Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tuhat ja yksi yötä – Idän hurmaa kuvitustaiteessa Taiteilijakoti Erkkolassa 7.6.-18.9.2016

Tuusulan kunta

Tuhat ja yksi yötä – Idän hurmaa kuvitustaiteessa Taiteilijakoti Erkkolassa 7.6.-18.9.2016

Tiedote.
Julkaistu: 06.06.2016 klo 13:00
Julkaisija: Tuusulan kunta

Taiteilijakoti Erkkolan kesänäyttelyssä idän ihmeellinen maailma avautuu katsojalle upeiden satukuvitusten kautta. Näyttelyssä nähdään Arabian sinisiä öitä, intialaisia palatseja, kiinalaisia pagodeja ja prinsessoja muun muassa Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin tulkitsemina. Teoksia on esillä Amerin Kulttuurisäätiön, WSOY:n ja Tuusulan taidemuseon kokoelmista.

Rudolf Koivun itämaiset aiheet

Rudolf Koivun kuvittajanuran kruunasi Kaarlo Merikosken suomentaman Tuhat ja yksi yötä -kirjan kuvitustyö vuonna 1945. Koivu kuvitti ensimmäisenä Suomessa Tuhannen ja yhden yön sadut juhlapainoksena, jossa oli parisenkymmentä mustavalkoista ja kymmenkunta värikuvaa. Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun Koivu tulkitsi itämaisia aiheita kuvituksissaan. Koivun varhaisimmassa itämaisaiheisessa satukuvituksessa Isän uskollinen palvelija vuodelta 1915 näkyy Arabian sinisiä öitä ja satumaista palatsielämää.

1930-luvulla Koivu kuvitti satukirjailija Raul Roineen itämaisia satuja kuten Kiinaan sijoittuvat Porsliiniprinsessan ja Vihreän lohikäärmeen sekä intialaisen sadun Ihmeitten ihme. Surrealistinen Elämään mieltynyt Dirai Radsha -satu tapahtui Intiassa ja kertoi Katmandun valtiaasta ja Kali-jumalattaresta. Koivu sai kuvituksiinsa vaikutteita Euroopassa pinnalla olleesta orientalismista, missä itämaiset aiheet läpäisivät koko taidekentän aina balettiesityksistä kuvataiteisiin ja musiikkiin. Koivun itämaiset satukuvitukset muodostavat näyttelyssä laajan kokonaisuuden ja täyttävät Taiteilijakoti Erkkolan alakerran.

Martta Wendelin, Venny Soldan-Brofeldt ja muita kuvittajia

Rudolf Koivun lisäksi myös useat muut suomalaiset kuvitustaiteilijat käsittelivät töissään itämaisia aiheita. Ilmiönä orientalismi, eli kiinnostus itäisiä maita kohtaan, levisi Keski-Euroopasta Suomeen asti ja näkyi täällä erityisesti 1900-luvun alkupuoliskolla. Venny Soldan-Brofeldtin vuonna 1905 tekemässä kuvituksessa Heips, Upi ja Apis-härkä -satuun näkyy muinaisen Egyptin vaikutus. Martta Wendelinin1920–30-lukujen viihderomaanien kansikuvissa oli Aasian henkeä pagodirakennelmissa, kukkivissa kirsikkapuissa tai kimonoasuissa naisissa. Valistuksen lastenkirjojen kuvittaja Helga Sjöstedt kuvitti itämaisia aiheita satukirjojen kansikuviin ja Japaniin tai Kiinaan sijoittuviin satuihin lapsenomaiseen tyyliinsä.

Oheisohjelmaa lapsille: Satumatka Tuhannen ja yhden yön tunnelmissa lauantaina 11.6.

Taiteilijakoti Erkkolan kesään kuuluu monipuolisesti tapahtumia näyttelyn teeman hengessä. Yksi näistä on lapsille suunnattu Satumatka, joka tarjoaa reilun annoksen satujen lumoa ja idän hurmaa. Nokkelat sankarit, jännittävät henget ja muinaiset lohikäärmeet seikkailevat kirjojen sivuilla, mutta jotka vain lasten mielikuvitus voi muuttaa eläviksi. Upeat kuvitukset ja kiehtovat tarinat kutsuvat mukaan pienet ja suuret perheen jäsenet. Kierros on leikkimielinen ja se sisältää eri rooleihin heittäytymistä. Kesto on noin 30 minuuttia.

Satumatkaa ennen ja sen jälkeen lapset voivat askarrella non-stop ja vierailla museon itämaista tunnelmaa henkivissä leikkitiloissa.

Satumatkat lauantaina 11.6. klo 13 ja klo 14

 

Taiteilijakoti Erkkolan kesän ohjelmaa

Teemaopastukset

ke 15.6. klo 17
Rudolf Koivun itämaiset aiheet, Päivi Ahdeoja

la 16.7. klo 14
Tuhannen ja yhden yön saduista, Marjo Kuula

pe 22.7. klo 14
Tarunhohtoinen Itä – orientalismi kuvitustaiteessa, Niina Lahtinen

Satumatka Tuhannen ja yh­den yön tunnelmissa

la 11.6.
Satumatka alkaa klo 13 ja klo 14, kesto n. 30 min. muuten lapsille askartelua non-stop 11–18, leikkitilat itämaiseen henkeen museon ala- ja yläkerran kesähuoneissa.

Tuusula-päivä 22.7.

teemaopastus klo 14 Tarunhohtoinen Itä – orientalismi kuvitustaiteessa, Niina Lahtinen

Tuusulan Taiteiden Yö

pe 12.8. klo 18–22
Ohjelmaa kesänäyttelyn teemalla. Erk­kola tuo ”Idän hurmaa” Taiteiden Yöhön

Satumatka Tuhannen ja yh­den yön tunnelmissa

la 20.8.
Satumatka alkaa klo 13 ja klo 14, kesto n. 30 min. muuten lapsille askartelua non-stop 11–18, leikkitilat itämaiseen henkeen museon ala- ja yläkerran kesähuoneissa.

 

Taiteilijakoti Erkkola

Tuusulan taidemuseo

Rantatie 25, Tuusula

p. 09 8718 3471

Avoinna

2.5.–31.8. ti–su 11–18

1.9.–31.12. ke–su 12–17

Pääsymaksut

aikuiset 5 € / eläkeläiset, opiskelijat 4 € / lapset (7–17 v.) 2 €

www.erkkola.fi 

www.facebook.com/erkkola

www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

 

Lisätietoja näyttelystä:

Näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja, p. 040 314 3462, paivi.ahdeoja@tuusula.fi

Vs. museoamanuenssi Niina Lahtinen, p. 040 314 3459, niina.lahtinen@tuusula.fi

 

Kuvat:

kuva: Rudolf Koivu, Isän uskollinen palvelija, Valistuksen Joulupukki-lehti 1915, vesiväri ja tussi, Amerin Kulttuurisäätiö, Tuusulan taidemuseo

kuva: Rudolf Koivu, Oli kaksi prinsessaa, peiteväri, Valistuksen Joulupukki-lehti 1939, Amerin Kulttuurisäätiö/ Tuusulan taidemuseo

kuva: Rudolf Koivu, Vihreä lohikäärme, peiteväri, Valistuksen Joulupukki-lehti 1937, Amerin Kulttuurisäätiö/ Tuusulan taidemuseo

kuva: Martta Wendelin, Huviretki Pekingissä kansikuvitus, 1935, Tuusulan taidemuseo.

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs