyystilanne ja yleinen taantumaan ajautunut taloussuhdanne.

Niukkuutta menoihin ja sopeuttaminen vauhtiin

Kehysesityksessä on varattu toimintamenoihin vain 0,5 prosentin menokasvu ensi vuodelle. Tämä kattaa vain pienen osan kustannustason noususta ja suurin osa joudutaan kattamaan mittavilla sopeuttamistoimenpiteillä. Käyttötalouden osalta tämä edellyttää 18,5 milj. euron sopeuttamistoimia toimialojen alkuperäisiin tarpeisiin verrattuna.

Kolmen vuoden sopeuttamistoimenpiteet ovat yhteensä 55,2 milj. euroa. Toimenpiteet on valmisteltu yt-neuvotteluiden yhteydessä. Kaupunginhallitus käsittelee maanantain kokouksessa myös yt-neuvotteluiden tulosta.

Toimenpiteet karsivat lainan määrää

Verotulojen on arvioitu kasvavan 4,2 prosenttia, mihin sisältyy noin 10 milj. euron suuruinen veronkorotus. Kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden verotasoista syksyllä.

Kaupungin vuosikate on ensi vuonna laskelmien mukaan 35,1 milj. euroa. Kehysesityksessä kaupungin bruttoinvestoinnit ovat ensi vuonna 80,2 milj. euroa. Kaupungin oma tulorahoitus kattaa investoinneista noin puolet ja puolet rahoitetaan lainapääomalla. Sopeuttamistoimenpiteet ja investointeihin esitetyt karsinnat rajaavat lainanoton taloussuunnitelmakaudella noin 95 milj. euroon. Ilman toimenpiteitä lainanotto olisi noussut 173,2 milj. euroa.

Taloussuunnitelman toteuttamisen jatkoaskeleet

Kaupunginhallituksen hyväksymisen jälkeen talousarvion ja taloussuunnitelman laadintaohjeet käsitellään toimialoilla ja lautakunnissa. Budjettiesitykset valmistuvat syyskuun alkuun mennessä ja kaupunginjohtajan esitys kuullaan lokakuussa. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 24.11.2014.

 

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 63 895

Kaupunginhallituksen esityslista 16.6.

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs