Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tonni Lähti –kampanjasta uusia ratkaisuja luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen

Lahden kaupunki

Tonni Lähti –kampanjasta uusia ratkaisuja luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen

Tiedote.
Julkaistu: 10.11.2015 klo 09:00
Julkaisija: Lahden kaupunki

Tiedepäivässä 10.11.2015 käynnistettiin Tonni Lähti -kampanja, joka tarjoaa lahtelaisille uusia näkökulmia luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen.

Keskivertosuomalaisen kotitalouden vuotuinen materiaalijalanjälki eli luonnonvarojen kulutus on nyt n. 40 tonnia henkeä kohden. Maapallomme luonnonvarojen kestävän käytön kannalta kulutus saisi olla vaan 8 tonnia, jotta luonnonvaroja riittäisi koko maailman väestölle.

Tonni Lähti -kampanjassa kerätään käytännön tekoja 1000 kg materiaalinkulutuksen vähentämiseksi yhdessä vuodessa. Muutos kohti 8 tonnin kestävää elämäntapaa on mahdollinen, kun se tehdään tonni kerrallaan.

Myönteisiä vaikutuksia ihmisten arkeen         

Materiaalijalanjälki koskee kaikkia elämänalueita: asumista, ruokaa, liikkumista/liikennettä, kotitalouden hankintoja, vapaa-ajan viettoa, harrastuksia ja matkailemista.  Kun asukkaat ovat esim. Jyväskylässä kokeilleet resurssiviisasta elämää, tulokset ovat olleet hämmästyttäviä. Materiaalijalanjälki voi pudota nopeastikin ja samalla elämän laatu kohenee. Syntyy esimerkiksi uutta vapaa-aikaa, kun ostokset tuodaan kaupasta kotiin tai lapset oppivat kulkemaan bussilla harrastuksiin.

Resurssiviisauden myötä syntyy kokonaan uusia liiketoimintamalleja, jotka käyttävät aikaisempaa selvästi vähemmän luonnonvaroja. Tuotteita korvataan palveluilla, tavaroita lainataan ja jaetaan, energiaa tuotetaan uusiutuvista luonnonvaroista ja tuotantoa hajautetaan.

– Jos esimerkiksi joka työpäivä korvaan 2,5 kilometrin automatkan kävelyllä, lähtee materiaalijalanjäljestä tonni vuodessa ja saan kaupan päälle ilmaista liikuntaa, laskee yliopettaja Mika Kylänen Lahden ammattikorkeakoulun liiketoiminnan alalta.

– Kun lahtelaiseen omakotitaloon laittaa 7 neliötä aurinkopaneelia, säästää vuodessa tonnin verran luonnonvaroja. Lisäksi työllistää lahtelaisia sähköasentajia, kannustaa toimitusjohtaja Michael Lettenmeier D-mat oy:stä.

– Punaisen lihan terveysvaikutuksista keskustellaan nykyään paljon. Jos viikoittain korvaa puoli kiloa naudanlihaa broilerilla, kalalla tai kasvispihveillä, pudottaa vuositasolla tonnin materiaalijalanjäljestään, toteaa kehityspäällikkö Saara Vauramo Lahden seudun ympäristöpalveluista.    

Tuhat lahtelaista tekoa ensitavoitteena

Tonni Lähti -kampanjan tavoitteena on ensivaiheessa saada kerättyä tuhat paikallista tekoa, joilla materiaalijalanjälkeä voidaan vähentää tonnilla vuodessa. Tonni Lähti -kampanjasivulle on valmisteilla myös materiaalijalanjälkilaskuri, jonka avulla on helppo selvittää oma materiaalikulutuksen taso.

Kampanjan taustalla ovat paikalliset kehittäjäorganisaatiot: Lahden ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikkö, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen jätehuolto, Lahden seudun kehitys LADEC sekä asiantuntijana toimiva D-Mat.

Kampanjan verkkosivut: www.tonnilahti.fi
Kampanja Facebookissa: www.facebook.com/tonnilahti

 

Lisätietoja:

Saara Vauramo, Lahden kaupunki
0447161585

Mika Kylänen, Lahden ammattikorkeakoulu
0447081464

Michael Lettenmeier, D-mat
0405412876     

 

           

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs